Suka menulis, berkongsi cerita dan bergurau tapi tahu batasnya.





Jangan percaya cerita yang didengar tanpa bukti.

Jangan percaya cerita yang didengar tanpa bukti. | Zaman sekarang ni kalau korang dengar cerita ke, baca cerita ke, jangan mudah percaya lonjong-lonjong. Lagi-lagi jenis gosip-gosip liar tu.Lagilah tak boleh percaya. Bukan apa, kita tak tau kan kesahihan cerita tu. Dahlah tak confirm betul ke tak, ehh dicanangnya pulak dekat orang lain. Maka bertebaranlah cerita yang entah betul, entahkan tidak tu satu benua. Huhu. 

Jangan percaya cerita yang didengar tanpa bukti.
Jangan percaya cerita yang didengar tanpa bukti. Sumber carian Google.

Ehh, korang kena ingat jugak tau, kalau cerita tu betul korang dah mengata. Dan kalau cerita tu tak betul pulak boleh jatuh fitnah. Bahaya tu, hati-hati. So, apa yang perlu awak buat kalo dengar cite dari orang lain, nak nak awak tak pasti kebenarannya. Baca ni. 

(1) Korang jangan terima terus cerita tu sebab kesaksian tak cukup. Senang cakap bukti takdak. 
(2) Hendaklah korang mencegahnya. Nasihat orang yang bawak cerita tu jangan sebarkan cerita kalau tak pasti. 
(3) Jangan bersangka-sangka, sebab dengan bersangka-sangka boleh mendatangkan dosa. 
(4) Janganlah awak menyelidik. Ehh, dahlah tak tau betul ke tak. Siap offer diri pulak nak siasat cerita tu. Adehh lah. 
(5) Membenci perbuatan itu. Mengata dan memfitnah. 
(6) Kalau benci perbuatan tu, janganlah mengulanginya. Malah, jauhilah.

Jom berubah, dan semoga kita sentiasa istiqamah. InshaAllah.


Share:

7th Anniversary Giveaway By Atul Hamid.

7th Anniversary Giveaway By Atul Hamid. | Huiishhh, lamanya cikla dah tak menjebakkan diri join giveaway kawan-kawan blogger. Giveaway dengan segmen sendiri pun dah lama tak buat. Hihi. So, disebabkan malam ni mata tak mengantuk, tetengah syok skrol blog kawan blogger, ternampak giveaway ni. Join je la kan, cikla support kekawan.

Jom check macam mana nak join giveaway ni. Jom jom. 

7th Anniversary Giveaway By Atul Hamid. 

7th Anniversary Giveaway By Atul Hamid.
7th Anniversary Giveaway By Atul Hamid. 

Syarat-syarat untuk menyertai giveaway ini ialah: 

◆ Warganegara Malaysia. 
◆ Wajib follow blog Atul. 
◆ Tolong subcribe channel Youtube Atul, tekan ⇒ atulhamid
◆ Rakan-rakan dialu-alukan untuk klik mana-mana iklan yang muncul dalam blog Atul ini & tolong maklum di komen jika ada klik iklan, & Atul akan klik kembali iklan di blog anda! ^^ (Kalau nak klik semua iklan yang ada pun sangat dialu-alukan 😂 )

Cara-cara untuk menyertai:

◆Mesti buat satu post bertajuk "7th Anniversary Giveaway By Atul Hamid". 
◆ Copy banner di atas dan backlink ke post penganjur. 
◆ Tag 2 rakan blogger dan pastikan mereka juga tahu. 
◆ Copy dan paste link post tersebut di ruang comment post giveaway ini

Pemenang akan dipilih melalui:
◆ Random.org

Hadiah Untuk Giveaway
◆2 helai tudung bawal untuk 2 orang pemenang.

Wahh wahh, senang je kan. Rasanya cikla dah settle syarat-syarat yang ditetapkan. Hope penyertaan cikla ni diterimalah ye.

Kepada Atul dan suami, happy anniversary both of you. Semoga bahagia selalu, till Jannah. InshaAllah. 

Korang yang belum join, jom join reramai. Klik je banner kat atas tu. Giveaway ni berlangsung hingga 31 Disember 2019. Cecepat join. 

Yang dah join, good luck gais. 
Share:

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik.

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. | Lately, makin ramai yang minat dengan kain songket printed. Boleh memang virallah kain jenis camni. Kalau korang tak koleksi kain ni memang ketinggalan lerr. Hehe. So, disebabkan songket printed ni makin ramai yang cari, cikla nak bagi harga promo kasih sayang tak bertepi dekat korang ni. Memang rugi sangat kalau korang tak grab. Rugi sesangat.

3 pasang cikla nak bagi RM110 tak masuk pos je korang. Diulangi, 3 pasang rm110 tak termasuk pos. Korang boleh campur-campur mana-mana design yang korang nak. Janji 3 pasang, baru dapat harga RM110. Ehh, kalau korang nak beli sepasang-sepasang memang tak boleh lah. Sebab ni promo untuk 3 pasang.

Meh cuci mata tengok koleksi yang ada. Mana tau terberkenan kan kan kan. Hihi.

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. 

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik.
Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. 

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik.
Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. 
Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik.
Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. 

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik.
Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. 

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik.
Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. 

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik.
Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. 

Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik.
Peminat songket printed kena grabb koleksi promo ni. Semua cantik-cantik. 

<Sila picit link wasap ini : www.wasap.my/60173815843/naksongketpromo3pasangrm110 untuk order dan pertanyaan mengenai stok>
Share:

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT Hulu Langat. | Baru minggu pertama cuti sekolah, budak-budak dah merengek ajak berjalan. Boring katanya duduk rumah tak ke mana. Aisehhh, mak dorang yang hari-hari duduk kat umah pun tak boring macam dorang. Haha. Kebetulan, si bapak off hari Isnin ritu, memang plan on the spot zupp zapp zupp zapp packing apa yang patut terus gerak ke destinasi yang dirancang.

Budak-budak ni bila dengar ada kolam tempat nak berendam memang mood excited dorang terus mencanak ke meter 200% wehhh. Hahaha. Budak-budak kan. Apa yang dorang tau, seronok jek laa. Kami decide nak pergi ke DEDAUN LANGAT RESORT, dekat area Hulu Langat. 

Alhamdullilah, selamat sampai sana. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Dah siap apa yang patut, kami pun bergerak laa. Alhamdulillah jalan ok laa, takde jammed sangat. Cumanya, jalan nak ke tempat tu agak pendalaman sikit. Naik bukit turun bukit katanya. Haha. Sekali sampai, haaa kau di celah bukit duduknya oii. Hilang terus line telefon. Tapi, memang sesuai sangatlah untuk korang yang nak mencari ketenangan jiwa mendengar kicauan burung-burung dan deruan air sungai. Tonang qolbuu gitu. Hehe.

Settle check in semua, budak-budak dah tak sabar nak berendam. Masuk je dalam bilik, terus tukar baju mandi, memasing keceburrr dalam kolam. Bertuah punya anak. Tak sabariah sungguh aihh. Tapi tak lama pun dorang berendam, sebab petang tu hujan pulak. Sampai ke malam plak tu. Pasrah dan redha ajelaa. Hihi. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Malas nak cerita panjang, jom laa cecuci mata tengok gambar yang cikla sempat snap. 

Gambar yang sempat snap masa kat sana. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Gelagat budak-budak mandi kolam. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Ohh ye, katanya tempat ni jadik lokasi satu drama kat ASTRO. Apa tah nama dia, Suri Katriana ke apa tah. Cikla pun dah lama tak layan drama drama nih. Hehe. 

So, kalo korang nak bersantai ke, nak tenangkan fikiran ke, nak ber'bonding time dengan famili boleh laah datang sini. Harga bilik pun ok laa untuk satu malam dalam range RM200++, termasuk breakfast dan dinner. Pastu ada cas deposit untuk security jugak, RM50. Deposit ni korang check out esoknya dapat laa balik. 

Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat.
Hayati kehijauan alam di DEDAUN LANGAT RESORT, Hulu Langat. 

Kesimpulannya, best laa gak tempat ni. Cikla bagi 7/10 bintang. 


Share:

Kemurungan? Apakah dia sebenarnya ye.

Kemurungan? Apakah dia sebenarnya ye. | Lately, kita selalu mendengar kes, kisah dan berita yang melibatkan penyakit mental. Walaupun benda ni kita nampak macam remeh temeh, tapi sebenarnya sangat bahaya kalau dibiarkan berlarutan tanpa rawatan lebih-lebih lagi yang kronik. Ini termasuklah penyakit kemurungan atau depression. Apakah sebenarnya maksud depression itu, dan apakah penyebabnya ye?

Apakah itu kemurungan?

Kemurungan? Apakah dia sebenarnya ye.
Kemurungan? Apakah dia sebenarnya ye. Gambar dari carian Google.

Untuk pengetahuan korang, kemurungan atau depression adalah salah satu penyakit psikologi yang melibatkan tekanan perasaan yang serius. Benda ni boleh terjadi kepada sesiapa sahaja termasuklah lelaki, perempuan, kanak-kanak, remaja, orang dewasa mahupun warga emas. Untuk pengetahuan korang, gejala kemurungan ini melibatkan perasaan yang pelbagai seperti sedih, pilu, putus harapan, kecewa, dan hilang semangat untuk hidup. Selain itu, si pengidap turut merasakan hidupmya sunyi dan kosong. 

Penyakit ni kalau dibiarkan berlarutan tanpa rawatan sepatutnya adalah sangat bahaya sebab ia boleh memberi kesan atau implikasi buruk kepada mereka yang mengalaminya. Oh ye, selain dari masalah gangguan emosi, ia turut melibatkan gangguan fungsi fizikal dan interaksi sosial mereka terhadap orang yang ada disekelilingnya.

Apakah pula PUNCA kemurungan boleh berlaku?

Setiap hal yang berlaku pasti ada punca atau penyebabnya kan? Macam itu jugaklah dengan masalah kemurungan ini. So, antara punca-puncanya adalah seperti berikut:
  1. Genetik atau keturunan.
  2. Pengidap pernah mengalami peristiwa atau kejadian yang dashyat sehinggi memberi kesan yang besar dalam hidupnya.
  3. Pengidap mengalami trauma psikologi atau fizikal semasa zaman kanak-kanaknya.
  4. Pengidap mengalami sejarah hidup yang pahit.
  5. Mengalami masalah ketdakseimbangan bahan kimia atau hormon di dalam otak.
  6. Kesan dari ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon dan pil pencegah kehamilan (yang ni cikla baru tau. Perghh, bahaya gak pil-pil ni semua ye).


Apakah tanda-tanda masalah kemurungan?

Macam mana kita nak detect yang mungkin kita, awak dan mereka mengalami masalah kemurungan ye. Meh, cikla share beberapa tanda yang korang boleh tengok, iaitu:

  1. Alami rasa sedih, sepi, pilu dan kecewa yang berlarutan.
  2. Alami gangguan selera makan, termasuklah hilang selera makan atau kalau makan pun dia makan berlebihan tapi tak rasa pun 'nikmat' makanan tu.
  3. Alami gangguan tidur, sama ada susah nak tidur (insomia) atau berlebihan tidur. Asyik tidur ajelah pulak.
  4. Cepat rasa letih dan lesu serta tak bermaya. Langsung tak bertenaga.
  5. Rasa bersalah ataupun sentiasa menyalahkan diri atas peristiwa buruk yang pernah berlaku.
  6. Hilang minat atau keseronokan terhadap hobi atau aktiviti lain yang sebelum ni korang suka buat.
  7. Suka duduk sorang-sorang, mengasingkan diri, tak nak bergaul dengan orang lain. Sensitif dan pendiam.
  8. Perasaan pesimistik.
  9. Rasa tak tenteram dan mudah marah. Angin satu badan je yang dia tau.
  10. Kurangnya daya tumpuan, pastu kalau nak buat sesuatu keputusan tentang sesuatu hal tu susah sangat nak decide.


Kemurungan? Apakah dia sebenarnya ye.
Kemurungan? Apakah dia sebenarnya ye. Gambar dari carian Google.

Macam mana nak rawat masalah kemurungan ini?

Setiap penyakit pasti ada penawar dan ubatnya kan. Allah pun dah sebut dalam Al-Quran. So, kita sebagai manusia kenalah ikhtiar dan jangan mudah berputus harapan sebelum akhirnya. Antara rawatan yang kita boleh pratikkan untuk merawat masalah in adalah sentiasa mengamalkan perhubungan yang sihat dengan orang sekeliling kita, selain dari meluangkan masa bersama insan yang tersayang. Selain itu, sentiasalah berkongsi 'rasa' atau perkara yang positif dengan mereka. Bila semuanya positif, inshaAllah diri kita sentiasa positif jugak.

Hurmm, kalau korang ada masa tu rajin-rajinlah bersenam. Paling tak pun 30 minit sehari, kot kalau bizi sangat kan. Macam cikla tulis kat atas tu, sentiasalah berfikiran positif tak kira dalam apa jua keadaan. Seboleh-bolehnya elak dari perasaan negatif, sebab sekali dia dah mula 'dekat' dengan kita, memang asyik nak hinggap je rasa tak best tu. Huhu.

Haaa, mengamalkan diet yang seimbang pun penting gak tau sebab kalau kita terlebih atau terkurang makan, keadaan ni pun boleh mempengaruhi hidup kita gak tau. Bukan apa, ditakuti, ia boleh bagi kesan negatif dan tak elok pada badan dan cara kita menguruskan emosi kita nanti. Macam tak percaya je kan , benda ni boleh efek gak. Tapi, itulah hakikat yang sebenarnya. Last, apa yang penting tingkatkan penampilan korang supaya lebih yakin terutama bila korang berhadapan dengan orang ramai. Self confident is very important ya!

Kredit info : Fakta grafik iM4Uprihatin.
Share:

Nak tau petua hilangkan lenguh kaki? Meh baca ni.

Nak tau petua hilangkan lenguh kaki? Meh baca ni. | Hai gais. Aduhh, lama betul dok tinggal blog kesayangan cikla ni. Apa nak buat, banyak benda nak kena settle. Bila malam pulak, badan dah letih penat semua, dapat bantal memang terus ku belayar di lautan tidak bertepianlah jawabnya. Hahaha. 

Ehh, siapa yang selalu kena masalah lenguh kaki. Iyelah, lagi-lagi korang yang terlampau aktif masa siang, haaa bila malam baru timbul semua lnguh sengal bagai. Kalau kena camtu kan, apa yang korang selalu buat nak bagi lega? Haaa, meh sini baca ni cikla nak share beberapa petua atau tips nak bagi lega kaki yang lenguh tu. 

Petua/tips nak hilangkan lenguh kaki. 

Nak tau petua hilangkan lenguh kaki? Meh baca ni.
Nak tau petua hilangkan lenguh kaki? Meh baca ni. gambar dari carian Google.

Rendaman. Caranya, sediakan semangkuk air, lepas tu tambahkan satu senduk garam biasa. Kalau dapat garam bukit lagi cantik. Kemudian, rendamkanlah kaki korang kat dalam air itu selama 15-20 minit.

Kaedah urutan. Korang boleh start dengan memicit-micit ataupun mengurut-urut betis orang tu nak bagi darah area situ berjalan lancar. Masa picit picit ke, urut urut tu, korang gunalah losen ke, ataupn minyak urut sebab nak mudahkan urutan tu dilakukan.

Gerakan. Kalau korang rasa lenguh tu macam kebas kebas, korang buatlah gerakan seperti menekan-nekan dengan jari pada area yang sakit. Tahan selama 15-20 saat, lepas tu regangkan otot-otot kaki korang perlahan-lahan.

Tuaman. Kalau yang ni korang buat guna ais. Ais tu korang bungkuslah kat dalam plastik lepas tu bungkus lagi dengan tuala. Dah siap tu, baru tuam dekat bahagian sendi dan keliling lutut korang dalam 10-15 minit. Ehh, masa menuam tu nanti, korang letakkan kaki pada kedudukan yang lebih tinggi. Cubalah. Memang selesa. 

Nak tau petua hilangkan lenguh kaki? Meh baca ni.
Nak tau petua hilangkan lenguh kaki? Meh baca ni. Gambar dari carian Google.

Lumuran. Korang ambil halia muda dengan bawang putih, lepas tu kupas kulit keduanya. Dah siap kupas tu, tumbuk keduanya sampai lumat. Kalau boleh, biarkan sedikit berair. Lepas dah siap tumbuk tu, lumur pada bahagian kaki yang lenguh dan biarkan semalaman. Keesokan paginya, bersihkan kaki dan sapu dengan sedikit minyak zaitun.

Minuman. Campurkan madu dan jus lemon dalam cawan berisi air suam, atau satu sudu makan minyak ikan dengan segelas jus limau. Amalkan minum sebelum tidur.

Kedudukan kaki sebelum tidur. Pastikan kaki diletakkan pada kedudukan yang lebih tinggi daripada badan masa tidur. Caranya, just ambil bantal pastu letakkan di bawah betis, kalau korang nak tau, cara ini boleh membantu melancarkan pengaliran darah dan menggelakkan ia berkumpul di bahagian kaki.

Selamat mencuba.

Kredit : Grup Telegram PetuadanKesihatan.
Share:

Peniaga online wajib keluar zakat ke?

Peniaga online wajib keluar zakat ke? | Zaman sekarang peniaga online memang ramai, macam cendawan tumbuh lepas hujan. Cikla sendiri pun peniaga online gak. Mungkin sebelum ni ada yang anggap, peniaga online ni tak perlu bayar zakat pun, tapi sebenarnya mereka mereka ini diwajibkan berbuat demikian. Rupanya, tuntutan zakat perniagaan ni tak terhad kepada mereka yang mempunyai bisnes besar-besar je, tapi turut diwajibkan pada mereka yang menjalankan bisnes kecil-kecilan.

Pengurus Besar Kanan Operasi Pusat Pungutan Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, Encik Mohamed Hassan bagitau, tak kiralah bisnes kecik atau besar, bila cukup syarat, mereka diwajibkan melakukan rukum Islam ketiga itu.

Peniaga online wajib keluar zakat ke?
Peniaga online wajib keluar zakat ke? Gambar dari carian Google. 

Katanya lagi, syarat wajib berzakat adalah bila telah cukup nisab iaitu RM13, 968 setahun bersama syarat-syarat wajib yang lain. So, mereka yang menjalankan bisnes secara online tak kiralah dropship, ejen, stokis termasuklah yang melakukan ulasan produk di laman sosial memasing diwajibian berzakat. 

Walaupun mereka mungkin takde akaun atau penyata kewangan, sebagai umat Islam yang taat kepada perintahNya, mereka wajib melaksanakannya dengan menggunakan kaedah tertentu.

Cikla agak, zaman sekarang ni serba serbi dah mudah. Tak payah dah susah susah nak pergi ke pusat zakat, buat online pun boleh. Just pergi ke laman Web bizonline.zakat.com.my. Memang mudah je tau.

Tapi bagi cikla, tak cukup syarat pun takpe. Demi keberkatan rezeki kita bayar je kan. Tak kiralah berapa ri ggit pun. Bayar setiap bulan pun boleh, nak bayar setahun sekali pun boleh. Just 2.5% dari total keuntungan yang korang dapat dalam setahun. Ala, berapa ringgit sangat kan.

Jom berzakat. Berzakat menyucikan harta dan menenangkan jiwa. Yakinlah, tak kan berkurang harta dengan berzakat malah Allah menambahkan lagi harta kita. Murah rezeki tanpa putus. InshaAllah.

Kredit Ruangan Lokal, Harian Metro. 

Share:

Seriuskah penyakit mental? Apa sebab jadi camni ye?

Seriuskah penyakit mental? Apa sebab jadi camni ye? | Lately, kita selalu dengar banyak kes di media sosial yang melibatkan penyakit mental. Allahu, takut dengar kan sebab cikla agak kes sebegini semakin bertambah. Kalau korang nak tau, penyakit mental ni adalah keadaan kesihatan disebabkan oleh salah satu dari yang cikla tulis ni iaitu emosi, pemikiran dan tingkah laku yang berubah. Ada sesetengahnya pulak, tiga tiga sekali dia tapau.

Seriuskah penyakit mental? Apa sebab jadi camni ye?
Gambar diubahsuai dari carian Google. 

Umumnya, penyakit mental ni boleh dikelaskan kepada tiga jenis yang utama iaitu :

1. Neurosis, iaitu mereka yang mengalami perubahan dan gangguan dalam pemikiran, perasaan dan melakukan tanpa menjejaskan kewarasan dorang. Contoh, kemurungan dan kebimbangan.

2. Psikosis, iaitu perubahan  yang amat ketari dialami dalam pemikiran, perasaan dan tingkah laku. Mereka akan berhalusinasi, iaitu rasa confius dengan suara suara ghaib yang ber'comunicate' dengan dorang.S o, mereka mungkin akan bercakap benda benda yang merapu meraban, cakap sorang sorang, 

Kadang-kadang ketawa dan marah tanpa sebab.Contohnya, skizofrenia (berhalusinasi, delusi, fikiran/cakap bercelaru) dan kecelaruan manik-depresif (dwikutub) iaitu alami perubahan ketara dari segi emosi. Selalu hilang kawalan jadi terlalu happy (fasa manik) atau terlalu sedih (fasa kemurungan).

3. Kecelaruan personaliti, iaitu mereka yang alami 'kecacatan' perwatakan (karakter). Keadaan ni jugak boleh bagi kesan tak bagus terhadap orang di sekeliling dia.

Kenapa agaknya penyakit ni boleh berlaku ehh? Sebenarnya, penyakit ni jadi takde sebab yang spesifik. Tapi, kita boleh pertimbangkan sebab berikut, iaitu sebab keturunan dan genetik. Maksudnya, mungkin ada famili yang mempunyai sejarah penyakit ni. Selain tu, mereka juga mengalami gangguan bahan kimia dalam otak sebab bila neurotransmitter (sejenis bahan kimia dalam otak) ni tak berfungsi dengan baik, gejala penyakit mental akan muncul.

Sebagai contoh, skizofrenia ni berlaku bila dopamin dihasil secara berlebihan. Kemurungan pulak disebabkan paras serotonin rendah sangat, manakala kalau paras serotonin tinggi melangit, jadi mania pulak. Selain itu, kebimbangan pulak berlaku bila adanya gangguan dalam penghasilan dan fungsi noraadrenalin.

Semoga kita semua terhindar dari penyakit sebegini. Aamin.

Kredit Ruangan Sinar sihat : aktif.

Share:

Bersemangat di pagi hari dengan minyak urut moden MMG.

Bersemangat di pagi hari dengan minyak urut moden MMG. | Best betul kan pagi-pagi sebelum gerak pergi kerja tu dah siap-siap sapu MMG dekat perut dengan pinggang. Bukan apa, standby lah kot kot on the way nak pergi kerja tu nanti terpaksa hadap jam kan. Takdelah lenguh pinggang tu semua. Ehh, tengah tengah korang drive pun korang boleh sapu jugak tau. Memang mudah sangat. Tangan pun kering je lepas satu terus pegang steering kereta tu. 

Bersemangat di pagi hari dengan minyak urut moden MMG.
Bersemangat di pagi hari dengan minyak urut moden MMG. 

Bersemangat di pagi hari dengan minyak urut moden MMG.
Bersemangat di pagi hari dengan minyak urut moden MMG. 

Hati pulak tenang sokmo, takde stress stress sebab asyik hidu bau Lavendar je. Sampai opis pun muka senyum sampai ke telinga. Haa, barulah semangat nak mulakan tugas kan. 

<<Berminat untuk order klik link wasap berikut: www.wasap.my/60173815843/nakMMG>>



Share:





[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Owner


I am Cikla Shahril (Shahila Shahril).
Isteri, ibu, part time blogger, hypothyroid dan suri bisnes. Positive vibes.

Any reviews or collaboration, just send email at arinillalove82@gmail.com

Blog Page

Business Page


POS ONLY (Seluruh Malaysia, termasuk Sabah Sarawak). Trusted Seller. Untuk order dan sebarang pertanyaan stok, sila wasap ke 017-3815843. Terima kasih.

Latest Post

Recent Posts Widget

Lovely Friends

Viewers