Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie.

Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie. | Awak tau tak kain jenis printed foile? Sebenarnya kan, kain jenis ni memang cantik sangat. Nampak mahal dan mewah. Tapi, mungkin ramai tak tau ada caranya nak jaga kain camni. Nak nak plak time kita nak basuh dan gosok dia.

Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie.
Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie. 

Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie.
Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie. 

Jom cikla share beberapa petua atau tip yang awak kena tau.

  • Masa basuh, jangan masuk washing machine. Paling bagus, basuh guna tangan je. Itupun celup celup je tau. Tak payah nak berus, geloyoh bagai. Dah siap, hanger je. Tak payah letak bawah sinaran matahari pun takpe.
  • Masa nak iron plak, paling elok guna iron steam. Lebih selamat. Tapi, kalo awak takde iron camtu takpe. Guna iron biasa tu, tapi iron baju dalam keadaan diterbalikkan. Sekali zas, confirm kedut hilang. Tahap kepanasan iron sederhana.

Gambar kat bawah inilah  kain songket printed foile jenis sbline korian diamond. Cantik kan?

Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie.
Add caption

Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie. 

Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie.
Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie. 

Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie.
Tip nak jaga kain sbline jenis printed folie. 

Camne? Senang je kan. Selamat mencuba. 

<Berminat? Picit link wasap ini : www.wasap.com/60173815843/SONGKETSBLINEKORIANDIAMOND>

Share:

Jom amalkan simple sunnah.

Jom amalkan simple sunnah. | Mengamalkan sunnah baginda Rasullulah SAW sangatlah digalakkan. Jom kita semak sunnah baginda yang simple dan ada sesetangahnya memang kita dah buat pun. 

Jom amalkan simple sunnah.
Jom amalkan simple sunnah. Gambar dari Google.

Simple Sunnah #1
1. Masuk tandas kaki kiri dan keluar kaki kanan.
2. Tutup Kepala bila masuk tandas.

Simple sunnah #2
1. Kibaskan tempat tidur.
2. Permulaan tidur mengiring sebelah kanan.
3. Kepala menghadap kiblat.
4. Baca doa tidur. 

Simple sunnah #3
1. Minum dengan tangan kanan.
2. Minum duduk.
3. Minum niat kerana Allah dan baca Bismillah.

Simple sunnah #4
1. Datang awal ke masjid.
2. Berjalan kaki ke masjid.
3. Berwuduk dari rumah.
4. Baca doa masuk dan keluar masjid. 

Simple sunnah #5
1. Masuk tandas pakai alas kaki.
2. Buang air kecil dan besar dalam keadaan duduk/mencangkung.
3. Masuk tandas jangan lama-lama.
4. Jangan makan dan minum dalam tandas.

Simple sunnah #6
1. Bangun tidur baca doa bangun tidur atau ucap syukur.
2. Kemas tempat tidur.
3. Bersihkan diri.

Simple sunnah #7
1. Masuk masjid kaki kanan keluar kaki kiri.
2. Jika ada sampah dalam masjid kutip dan buang. 
3. Bila masuk masjid niat iktikaf, semua perkara yang dibuat dalam masjid akan dikira sebagai ibadah. 

Simple Sunnah #8
1. Baca Bismillah sebelum memakai baju atau doa ringkas ni, "Ya Allah, aku memohon dari engkau kebaikan dari berpakaian ini".
2. Bila memakai pakaian mulakan dengan sebelah kanan.
3. Jangan memakai pakaian untuk tujuan riak.
4. Memakai pakaian yang menunjukkan simbolik seorang muslim.

Simple Sunnah #9
1. Sebelum tidur ambil wuduk.
2. Maafkan semua kesalahan orang lain dan halalkan hutang piutang.
3. Jika mimpi baik bangun doa supaya dipercepatkan.
4. Jika mimpi buruk bangun buat isyarat ludah kekiri dan doa dijauhkan.

Simple Sunnah #10
1. Pakai selipar kaki kanan dahulu.
2. Beri salam 3 kali bila bertamu ke rumah sahabat-sahabat.
3. Bila marah dalam keadaan berdiri hendaklah duduk, bila marah dalam keadaan duduk hendaklah berbaring hingga marah tu hilang.
4. Bila marah ambil wuduk.

Simple sunnah #11
1. Tutup aurat ketika memasak.
2. Adun atau kacau makanan dari kanan ke kiri.
3. Jangan buka keseluruhan penutup periuk atau bekas minuman ketika ambil nasi atau air.
4. Ketika sedang memasak perbanyakkan zikir dan menyebut kebesaran Allah baik untuk ibu yang ingin membentuk anak-anak).

Simple sunnah#12
1. Basuh tangan dan baca Bismillah sebelum makan.
2. Makan buah dahulu baru makan nasi.
3. Makan secara berjemaah, makan dengan family lagi ramai lagi berkat rezeki tu.
4. Makan makanan yang ada dihadapan jangan capai yang jauh-jauh.

Simple sunnah #13
1. Memotong kuku pada hari Jumaat.
2. Memperbanyakkan doa antara imam Berkhutbah hingga Asar.
3. Mandi sunat Jumaat.
4. Memakai pakaian terbaik untuk sembahyang Jumaat.
5. Memakai wangi-wangian.

Simple sunnah #14
1. Makanan sunnah susu, madu, barli dan kurma.
2. Makan bermula dari tepi kemudian tengah.
3. Hisap jari selepas makan (Sunnah 3 Jari)
4. Selepas makan terus basuh pinggan.
5. Puasa isnin dan Khamis.

Simple sunnah #15
1. Baca bismillah dan Alhamdulillah setiap kali sedutan air.
2. Jangan gunakan cawan yang sumpik/sumbing atau pecah.
3. Jangan tiup ke dalam air panas untuk sejukkannya.
4. Jangan minum dalam bekas yg besar seperti jug air dan botol yang besar.

Simple sunnah #16
1. Semaikan rasa ingin berjuang di jalan Allah SWT
2. Berazam untuk terus beristiqamah mempertahankan Islam
3. Berusaha untuk mendaulatkan Islam di setiap peringkat
4. Jangan melangkaui arahan dan perintah Allah SWT serta sunnah Rasulullah SAW.

Semoga bermanfaat  dan jom amalkan bersama.

Kredit Whatsapp Group. 

Share:

Meh baca 4 tip penting sebelum menghadapi peperiksaan.

Meh baca 4 tip penting sebelum menghadapi peperiksaan. / Bila masuk je bulan September, inilah musim peperiksaan penting berlangsung. Adik-adik yang menjalani peperiksaan UPSR, SRA, UPKK dan PT3 dah boleh tarik nafas legalah kan sebab diaorang dah selamat menjawab dah. Semoga keputusannya cemerlang ye. InshaAllah, Aamin. Sekarang tiba turn adik adik SPM dan STPM coming soon tengah berdebar-debar tu nak hadap peperiksaan memasing. Dah ready ke tu? 

Uishhh, jangan pandang sebelah mata tau dengan exam SPM ni, sebab adik-adik wajib mendapatkan sekurang-kurangnya 3 kredit kalau berniat nak sambung pelajaran at least kursus kemahiran di masa depan. So, kenalah serius ye buat persediaan tak kiralah dari segi fizikal, mental, jasmani dan rohani. Barulah yakin dan bersemangat nak menjawab nanti.

Apa kata cikla share dengan adik-adik semua 4 tip yang korang boleh praktikkan untuk menghadapi peperiksaan penting ini. Jom check!

4 tip penting sebelum menghadapi peperiksaan.

Meh baca 4 tip penting sebelum menghadapi peperiksaan.
Meh baca 4 tip penting sebelum menghadapi peperiksaan. Gambar sumber Google.

Jaga hubungan dengan Allah SWT dan manusia sebaiknya.
Apa kata mulakan hari, berpagi-pagi dengan membaca Al-Quran untuk keberkatan ilmu yang akan kita ulangkaji nanti sekaligus mendapat redhaNya. Lepas tu barulah baca buku dan buat ulangkaji pelajaran. Selain itu, wajiblah mentaati semua suruhanNya dan meninggalkan semua laranganNya, Lagi satu, solat jangan tinggal dan bermunajatlah kepadaNya. Lebih bagus topuplah dengan solat sunat. Selain itu, hubungan sesama manusia pun kena jaga gak. Elakkan bermusuhan sesama rakan dan orang sekeliling. 

Menghormati guru.
KIta wajib menghormati guru kita untuk mendapat keberkatan ilmu yang kita perolehi dari mereka. Kalau korang nak tau, para ulama Islam dedulu sangat mementingkan adab dengan guru dan menganggap kedudukan guru itu sangat tinggi dan mulia. Bahkan, setiap ucapan yang keluar dari mulut seorang guru itu adalah doa. 

Membuat latih tubi sekerap dan sebanyak yang boleh.
Selalunya membuat latih tubi soalan-soalan peperiksaan lepas, termasuklah cuba buat soalan trial semua negeri dan soalan-soalan ramalan para penggubal soalan. Kalau korang nak tau, dikatakan soalan peperiksaan ni akan sentiasa berulang selama tempoh lima tahun. So, tak perlu susah susah nak meramal soalan itu dan ini, just refer je soalan terdahulu . InshaAllah mesti boleh jawab punya. 

Buat nota ringkas.
Dah nak dekat-dekat ni kan tak payah nak buat nota panjang berjela. Buat pendek, ringkas tapi padat. Macam cikla dulu time dekat universiti suka buat peta minda. Just tulis point yang penting-penting je. Nak ingat pun senang.

So, all the best adik-adik semua. Semoga dipermudahkan urusan korang menjawab soalan exam nanti. 

Kredit Jash Jafri, Guru Pendidikan Islam, JB.
Share:

Nak tau tak apa yang nyamuk benci sangat? Meh baca ni sampai habis.

Nak tau tak apa yang nyamuk benci sangat? Meh baca ni sampai habis. | Nyamuk ni memang dah jadi musuh manusia sejak azali lagi. Kalau kena gigit dengan binatang ni, buka takat gatal je kita dapat tapi berisiko terdedah kepada penyakit yang bahaya. Contohnya, demam denggi. Uishh, takutkan sebab penyakit ni semua boleh bawa maut tau. Nauzubillah. 

Selalunya, kalau kita nak halau nyamuk ni apa lagi kalau tak guna spray yang mengamdungi bahan kimia, yang juga berisiko kepada kesihatan kalau kita selalu terdedah dengannya. Nanti nyamuk tak lari, penyakit pulak yang kita dapat. Betul tak? 

Nak tau tak apa yang nyamuk benci sangat? Meh baca ni sampai habis.
Nak tau tak apa yang nyamuk benci sangat? Meh baca ni sampai habis. Gambar dari Google.

So, apa kata kita gunakan cara yang paling selamat, semulajadi dan inshaAllah berkesan untuk menghalau makhluk yang satu ini. Serius cakap, memang nyamuk tak suka dan benci sangat benda yang cikla nak share. Ehh ehh, apa dia tu? Jom check!

  1. Lemon - Selalu kalau cikla, lemon ni cikla biasa buat minum je. Tak tau pulak lemon ni boleh buat halau nyamuk. Kalau korang nak tau, dekat dalam lemon ni ada sejenis bahan nama dia 'citronellal' yang memang fungsi dia menghalau nyamuk. Rupanya, bukan takat buah dia je, daun lemon pun berfungsi menghalau nyamuk. Aroma sitrus dari daun ni memang nyamuk tak suka. 
  2. Bawang putih - Nak guna bawang putih nak halau nyamuk? Boleh je, caranya just hiriskan bawang putih pastu letak hirisan tersebut dekat tingkap atau pintu rumah. Kalau nak lagi ummpphh, korang boleh campur dengan minyak pati lavendar. 
  3. Serai - Haa kalau sebelum ni korang selalu guna serai masa masak rendang ataupun tomyam, lepas ni korang try guna serai nak perhambatkan nyamuk. Tanamlah serai dekat dengan rumah korang, takpun lagi bagus korang tanam dekat bawah tingkap sekeliling rumah. Confirm nyamuk tak datang. Diaorang tengok dari jauh je rumah korang tu. Haha.
  4. Bunga lavendar - Kalau yang ni cikla tau nyamuk tak suka walaupun pada manusia bau atau aroma bunga lavendar memang sangat menenangkan. Sebab apa? Sebab bunga lavendar ni ada sejenis zat yang dikenali sebagai linalool dan lynalyl asetat yang memang dibenci nyamuk.So. lepas ni boleh letakkan pokok lavendar dalam pasu bunga dekat tepi pintu atau tingkap rumah korang. 

Cuba try test, inshaAllah nyamuk tak kan berani dekat! 

Kredit : Ruangan Dekotaman, Harian Metro.

Share:

Nak tau apa beza antara halal, no pork dan free pork? Meh baca perkongsian ni kalau nak tau!

Nak tau apa beza antara halal, no pork dan free pork? Meh baca perkongsian ni kalau nak tau! | Korang perasan tak kadang-kadang ada pengusah kedai makan terutama yang bukan islam letak sign atau logo 'pork free' (bebas khinzir) dekat depan pintu kedai makan atau restoran mereka? 'Taktik' mereka ni tak lain tak bukan tentunya nak tarik perhatian pelanggan terutama pelanggan beragama islam. 

Jujur tanya ni, korang tau tak apa maksud sebenarnya halal dan pork free atau no pork (tiada khinzir) ni? Apa yang pasti, ketiga-tiga term ni membawa maksud yang berbeza tau. Untuk pengetahuan korang, halal bermaksud satu bentuk pematuhan ketetapan dan hukum hakam mengikut apa yang telah ditetapkan oleh syarak. 

Manakala, pork free pulak hanya satu bentuk pemberitahuan atau makluman yang kedai tu tak menjual makanan berasaskan daging khinzir. That's all! Tapi, masalahnya di sini bila dia tulis pork free, kita boleh nak anggap kedai tu sebagai menjual makanan yang halal. No, no, no! Status halalnya kita wajib ragui gaisss.

Nak tau apa beza antara halal, no pork dan free pork? Meh baca perkongsian ni kalau nak tau!
Nak tau apa beza antara halal, no pork dan free pork? Meh baca perkongsian ni kalau nak tau! Gambar sumber Google.

Banyak hal kita kena amik tahu, contohnya macam mana cara penyediaan makanan itu, bahan yang digunakan, cara penyimpanan bahan-bahan basah/mentah, termasuklah tempat memasak, tahap kebersihan dan apa-apa je yang berkaitan. 

Ini kerana, semua hal ini sangat berkait rapat dengan soal halal dan haram termasuklah hukum syubhah (ragu-ragu). Halal dengan haram dah sah-sah kita tahu jelas hukumnya, tapi kalau syubhah? Ini yang jadi masalah, sebab dia antara kedua-duanya, halal dan haram. Sebab itulah, dalam hal syubhah Rasullullah SAW sendiri telah menuntut kita supaya meninggalkan hal tersebut kerana kecenderungannya kepada haram hukumnya. 

So, lepas ni eloklah kita lebih alert. Lagi-lagi benda yang masuk kat dalam perut dan jadik darah daging. Penting sangat ni tau.

Kredit Ruangan Soal Jawab Agama, sisipan akhbar SINAR HARIAN.

Share:

20 koleksi kata-kata hikmah KEHIDUPAN.

20 koleksi kata-kata hikmah KEHIDUPAN. | Ada orang tercari-cari kata-kata hikmah yang boleh memotivasikan dirinya supaya lebih kuat menghadapi dugaan yang datang. Kata-kata ini jugak membuatkan dia rasa macam ada 'orang' yang support dia. Meh cikla share dengan korang kata-kata hikmah yang ada dalam koleksi cikla. Sebelum tu, terima kasih kepada tuan punya kata-kata ni. Memang terbaik!

20 koleksi kata-kata hikmah KEHIDUPAN.
20 koleksi kata-kata hikmah KEHIDUPAN. Gambar carian Google. 

  1. Kalau kita berjaya memotivasi diri sendiri, itu HEBAT. Tapi, kalau kita boleh menjadikan orang lain seperti kita, itu baru HEBAT SANGAT.
  2. Bila tengok ke langit usah lupa pada bumi yang dipijak.
  3. Orang baik jarang mengaku jahat, tapi orang jahat seronok pula mengaku baik.
  4. Lebih baik memandai-mandai daripada langsung tak pandai.
  5. Tanpa mulut, lidah tak berfungsi. Tanpa lidah, mulut tak bererti.
  6. Kekuatan tak datang dari kemampuan fizikal, tapi ia datang dari semangat yang tak pernah mengalah.
  7. Setiap yang kita lakukan biarlah jujur, sebab kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran, hidup sentiasa menjadi mainan orang.
  8. Jadilah seperi pokok. Saat orang membaling batu kepadamu, kau membalasnya dengan buah yang ranum.
  9. Sambutlah cinta Tuhan yang sentiasa dicurahkan pada hambaNya.
  10. Ada hikmah disebalik kata!
  11. Hidup tenang diperolehi kalau sentiasa bersama Allah, dan Allah hanya akan menyukai orang yang sentiasa membersihkan hatinya.
  12. Jika dunia ini hanya persinggahan, mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan.
  13. Jangan resah andai ada yang membencimu kerana masih ramai yang menyayangimu di dunia ini.Tapi. resahlah andai Allah membencimu kerana tiada lagi yang mencintaimu di akhirat (Imam Al-Ghazali).
  14. Terkadang, Allah menghadirkan insan-insan baik di sekeliling kita, mungkin kerana mereka wasilah buat diri kita untuk terus tetap dalam membuat kebaikan.
  15. Kasihanilah musuhmu. Berbuat baiklah pada orang yang mrmbenci kamu. Mintalah berkat bagi orang yang mengutuk kamu. Berdoalah untuk orang yang mencaci kamu.
  16. Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan umpama buih-buih sabun yang boleh pecah bila-bila masa.
  17. Jangan takut dan jangan bersedih. Sesungguhnya Allah sentiasa ada bersama kita.
  18. Dugaan menjadikan mental kita kuat. Masalah  menjadikan kita berfikir. Huru-hara menjadikan kita tabah. Subhanallah, setiap aturan Allah ada hikmah yang tersembunyi.
  19. Hidup tidak boleh semata-mata berpandukan perasaan hati yang kadang-kadang boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan adalah menerima sesuatu atau membuat sesuatu dengan baik berlandaskan kenyataan.
  20. Satu-satu cara untuk lepas dari masalah adalah dengan mnghadapinya. 

Semoga bermanfaat!




Share:

Tip macam mana nak pilih pengasuh anak.

Tip macam mana nak pilih pengasuh anak. | Zaman sekarang ni kebanyakan suami isteri, ibu dan ayah berkerja. So, nak tak nak memang kena cari orang tukang jaga anak-anak yang boleh 'membela' anak sepanjang ketiadaan mereka untuk pergi bekerja. Tapi, ada gak yang meminta 'pertolongan' nenek dan atuk menjaga cucu mereka. Hurmmm, bab ni kalau no choice, terpaksalah kan. Tapi, kalau boleh kita tak nak susahkan mereka. Dah la mereka bersusah payah jaga kita masa kecik dulu, la ni nak jaga cucu pulak. Bagilah 'can' dengan mereka rehat dan menikmati hari hari tua mereka dengan tenang. Hihi.

Jadinya, nak pilih pengasuh yang sesuai dan baik ni pun mestilah kena dengan caranya. Maklumlah, zaman sekarang ni macam macam kes kita dengar pasal kecuaian pengasuhlah. Itu belum lagi yang melibatkan kes penderaan. Huishh, seriau dengar kan. Iyelah, kita hantar anak kita dekat tempat mereka elok sihat, aktif, cergas, tup tup dapat berita anak dah 'takde'. Allahu....

Tip macam mana nak pilih pengasuh anak.
Tip macam mana nak pilih pengasuh anak. Gambar carian Google. 

Sebenarnya, ada beberapa hal yang para ibu dan ayah kena ambil kisah dan alert. Walaupun hal ni nampak macam remeh dan takde benda, tapi macam orang tua tua cakap, cegah sebelum kena. So, jom check apakah yang perlu dipertimbang sebaiknya sebelum menghantar anak kepada pengasuh. 

Pertama, keadaan persekitaran tempat pengasuh. Pastikan tempat itu selamat untuk anak kita nanti, termasuklah mempunyai ruang aktiviti yang selamat dan bersih. Selain itu, pastikan tempat itu tak crowded sebab mudah pengasuh nak memantau anak kita nanti.

Kedua, kenalpasti peribadi pengasuh tu macam mana. Adakah dia seorang yang selekeh, sombong, bercakap dengan kita pun macam nak tak nak je. Payah tau kalau pengasuh macam ni. Kita tanya sepatah dia jawab sepatah. Paling sadis, bila kita tanya dia tak jawab langsung. Haha. Masak wehh anak kita. So, amat penting mencari pengasuh yang berpenampilan bersih, mesra, bagi kerjasama dekat kita kalau timbul apa apa masalah dan yang paling penting bila bercakap dengan kita ada eye contact dan dia respon dengan apa yang kita tanya. 

Ketiga, sebaiknya carilah pengasuh yang berpengalaman dan semestinya layak memegang tanggungjawab menjaga anak kita nanti. Ciri ciri yang 'perfect' untuk seorang pengasuh yang baik adalah semestinya berpengalaman, boleh merancang aktiviti anak semasa mereka berada dalam jagaan dan tahu talian yang perlu dihubungi kalau berlaku kecemasan.   

Tip macam mana nak pilih pengasuh anak.
Tip macam mana nak pilih pengasuh anak. Gambar carian Google. 

Keempat, kalau pengasuh tu tinggal di rumah persendirian, maksudnya rumah dia sendiri dan bukan dekat pusat jagaan asuhan, pastikan korang tahu bilang ahli keluarga dia yang tinggal sekali dengan dia, dan kenal mereka. 

Kelima, kalau boleh pengasuh tu tak menjaga kanak-kanak lain lebih dari 3 orang termasuk anak korang sendiri. Bukan apa, kalau ramai ramai sangat takut pengasuh terlepas pandang ke anak kita. Lagi satu, faham faham sajalah kalau budak dah ramai ramai kan. Dah tentu sentiasa riuh rendah kan. Manalah tau tetiba emosi si pengasuh tak stabil, haaa.. Fikir fikirkanlah apa jadi kan.

Nauzubillah...

Kredit info : Kementerian Keluarga, Wanita dan Masyarakat.

Share:

Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?

Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni? | Hai hai hai. Dah nak tido ke tu? Hurmm, ada budak bila malam je, selsema datang. Lagi-lagi kalau jenis tak tahan sejuk. Mana taknya, siap dengan berkipas ber'econ'bagai. Nanti kalau selsema je, automatik jadik "comot". Confirm. Haha. Siap pakej berhingus dengan hidung merah lagi. Itu belum lagi bab terbersin-bersin. Kesian betul  tengok kan.

Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?
Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?

Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?
Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?

Samalah dengan anak-anak cikla kalau selsema. Lagi lagi anak dara kenit si budak Zara. Pening mak dia nak layan emosi tak selesa dia tu. Huhu.

Tapi sekarang, kalau diorang kena selsema cikla guna MMG je. Menthol crystal yang ada dalam MMG inilah sebenarnya yang bagi lega selsema tau. Nak bernafas pun senang. Iyelah, hidung dah tak tersumbat dah kan.

Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?
Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?

Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?
Kesiannya tengok anak selsema. Nak tau camne nak settle kan benda ni?

Sapu jek nipis-nipis MMG tu dekat leher, dada dengan belakang badan anak. InshaAllah, tidur malam diorang pun tak terganggu. Mak abah deme pun tumpang tido lena gak. Kahhh.

<<Berminat untuk order klik link wasap berikut www.wasap.my/60173815843/nakMMGanakselsema>>

Share:

Serangan panik masalah kecelaruan mental? Jom baca kalau nak tau.

Serangan panik masalah kecelaruan mental? Jom baca kalau nak tau. | Pernah tak korang tiba-tiba rasa jantung korang berdegup laju, pastu rasa macam sesak nafas? Haaa, jaga-jaga mungkin korang alami serangan panik. Kalau korang nak tau, serangan panik atau panic attack ni adalah salah satu masalah kecelaruan mental yang berpunca dari rasa marah dan kecewa, sehingga menjadi bimbang dan kemurungan. Cikla tak nafikan perasaan marah dan kecewa tu kan normal bagi seeorang manusia, tapi kalau ia berlaku berpanjangan pun tak elok gak tau sebenarnya. Lepas tu, ada sesetengah orang plak fikir keadaan jantungnya yang berdegup laju tu simptom mungkin dia ada sakit jantung, tapi sebenarnya bukan. 

Untuk pengetahuan korang, serangan panik ni terbahagi kepada dua iaitu serangan panik biasa dan penyakit panik. Serangan panik biasa ni sesiapa je boleh kena. Dan, kalau berlaku pun, mungkin dua tiga kali seumur hidup dia. Tapi, penyakit panik pulak lebih bahaya sebab ia mungkin boleh berlaku berulang-kali, paling teruk sampai tiga empat kali sehari atau seminggu. Uishhh, bahaya kan!

Serangan panik masalah kecelaruan mental? Jom baca kalau nak tau.
Serangan panik masalah kecelaruan mental? Jom baca kalau nak tau.

Antara simptom-simptom penyakit panik adalah seperti :


  • Rasa takut.
  • Dengup jantung laju.
  • Mulut kering.
  • Sesak nafas.
  • Rasa tercekik.
  • Mual.
  • Menggeletar.
  • Berpeluh,
  • Jari rasa sejuk.
  • Perut memulas.
  • Otot di bahu dan tengkuk menjadi tegang.

Kalau seseorang itu mengalami empat dari simptom yang cikla list kan kat atas tu, diagnosis positif ini menunjukkan dia mengalami serangan panik. Ohh no! Alamak, bila baca simptom kat atas tu ada beberapa simptom yang cikla pernah kena. Hurmm, apa yang cikla pernah baca, katanya orang yang kena serangan panik ni bila rasa takut dan bimbang tu menyerang, mereka akan mengasingkan diri dari orang ramai. Suka duduk sorang sorang, berkurung dalam bilik. 

Kalau korang nak tau jugak, serangan panik ni gak orang selalu confius dengan serangan jantung denan tiroid sebab menunjukkan simptom yang sama. So, pepehal pergilah check ke pakar kalau nak confirm kan.

Serangan panik masalah kecelaruan mental? Jom baca kalau nak tau.
Serangan panik masalah kecelaruan mental? Jom baca kalau nak tau. Gambar carian Google.

Tapi korang jangan risau. Setiap penyakit ada ubatnya. Yang penting jangan mudah putus asa dan menyerah sebelum kalah. Memula sekali korang yang mengalami masalah ni mestilah pergi berjumpa dengan pakar psikiatrik untuk confirm kan apa masalah korang sebenarnya. Dah confirm barulah boleh dapatkan rawatan yang sepatutnya, iaitu :

  1. Mengambil ubat-ubatan (atas nasihat doktor) untuk menyeimbangkan kadar bahan kimia dalam saraf yang seterusnya akan mengawal rasa panik korang tu.
  2. Menjalani terapi psikologi iaitu korang boleh share 'feeling' korang tu dengan doktor. Hurmm, lebih kepada berbincanglah kan. Apa punca korang jadi camtu dan boleh cari solution untuk mengatasinya.
  3. Melibatkan hal-hal kerohanian seperti solat, berzikir, bertafakur dan cara pengurusan stress itu sendiri.
  4. Aspek sosial, yang mana doktor pakar membantu dari segi perbincangan dengan majkan (jika melibatkan kerja korang), pemahaman keluarga dan rakan dalam memberi sokongan kepada korang menjalani rawatan.

Apa yang penting, dapatkan rawatan awal supaya masalah ini dapat ditangani. Cepat dapatkan rawatan, ceptatlah baiknya. InshaAllah.

Kredit : Dr. Jannah, Pakar Psikiatri, PPUitm. Ruangan Sihat, Metro Ahad. 

Share:

Orang yang mempunyai masalah kulit sensitif kena baca ini!

Orang yang mempunyai masalah kulit sensitif kena baca ini! | Ada orang mempunyai kulit terutamanya kulit muka yang sangat sensitif. Pantang salah sikit, haaa siap sedialah nak hadap kesan dia. Ada sesetengahnya mempunyai kulit yang terlalu tegang dan kering menggelupas. Itu belum lagi nak hadap rasa gatal yang keterlaluan sampai melecet-lecet dibuatnya menggaru. Huhu. Apa yang cikla alami sekarang macam inilah. Tapi bukan kulit muka, tapi kulit tapak kaki. Tengah menaip ni pun dok menahan gatal. Adehhh.

Rupanya antara penyebab masalah kulit sensitif ni adalah berkait jugak dengan alergik makanan, produk kecantikan yang kita gunakan termasuklah aroma perfume yang kita pakai tu. Benda ni semua akan menyebabkan kulit menjadi kemerahan, kering dan sudah tentu gatal. Kalau korang nak tau, kulit camni gak lebih nipis dan bertekstur halus. So, memang cepat jelah dapat kesan dia kalau terdedah pada sinaran matahari atau pencemaran.

Sebenarnya, ada tiga jenis tahap kulit sensitif iaitu tahap ringan, sederhana dan teruk. Kalau tahap ringan tu, Kulit mungkin akan rasa pijar, pastu rasa tegang je kulit. So, keadaan ni akan menyebabkan kulit jadi kemerah-merahan, iritation, bertompok kering, bercapuk-capuk dan ton kulit jadi tak sekata.

Tahap sederhana pula adalah, keadaan sama seperti tahap ringan tapi mungkin lebih teruk kesan dia. Manakala, tahap teruk pulak adalah kulit rasa macam mencucuk-cucuk, terbakar, tegang dan gatal-gatal. Kesannya, kulit akan jadi kemerahan, keradangan dan menggelupas.

Orang yang mempunyai masalah kulit sensitif kena baca ini!
Orang yang mempunyai masalah kulit sensitif kena baca ini! Gambar carian Google.

Berikut merupakan trigger kepada masalah kulit sensitif, iaitu:

  1. terdedah kepada sinaran UV dan radiasi fizikal.
  2. perubahan cuaca dan suhu.
  3. menggunakan bahan kosmetik atau shower foam yang tak sesuai.
  4. pencemaran air.
  5. stress.
  6. gangguan hormon.

Yess, kalau cikla dah tentu no.6, gangguan hormon kan. No. 5 kadang-kadang. Hurmm, nak buat camne. Itulah salah satu dugaan yang kami pesakit tiroid nak tak nak kena terima.

Tip penjagaan kulit sensitif :

  1. Sebaiknya bersihkan muka sehari sekali. Dan kalau korang cuci muka time malam elok guna air sejuk.
  2. Sebaiknya guna cleanser tanpa wangian yang dihasilkan dari bahan semulajadi.
  3. Guna produk yang menyejukkan kulit korang, contohnya aloevera dan green tea.
  4. Rajinkan diri guna pelembap daripada minyak zaitun, kelapa dan mentega shea.
  5. Gunakan sunblock dari bahan mineral seperti zink oksida. 
  6. Minum air kosong secukupnya dan ambil makanan seimbang.

Kredit : Ruangan Sihat, Metro Ahad.

Share:

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. | Orang cakap tengok bunga cecantik tu terapi minda dan mata jugak. Nahh, cikla belanja pemandangan 'indah' dari kebun bunga kuuuu.

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.
[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. 

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.
[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. 

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.
[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. 

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.
[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. 

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.
[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. 

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.
[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. 

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.
[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. 

[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata.
[Entri bergambar] : Tengok bunga cantik, terapi mata. 

Selamat petang korang. Apa aktiviti petang ni? 
Share:

Macam mana nak kurangkan kulit dari kena sunburn? Meh buat 7 petua ini.

Macam mana nak kurangkan kulit dari kena sunburn? | Meh buat 7 petua ini. Mereka yang kerap beraktiviti di luar terutama kena duduk di bawah sinaran terik matahari mesti tak kan terlepas dari kulit burn dan gelap. Hurmmm, kulit mukalah terutamanya kan. Sebenarnya benda ni kita boleh buat 'sesuatu' supaya dapat meniminumkan kesan burn kulit tu. Nak lagi selamat korang try je petua petua lama yang memang berkesan. Tapi, dengan syarat kenalah rajin dan konsisten buat kan. 

Petua macam mana nak kurangkan dari sunburn.

Cikla agak petua yang paling popular dan berkesan adalah dengan menggunakan lidah buaya. Orang putih panggil Aloevera. Pokoknya kena rajinlah sapu gel lidah buaya ni pada kulit korang yang burn tu. Semua tau kot yang aloevera ni memang 'agen' pelembap kulit yang ohsem. Lendir dia ni memang kaya dengan pelbagai khasiat, khasnya untuk kulit. Siap pakej dengan hilangkan parut sekali wehh.

Petua lain, guna tomato. Sebelum ni kita tau tomato orang letak dalam masakan je kan. Tapi sebenarnya tomato ni orang guna untuk cantik jugak. Senang je cara dia. Just ambil buah tomato tu, hancur hancurkan dia, pastu tepek pada muka. Biar kering dulu, sebelum dicuci dengan air bersih. Korang boleh jugak campurkan tomato ni dengan tepung gandum dan timun. Buat macam masker tu. 

Macam mana nak kurangkan kulit dari kena sunburn? Meh buat 7 petua ini.
Macam mana nak kurangkan kulit dari kena sunburn? Meh buat 7 petua ini. Gambar carian Google.

Sebaiknya, elakkan dari terdedah direct ke sinaran matahari start dari pukul 10 pagi hingga 4 petang. Kalau terpaksa tu, pakailah payung ke, topi ke atau apa-apa protection yang boleh avoid korang dari terkena sinaran matahari. Pakailah sun glaasses gak. Selain dari untuk bergaya, dia juga boleh menjaga mata. Lepas tu, kalau keluar rumah tu, rerajinkanlah diri tu pakai sunblock. Yang bagus guna sunblock yang ada SPF 15 ke atas. SPF tu Sun Protection Factor.

Hat korang yang rajin amik amik supplement untuk kulit tu bolehlah amik vitamin macam vitamin A, vitamin C, dan vitamin E. Vitamin ni semua dikatakan dapat halang radikal bebas dari beri kesan buruk pada kulit korang. Last, yang paling penting minum air kosong ke, air jarang ke, air putih ke, takpun orang putih kata sky juices secukupnya supaya kulit korang mendapat kelembapan semulajadi. 

Say no to sunburn!

Kredit Grup telegram PetuadanKesihatan.

Share:





[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Owner


I am Cikla Shahril (Shahila Shahril).
Isteri, ibu, part time blogger, hypothyroid dan suri bisnes. Positive vibes.

Any reviews or collaboration, just send email at arinillalove82@gmail.com

Blog Page

Business Page

Latest Post

Recent Posts Widget

Say Something Here