21 June 2016

Kisah hari ke-16 puasa : Kuih tako.

Kisah hari ke-16 puasa : Kuih tako. | Assalamualaikum wbt. Korang suka makan kuih tako tak? Ada yang panggil kuih pelita. Puasa kali ni memang hari hari hubby cikla beli kuih ni. Tak pernah miss. Boleh dikatakan kuih ni dah jadi kuih kegemaran dan mesti ada masa berbuka. Gambar kat bawah tu cikla ambil dari google. Lupa pulak nak snap gambar tadi.. Huhu...

Kisah hari ke-16 puasa : Kuih tako.

Kisah hari ke-16 puasa : Kuih tako.
Kisah hari ke-16 puasa : Kuih tako.  Image credited to google.

Kuih ni biasanya dimasak dalam daun pandan atau daun pisang yang dibentuk empat segi. Tapi, lain orang lain pembuatannya. Ada sekali tu cikla pernah nampak orang jual kuih ni dalam bekas plastik yang bulat bulat tu. Cikla beli pun, kadang-kadang ok kuihnya. Kadang-kadang macam terlebih lembik pulak. Orang cakap tak payah pakai sudu. Terus slurrrrppppp je....

3 comments:

  1. ade lg 1 jenis kuih, mcm kuih pelita tapi tak tau apa nama dia..dia macam jelly and ade something crunchy dlm dia myb kelapa or nata..still mencari apa nama kuih tu..

    ReplyDelete
  2. sedap! belum pernah try buat sendiri lagi :)

    ReplyDelete
  3. SUKA SANGAT! tapi setengah org buat tak sedap :( Tapi kalau yang sedap tak pandang makanan lain dah :P

    ReplyDelete






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.