Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG.

Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG. | Korang mesti pernah dengar penyakit gout kan? Penyakit gout ni dikatakan penyakit tertua dalam sejarah perubatan sebab dia ni dipercayai dah wujud sejak zaman Yunani kuno lagi. Uishh, lama kan. Ribu riban tahun yang lampau tu. 

Gout ni jadi bila berlaku keradangan pada bahagian sendi terutamanya disebabkan oleh pengumpulan asid urik dekat situ. Bila kepekatan asid urik terlampau tinggi, ia akan terkumpul dan membentuk kristal. Kristal ni pulak sifat dia susah nak larut pada suhu rendah.

So, bila dah makin lama makin banyak, maka berlakulah keradangan pada bahagian terlibat. 

Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG.
Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG. Kredit carian Google. 

Simptom yang biasa untuk camkan gout ni rasa sakit melampau pada bahagian sendi termasuklah ibu jari kaki. Kesan dia, kawasan tu akan jadi bengkak, merah, sakit dan rasa panas bila dipegang.

Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG.
Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG. Kredit carian Google. 

Fuhh, bila baca je, macam dah dapat rasa sakit dia macam mana kan. Kesian mak pak kita, nak solat susah, nak jalan susah. Pendek kata, semuanya terbatas.

Macam mak sis ni. Mak dia ada gout. Bila time sakit memang tak boleh bawak bincang. So, dia ikhtiar dengan minyak urut moden MMG. At least dapat kurangkan rasa sakit tu kan.

Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG.
Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG. 

Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG.
Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG. 

Alhamdullilah, konsisten sapu sakit semakin berkurang. Syukurlah kan. Happy mak, dapat buat rutin harian dia macam biasa. 

So, siapa yang sedang alami masalah gout macam mak sis ni, apa kata ikhtiar dengan MMG pulak. Tak kisah pink ke gold ke, dua-dua memberi manfaat yang terbaik. Cumanya, hat gold tu kita up sikit minyak kayu putih. So, panas dia double la.

Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG.
Ikhtiar rawat penyakit gout dengan minyak urut moden MMG. 

Jom ikhtiar. Tak kesian ke tengok mak pak kita tanggung sakit kan?

<Untuk order atau sebarang pertanyaan, klik link berikut 
Share:

Korang gemar berswafoto dengan gambar yang lebih natural? Jom grab Huawei Nova 7i terbaru.

Korang gemar berswafoto dengan gambar yang lebih natural? Jom grab Huawei Nova 7i terbaru. | Lama kan cikla tak share pasal gajet kan. Korang tau tak, ada gajet smartphone terbaru keluaran Huawei yang cocok banget untuk mereka yang berswafoto. Peminat gajet khasnya dah tau kot, 14 Februari lepas, Huawei Nova 7i telah dilancarkan untuk pasaran Malaysia. Antara keistimewaan smartphone terbaru ini adalah ia berfungsi menjadikan gambar swafoto korang lebih shed secara natural dan video yang dihasilkan lebih menyeronokkan terutama bersama yang tersayang.

Siri Nova ni dah banyak dah kan keluaran dia, since yang pertama. Kelebihan siri ni kita tau dia lebih kepada inovasi dua kamera swafoto, selain dari ciri panggilan video, Meetime yang lebih uptodate.

Korang gemar berswafoto dengan gambar yang lebih natural? Jom grab Huawei Nova 7i terbaru.
Korang gemar berswafoto dengan gambar yang lebih natural? Jom grab Huawei Nova 7i terbaru. Gambar diubahsuai dari carian Google. 

Antara ciri menarik Huawei Nova 7i ini adalah seperti berikut :

  1. Mempunyai ciri kesan khas langsing swafoto. Makna kata ia mampu menampakkan diri lebih ramping. Wow!
  2. Gambar yang dihasilkan lebih shed secara semulajadi dan menjadikan video yang terhasil lebih menarik.
  3. Mempunyai kamera 'generik' dengan video swafoto dengan ciri menarik seperti sticker, filters, dan special effect tanpa perlu download application lain. Senang, dah siap sedia dah dalam tu.
  4. Kamera belakang didatangkan dengan quad 48 megapiksel (mp) yang merangkumi ciri HDR ultra luas dengan saiz 26 mm F/1.8. Ciri ini membolehkan penyerapan lebih banyak cahaya, walaupun di ambil dalam keadaan gelap atau pada waktu malam. 
  5. Skrin LCD LTPS IPS 6.4 inci, dengan 83.5% nisbah ke badan dengan resolusi 1080x2310 piksel. Turut mempunyai ciri pengimbas cap jari until meningkatkan ciri keselamatan. 
  6. Sistem pemprosesan, octa-coreHiSilicon Kirin 810, dengan 8gb RAM dan 128gb memori dalaman termasuklah sokongan slot simcard namo sehingga 256gb.
  7. Mempunyai ciri pengecas super 40 walt yang memberikan 70% bateri.

Harga? 

Seketul RM1099 (harga di pasaran Malaysia).

Korang gemar berswafoto dengan gambar yang lebih natural? Jom grab Huawei Nova 7i terbaru.
Korang gemar berswafoto dengan gambar yang lebih natural? Jom grab Huawei Nova 7i terbaru. 

So, siapa yang kot rajin tukar tukar smartphone tu cer try tukar ke smartphone nih. Cikla yang ada seketul ni pun di sayang-sayang. Hehe.

Kredit gambar thesundaily.my
Share:

Apakah tanda rezeki diberkati?

Apakah tanda rezeki diberkati? | Cikla yakin sebagai umat Islam yang taat pada perintah Allah dan Rasulnya, kita tentu mahukan rezeki yang berkat dan diredhai. Terutama rezeki yang akan masuk ke dalam perut kita seterusnya menjadi darah daging. So, macam mana nak tahu rezeki yang kira perolehi itu berkat? Jom baca sampai habis.

Apakah tanda rezeki diberkati?
Apakah tanda rezeki diberkati? 

Tanda rezeki berkat. 

  • Sentiasa rasa cukup, malah lebih dari cukup.
  • Hidup sentiasa stabil. Kalau ada masalah sekalipin, mesti dapat diselesaikan dengan baik.
  • Mudah untuk melakukan ibadah.
  • Disukai dan disayangi oleh orang sekeliling.
  • Ahli keluarga cemerlang dalam pencapaian masing-masing.
  • Rumah kita selalu diziarahi orang.
  • Doa senang termakbul.

Apakah tanda rezeki diberkati?
Apakah tanda rezeki diberkati? 

Nabi dah bagi formula murah rezeki. Barang siapa yang nak dimurahkan rezekinya, buatlah 2 perkara ini. 

  • Solat sunat 2 rakaat sblm solat subuh. 
  • Sedekah subuh.

Rezeki tak semestinya duit, tenang dalam hidup rezeki. Isteri pandai masak, rezeki. Dapat suami bertanggungjawab, rezeki. Alhamdullilah. 

Rezeki berkat hidup tenang. Moga bermanfaat. 

Kredit : Petikan isu ceramah Ustaz Shamsul Debat. 
Share:

Roti telur cheese paling senang di dunia.

Roti telur cheese paling senang di dunia. | Hai korangg, Cikla nak share resepi paling senang di dunia. Hihi. Kebetulan ada lebihan cheese ritu, teringin plak nak makan roti telur cheese. Cikla buat ni yang paling senang gilalah. Nak kata malas lagi, memang kena seligi jap lagi. 

Senang je nak buat, guna 3 bahan je. Ada roti, cheese dengan telur, dah boleh buat dah.

Roti telur cheese paling senang di dunia.


Roti telur cheese paling senang di dunia.
Roti telur cheese paling senang di dunia. 

Cara :

1. Pecah telur dalam bekas yang sesuai, letak la garam sikit ke (tak letak pun takpe sebab cheese dah masin kan. Pastu korang nak tabur black pepper ke apa ke suka hati korang la. Pukul telur tu dengan penuh kasih sayang. 

2. Panaskan kuali leper. Takde kuali rope gitu, kuali biasa pun takpe. Letak sikit minyak zaitun. Minyak biasa pun ok. Biar panas sekejap.

3. Ambil 2 keping roti, letak cheese lepas tu celup ke, golek golek ke, guling guling ke roti tu kat dalam telur tadi.

4. Pastu, masukkan dalam kuali tadi. Balik balik kan sampai warna dia cun kekuningan. Kalau korang suka garing, biarkan lama sikit. Tapi, janganlah sampai rentung pulak.

Roti telur cheese paling senang di dunia.
Roti telur cheese paling senang di dunia. 

Dah siap! Angkat. Sedap di makan begitu saja satu cicah dengan sos kegemaran. Yang satu tu cikla letak extra cheese. Tu yang meleleh tu. Yummy. 😋

Share:

BIG WHY VS GRAND WHY!

BIG WHY VS GRAND WHY! | Cikla agak semua korang yang berbisnes pasti ada BIG WHY yang korang nak achieve kan? Tapi tahukah korang ada 'WHY' yang lebih utama lagi yang rasanya ramai orang terlupa.

Apakah itu?

Ia adalah GRAND WHY, iaitu sebab terbesar dan terutama. Apakah pulak grand why yang sebenarnya?

'Allah is the FIRST'. 

BIG WHY VS GRAND WHY!
BIG WHY VS GRAND WHY! 

Itulah grand why yang sebenarnya. Meletakkan Allah di tempat pertama walaupun apapun korang lakukan. Laillahhaillallah. 

Lagipun, Allah yang menggerakkan hati manusia melakukan sesuatu. Semuanya dari Allah. Berhenti mengharap pada manusia. Harapan sepenuhnya diserahkan bulat-bulat kepada Allah.

Tapi, kenalah seiring dengan usaha, tawakal dan doa ye. Jangan semata-mata bergantung 'harap' saja.

Share:

Jom atasi masalah kulit dengan aloe vera.

Jom atasi masalah kulit dengan aloe vera. | Aloe vera atau lidah buaya dah famous sejak ribuan tahun dulu lagi. Penggunaannya yang paling biasa adalah dalam bidang kecantikanlah, untuk rawat dan dapatkan kulit cantik. Maklumlah, benda kaya dengan macam-macam nutrien (antioksidan, vitamin, asid amino, mineral), tak kan nak tengok je kan. Kenalah manfaatkan dia. 

So, jom check macam mana si aloe vera ni buat kerja nak atasi masalah kulit korang tu dan bagi kulit korang cantik. 

Jom atasi masalah kulit dengan aloe vera. 

Jom atasi masalah kulit dengan aloe vera.
Jom atasi masalah kulit dengan aloe vera. Gambar ubahsuai dari Google. 

1. Masalah kulit kering - Kajian mengatakan, aloe vera terdiri dari 99% air. So, dia ni sangat power nak bagi kulit korang tu sentiasa moist dan tanpa meninggalkan kesan berminyak. 

2. Masalah kulit berjerawat - Oleskan gel alovera yang fresh (ekstrak terus dari batangnya) pada kulit korang yang bermasalah itu. Sifatnya yang antibakteria dan anti radang sangat bagus merawat masalah yang cikla tulis sebelum ni. Janji kena rajinlah kan. 

3. Masalah kulit sunburn - Mereka yang kerap berjemuran di bawah sinaran matahari sangat terdedah kena sunburn kan. So, apa kata sebelum korang mendedahkan kulit korang tu, eloklah oles gel aloe vera pada kulit tu. Ada je kot sunblock yang ada kandungan aloe vera kat dalam dia. Carilah nilai SPF yang sesuai dengan kulit korang. 

4. Masalah kulit cepat nampak tua - Aloe vera membantu melambatkan proses anti-penuaan kulit. Tak dinafikan semakin meningkat usia, pengeluaran kolegan dan elastin semakin berkurang. So, aloe vera boleh bantu korang merangsang pengeluaran elastin dan kolagen. 

Tapi, cikla nak ingatkan, kalau kulit korang jenis super sensitif kenalah minta nasihat yang pakar ye sebelum nak apply gel krim ni semua. Takut nanti, masalah asal tak settle, masalah lain pulak timbul.

Jom atasi masalah kulit dengan aloe vera.
Jom atasi masalah kulit dengan aloe vera.

Psstt, dalam minyak urut moden MMG pun ada aloe vera tau. 

#sharinginfo
Share:

Nak tau petua senang hati?

Nak tau petua SENANG HATI? | Cikla agak semua orang dambakan hati yang tenang, fikir tak berserabut, setiap hari penuh dengan peeistiwa yang best best. Nak senang hati, mudah je. Jom amalkan 5 'latihan' ini.

Nak tau petua senang hati?
Nak tau petua senang hati? Kredit gambar Google. 

1. Latih hati sentiasa bersangka baik, terutama dengan Allah.
2. Latih hati sentiasa ingat Allah mengurniakan pahala pada kita setiap kali kita diumpat.
3. Latih diri sentiasa bergantung harap kepada Allah dan bukannya manusia.
4. Latih hati sentiasa bersyukur dengan nikmat Allah.
5. Latih diri supaya sentiasa memaafkan dan sentiasa memohon keampunan dariNya.

~Ibnu Mussal~

Selamat pagi korang. 
Share:

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. | Ibu-ibu sekalian, siapa anak dia selalu kena kembung perut? Kembung perut ni disebabkan oleh colic. Nak tau baby ni kembung senang je. Sign paling senang bila baby nangis tak berhenti. Tukar pempes dah, bagi susu dah. Pendek kata kita dah buat baby selesa dah tapi still nangis. Pastu perut baby pulak macam keras tegang. 

Walaupun benda ni normal je dan selalu berlaku pada kebanyakan baby, tapi kesianlah kan kalau baby asyik nangis je. Lagi merisaukan kalau itu adalah tanda pada masalah yang serius. Nauzubillah, moga dijauhkanlah.

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

Selain dari teknik penyusuan yang betul, pemilihan puting susu baby yang sesuai, menyedawakan baby lepas menyusu, ibu juga kenalah jaga makan juga. Kalau boleh elak makanan yang 'berangin' dan tak sesuai untuk ibu yang sedang menyusukan anak.

Cara paling senang nak bagi lega kembung perut tu urut perut baby secara lembut dengan minyak urut yang sesuai. Kalau cikla, cikla rekomen minyak urut moden MMG. Memang cepat melegakan. Cumanya, masa sapu tu buat sapuan nipis je. Urutan paling bagus, ibu boleh cuba dengan urutan I ❤️ U. InshaaAllah, baby akan rasa lega sangat. Ibu juga boleh amalkan urutan pada baby setiap kali selepas mandi. Urut tapak kaki baby jugak.

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah.
Jom legakan kembung perut bayi dengan cara yang mudah. 

<Untuk order atau sebarang pertanyaan, klik link berikut 



Share:

Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah.

Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah. | Kalau kerap kena gigit nyamuk ni bahaya jugak kan, lagi-lagi kalau budak-budak. Bukan apa, takut terdedah pada penyakit bahaya macam denggi, malaria dan chikukunya. Selagi kita boleh elak dari digigit makhluk yang satu ni, elok lah kita berikhtiar. 

Bila dah kena gigit, haaa berbintat merah sana sini. Bayangkanlah kalau baby yang kena. Kesian kan. Tu belum lagi nak layan gatal dia. Tergaru-garu dah sampai merah-merah.

Sebenarnya, banyak je petua orang lama terutamanya yang kita boleh cuba nak hilangkan kesan akibat kena gigit nyamuk ni. Meh, cikla nak share 3 petua mudah je. Jom baca sampai habis.

Petua mudah hilangkan gigitan nyamuk.

Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah.
Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah. Gambar diubahsuai dari carian Google. 


Petua 1

Ambil kapur makan tu, kemudian calit (nipis je) pada tempat gigitan tu. Gosok-gosoklah sikit masa sapu tu.

Petua 2

Guna Bio-Oil. Jujurnya, bio oil ni memang elok la sebab dulu cikla pernah guna. Nak hilangkan parut strechmark pun bagus dia ni. Tapi harga dia boleh tahanlah gak, cari he dekat farmasi banyak je jual.

Petua 3

Ambil  1 sudu makan garam dengan 2 sudu makan air, pastu campurkan keduanya. Tapi, jangan biarkan garam tu sampai larut. Lepas tu, ambil garam yang basah tu then sental di bahagian yang terkena gigitan. InshaAllah, lama-lama rasa gatal akan hilang bersama kesan gigitan.

Senang je kan petua tu semua. Tapi, cikla nak tambah satu lagi tip. Guna minyak urut moden MMG je. Kalau baby ke, kanak-kanak ke sapu nipis-nipis je. Ulang-ulang sapu, InshaAllah lama-lama bintat pun hilang. Kesan pun ghaib sekali. 

Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah.
Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah. 


Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah.
Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah. 


Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah.
Tip hilangkan kesan gigitan nyamuk dengan mudah. 

<Untuk order atau sebarang pertanyaan, klik link berikut 

Sumber T.me/PetuaDanKesihatan. 
Share:

Nak tau tip mudah atasi masalah jeragat? Baca ni.

Nak tau tip mudah atasi masalah jeragat? Baca ni. | Di kala musim cuaca tak menentu ni, kadang-kadang turut pengaruhi kulit kita kan. Lagi-lagi kalau terpaksa bekerja di bawah terik matahari, tanpa sebarang protection pulak tu. Kesan paling selalu, kulit muka berjerawat dan berjeragat. Betul kan?

So, cikla nak share dengan korang beberapa tip mudah macam mana nak rawat or kurangkan masalah jeragat ni. Senang je. Rajin dengan tak je nak buat.

Tip mudah atasi masalah jeragat. 

Nak tau tip mudah atasi masalah jeragat? Baca ni.
Nak tau tip mudah atasi masalah jeragat? Baca ni. Gambar ubahsuai dari carian Google. 

1. Guna sunblock terutama kalau terpaksa berada di bawah sinaran mentari. Guna yang sesuai dengan kulit memasing tau. Jangan main hentam je. 

2. Sebelum tidur, make sure muka korang tu dicuci sebersihnya, terutama korang yang suka bermekap tebal tu. Tak cuci bersih, esok lusa  keluarlah jerawat jeragat tu kalau korang 'amalkan' selalu. Hihi. 

3. Kalau korang yang jenis rajin nak try petua ke, buatlah. Daripada korang guna produk yang mungkin ada bahan kimia yang berbahaya. Google je petua tu semua, banyak je kot orang share kat sana.

4. Kalau dah malas sangat nak 'manjakan' kulit muka tu especially, buatlah rutin penjaagaan kulit yang asas je. Contohnya cuci muka, lepas cuci tu pakailah toner dengan pelembap/moisturizer. Kenalah rajin sikit kan, kata nak cantik.

Sumber telegram PetuaDanKesihatan.

Share:

Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.

Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk. | Musim macam-macam virus menyerang ni elok lah kita persiapkan diri nak elak simptom dekat dengan kita. Lagi-lagi anak-anak kita yang sangat senang dijangkiti. Maklumlah, antibodi tak kuat lagi kan. Macam cikla, memang cikla letak sesiap MMG satu sorang dalam beg sekolah memasing. Kot kot dekat sekolah nanti hidung gatal, selsema ke, batuk ke, bole sapu MMG nak bagi lega sikit.

Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.
Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.

Hurmm, tak salah berikhtiar kan. Bak kata pepatah, mencegah lebih baik dari mengubati. Kan?

Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.
Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.

Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.
Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.

Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.
Minyak urut moden MMG bantu elak simptom dari terkena selsema dan batuk.

<Untuk order atau sebarang pertanyaan, klik link berikut http://www.wasap.my/60173815843/nakMMGlegakanselselmabatuk>
Share:

Checkup pregnant 15 weeks. Thyroxine kena tambah dose lagi. Bertabahlah.

Checkup pregnant 15 weeks. Thyroxine kena tambah dose lagi. Bertabahlah. | Alhamdullilah, diam tak diam dah 16 weeks dah sekarang usia kandungan cikla. Syukurlah. Semoga baby ibu sihat sehingga dilahirkan. Aamin. Hurmm, cikla nak share kisah checkup masa 15 weeks lepas. Bulan ni 4 appointment yang cikla kena pergi. Satu monthly checkup di klinik kesihatan Jenjarom (KKJ), pastu 3 lagi dekat hospital. IKN dengan hospital Putrajaya. Appointment dekat hospital ni lebih kepada pantau pada  kes tiroid yang cikla hadapi laa. Dekat KK, checkup mengandung macam selalu.

Ritu, masa appointment di IKN cikla bagitau doktor yang cikla pregnant. Alhamdullilah, doktor cakap ok je nak pregnant. Lagipun cikla dah habis buat rawatan RAI lebih dari 6 bulan dah. So, kalau nak pregnant selamatlah. Dah appointment dekat IKN ni doktor hold sehingga bulan 10 lepas cikla bersalin nanti. Oklah kan, kurang dah 1 appointment kena pergi. Hihi.

Checkup pregnant 15 weeks. Thyroxine kena tambah dose lagi. Bertabahlah.
Checkup pregnant 15 weeks. Thyroxine kena tambah dose lagi. Bertabahlah.  Gambar dari carian Google. 

23hb hari tu, cikla pergi ke HPJ untuk review TFT selepas sebulan first time dinaikkan dose (satu ahad kena amik 150mg, isnin sampai Jumaat maintain 100mg), result terbaru tunjuk result tsh tinggi wehh. Sebelum ni 0.5, latest 0.7, walaupun bacaan T4 cantik cun melecun. Kalsium pun lawa bacaan dia. Doktor tanya, cikla ada skip ubat ke apa. Ehh, since kena makan thyroxine ni memang tak pernah skip. Memang taat makan tau. Siap tunggu 2 jam lagi, baru breakfast

So, based pada result latest tu, doktor decide naikkan dose thyroxine yang cikla amik until weekdays. So, kenalah up ke 125 mg. Weekend maintain 150mg jugak. Doktor cakap, sebab cikla positive lymphovascular invasion, so bacaan tsh cikla kena <0.1. Jangan tanya lebih tau pasal ni, sebab cikla tak clear sangat lagi. So, kita ikut ajelah nasihat doktor ye.

So, kita tengok appointment next ni macam mana pulak result dia. Cun ke idok. Hihi. Apa pun, doakan semuanya baik-baik aje ok. Hari ni dah 16 minggu 2 hari dah. 

Checkup pregnant 15 weeks. Thyroxine kena tambah dose lagi. Bertabahlah.
Checkup pregnant 15 weeks. Thyroxine kena tambah dose lagi. Bertabahlah. 

Kalau bab susah nak nafas tu, ye rasa jugaklah kadang-kadang. Tapi takdelah sampai rasa teruk sangat. Alhamdullilah, ok je. 

Checkup pregnant 15 weeks. Thyroxine kena tambah dose lagi. Bertabahlah.
Checkup pregnant 15 weeks. Thyroxine kena tambah dose lagi. Bertabahlah. 

Ye, masalah kulit kering dan menggelupas yang cikla alami rasa macam makin worse. Memang kena selalu sapu losen, nak bagi kulit tu lembap. Kalau tak, kering sesangat sampai luka luka. Sakit ooo. 

Nanti cikla share lagi ye. Daaa. 
Share:

Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.

Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh. | Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh. | Siapa selalu kena migrain? Cikla bolehlah dikatakan sangat jarang kena. Setakat sakit kepala ringan tu adalah jugak kena. 

Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.
Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh. Gambar adalah ubahsuai dari carian Google.

Migrain kronik ini maksud dia korang mengalami sakit migrain atau sakit kepala lebih dari 15 hari setiap bulan. Ada sesetengahnya pulak, terseksa menderita sakit migrain beterusan sepanjang hari, setiap hari selama sebulan. Fuhhh, memang azab rasa. Rasa macam nak hantuk-hantuk kepala ke dinding je. Huhu.

Kalau korang nak tau, ada yang mengatakan migrain ni merupakan penyakit saraf dan penyakit migrain kronik merupakan sakit fisiologi dan bukan psikologi. So, ia saling berkait kepada bagaimana badan korang berfungsi dan bukanlah berpunca daripada masalah ataupun tekanan minda. 

Selain itu, ada satu benda penting yang korang kena tau pasal migrain jugak, dia ni bukan sakit kepala yang teruk je, malah dia ni dah macam satu pakej sakit saraf dah ciri dia sebab dia merangkumi sakit kepala, masalah penglihatan yang blur atau kabur, pening, loya dan muntah-muntah. Lepas tu, pesakit jugak jadi amat sensitif kepada cahaya, bunyi, sentuhan dan bau jugak. Dashyat jugak kan? Sebelum ni kita ingat migrain sakit biasa-biasa jek. Hurmmm....

Petua ringkas kurangkan sakit kepala atau migrain.

Rasanya banyak je kot petua atau tip nak bagi kurangkan rasa sakit akibat migrain ni kan, antaranya sapu minyak angin, elak mengambil minuman atau makanan berkafein, ambil supplement tambahan seperti magnesium dan petua-petua lain. Nasihat cikla, kalau bab supplement ni baik korang mintak nasihat doktor dulu. 

Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.
Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.

Jom guna MINYAK URUT MODEN MMG untuk bantu kurangkan migrain dan sakit kepala seterusnya memberi kelegaan. 

Korang boleh je nak try apa-apa petua atau tip nak bagi lega akibat migrain atau sakit kepala, tapi bagi cikla cara yang paling cepat nak bagi lega atau kurangkan rasa tak selesa tu adalah dengan menggunakan minyak panas/angin. Tak kisahlah brand apa-apa pun asalkan korang selesa dengannya.

Tapi cikla lebih suka guna minyak urut moden MMG sebab selain ia mengandungi minyak kayu putih sebagai bahan utama di dalamnya, ia juga mengandungi aloevera, mint dan estrak Lavendar. Kalau korang nak tau, minyak kayu putih ni fungsi dia analgesik yang membantu mengurangkan rasa sakit dan antineuralgic yang memberi perlindungan kepada sistem saraf.

Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.
Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.

Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.
Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.

Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.
Korang kerap kena migrain macam kena hantuk kepala ke dinding? Jangan biar wehhh.

<Untuk order atau sebarang pertanyaan, klik link berikut http://www.wasap.my/60173815843/nakMMGlegakanmigrain>
Share:

Musim influenza berleluasa. Kenali simptom-simptomnya.

Musim influenza berleluasa. Kenali simptom-simptomnya. | Macam-macam kisah kita dengar pasal kes influenza ni kan. Risau jugaklah, sebab anak cikla dalam lingkungan umur 4 hingga 10 tahun. Memang mudah berjangkit lagi-lagi yang kecik tu. Cikla sendiri pun sebagai seorang yang senang pregnant pun kena berjaga-jaga gak. Risau bila dah mula bersin-bersin, memang cecepat cari minyak angin sapu dekat zonT dengan hidung nak bagi lega. Biar lama lama-lama, takut melarat plak. Lagi sadis, jangkit dekat budak-budak. Risau risau risau. Bak kata, AG Hot FM dalam iklan tu haa. Hehe.

Mungkin korang dah tau yang influenza atau flu ni adalah sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus influenza. Virus influenza ni rupanya ada 3 jenis tau, iaitu A, B dan C dan virus tiga beradik boleh menjangkiti manusia. Tapi, virus influenza A yang paling bahaya sebab dia ni boleh menjangkiti manusia dan binatang.

Virus influenza A ni jugak boleh mengalami mutasi iaitu perubahan genetik pastu dia hasilkan virus influenza yang baru yang lebih powerful. Kebal tak lut lahh ni. Haa, hat nilah yang bahaya kalau dia sampai jadi kuat camni. Nak rawat pun memang struggle lah.

Cara influenza ni merebak tu senang je, melalui titisan cecair dari hidung dan mulut pesakit masa dia bercakap, bersin dan batuk. Virus yang tersebar ni akan masuk ke dalam badan melalui saluran pernafasan mereka yang dijangkiti. So, kot korang batuk ke, selsema ke pakai lah mask ke untuk elak orang sekeliling korang dijangkiti sama. Kalau bersin pulak tutuplah mulut. Percikan air bersin tu yang berkuman tu.

Apakah simptom-simptom mungkin seseorang itu dijangkiti penyakit  influenza? 


Bila kita tengok pada simptom dia, semua simptom tersebut memang selalu kita dengar. Antaranya adalah seperti sakit tekak, letih dan lesu, batuk, demam panas, muntah, sakit kepala, menggigil dan cirit birit.


Apakah langkah pencegahan mengelakkan penyakit influenza ini? 

Menurut doktor Suhazeli Abdullah, ada 4 langkah mencegah penyakit Influenza secara amnya, iaitu;


  • Menjaga etika semasa batuk. Kalau dah batuk tu, tak reti reti nak cover mulut tu. Carilah tisu ke, sapu tangan ke. Kalau tak dan gak nak cari tu semua, tekup mulut dengan tapak tangan pun boleh jugak. Tau taulah kalau dah bersin tu kan, confirm wap air bersin tu berhamburan di sana sini. Sopanlah sikit geng.
  • Kalau korang sedang alami batuk atau selsema, pakailah mask terutama bila bergaul dengan orang ramai. Mereka yang berkeja sebagai anggota kesihatan, atau pesakit kurang daya imun badan ataupun korang terpaksa pergi ke tempat yang padan dengan manusia eloklah guna mask ni sebagai langkah berjaga-jaga.
  • Rajin-rajinlah cuci tangan, sebab nak make sure kebersihan sentiasa terjaga. Korang tau ajelah, tangan ni antara anggota badan yang paling banyak kita guna untuk melakukan aktiviti seharian. So, tak mustahil ia terdedah kepada risiko tempat pembiakan virus dan kuman. Macam cikla cakap, virus influenza ni boleh merebak melalui pernafasan dan sentuhan dari mereka yang telah dijangkiti. 




  • Ambillah vaksin terutama mereka yang amat-amat memerlukan, sebab bukan semua orang boleh request nak ambil vaksin ni sesuka hatinya saja ye. Bagilah mereka yang berisiko dulu, iaitu:

  1. Kanak-kanak umur bawah 5 tahun dan orang tua yang berusia lebih 65 tahun. 
  2. Mereka yang mengidap penyakit seperti penghidap penyakit kronik, kencing manis, lelah dan mengalami masalah pernafasan. Apa apa hal bincang dengan doktor memasing naa. 
  3. Petugas kesihatan atau penjawat yang berdepan dengan orang ramai seperti polis, imegresen, pegawai khidmat pelanggan dan sebagainya. Senang cakap orang yang kerja dia hari-hari dok mengadap orang ramai je. 
  4. Mereka yang ada plan pergi ke negara yang banyak kes influenza, mereka yang akan menunaikan ibadah haji atau umrah, ibu mengandung dan mereka yang mengalami berat badan berlebihan pun turut berisiko.


So, cikla harap kita semua sentiasa aware dan alert dengan isu ini. Bukan apa, walaupun ia nampak macam remeh dan ala tak benda pun, tapi sebenarnya amat perlu diberikan perhatian terutama dalam aspek pencegahan. Bak kata pepatah, mencegah lebih baik dari mengubati. Tak gitu!

Share:

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang. | Jujurnya, cikla dah lama takde baby kecil. Budak Zara pun dah 4 tahun dah umurnya. Cuma, kalau ada rezeki InshaAllah, cikla bakal ber'baby' kecil kembali, lebih kurang 25 minggu dari sekarang. Korang doakan semua berjalan lancar ye. Aamin. Biasanya kalau pregnant, masuk je trimester kedua cikla memang dah start beli dah barangan baby sikit-sikit. 

Yang best,  zaman sekarang ni nak shopping pun lagi mudah dan cepat kot, kalau nak dibandingkan dengan dulu. Lagi-lagi, kalau korang ni jenis malas nak berasak-asak di kedai atau shopping complex, nahhh, shopping online adalah pilihan terbaik. Just click and pay! Betul ke betul? Sekarang ni pun memang banyak sangat website dan blog online yang jual barangan dan pakaian baby termasuklah newborns, infants. Salah satunya, adalah  Lovingly Signed!

Apa dia Lovingly Signed dan apa yang menarik di sana? 

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Kalau korang first time dengar pasal Lovingly Signed ni, ia adalah butik online yang menawarkan pelbagai barangan dan pakaian baby bermula newborns, infants, baby dan kanak-kanak. Ia lahir dari keinginan untuk merevolusikan gifting market di Asia terutama di kawasan Hong Kong dan Singapura. Dengan tagline 'Not Just Different, We Are Unique', bagi cikla memang ngamlah dengan apa yang ditawarkan di Lovingly Signed ni.


Bagi mereka khasnya ibu yang pertama kali pregnant dan tak tahu apa yang perlu di siapkan untuk baby yang bakal lahir, cikla recommended this website untuk korang shopping apa yang berkenan di hati terutama bagi mereka yang gemarkan warna pastel yang lembut. Sejuk mata memandang! Bestnya lagi, Lovingly Signed juga ada menawarkan 'personalised gift' tau. Maksudnya, korang boleh request nama baby korang atau nama si penerima hadiah yang korang nak bagi tu. Memang sangat eksklusif.

Mengapa korang mesti shopping di Lovingly Signed! 

  • Tawaran gift hampers yang menarik. Kadang-kadang macam pening juga nak beli satu-satu. Betul? Kang ada saja yang tak cukup bila tiba masanya nanti. Nah, apa kata korang beli hampers terus. Lagi senang! Pendek kata, semua ada dah dekat dalam tu, termasuklah blanket, towel, cap, bibs dan sebagainya. Ehh, korang pun boleh juga kalau nak beli untuk dihadiahkan pada baby sendiri. Ada banyak pilihan saiz mengikut umur seperti 0-3m, 3-6m, 6-9m, 9-12m dan sehingga umur 3 tahun. Menarik kan? Korang belilah baju baby tu besar sikit, so that nanti takde baju tu sekejap pakai je dah kecil kan. Tahan lama, dan boleh jadi baju turun temurun lagi. Barang eksklusif tu. Tak kan nak pakai jap je. Hihi. 
  • Fabrik adalah dari 100% cotton atau kain kapas. Ciri fabrik dari cotton ni sudah tentu menyerap peluh dan tak panas. Memang sesuai sangat untuk baby terutamanya. Baby ni kalau panas mulalah meragam. Tak selesa. Lagipun, ini juga salah satu inisiatif untuk mengelakkan kulit baby dari terkena ruam atau allergic. Kalau korang nak tau juga, cotton ini adalah fabrik yang terbaik di dunia sebab dia ni tahan kepada semua jenis cuaca. Excellent! 
  • Untuk pengetahuan korang, Lovingly Signed bukan saja menawarkan pakaian dan kelengkapan baby, malah ia juga turut menyediakan service lain seperti baby shower celebration, baby announcements dan sebagainya. Wow, best. Excited lah pulak membacanya ye! Hihi. Lagipun, hadiah yang disediakan pula sangat menarik dan confirm korang mesti suka punyalah! 
  • Macam cikla bagitau awal-awal tadi, korang boleh personalize atau custom nama baby korang pada barangan yang korang beli tu. Dan boleh pilih warna apa yang korang suka. Syokk!

Nak tau produk apa yang ditawarkan di Lovingly Signed? 


Blanket/Hooded Towels.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Kelebihan : Blanket - Design yang menarik (star and stripes) di kedua-dua belah yang mana ia sangat versatile. Towel - diperbuat dari cotton yang lembut, yang akan membuatkan si manja korang sentiasa kering dan hangat walaupun selepas mandi mereka.

Pakaian (Tutus, bibs, rompers, pyjamas, robes, baby grows, tops, bottoms). 
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Pilihan warna pastel yang lembut sesuai untuk baju. Semestinya dihasilkan dari fabrik cotton yang selesa dan tak panas.

Gift (hampers, cards, gifts for girls and boys, unisex gifts, parent gifts). 
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.


Pilihan gift yang pelbagai yang lebih eksklusif dan special untuk yang tersayang.

Toys & accessories (soft toys, toy storages, backpacks, books, laundry bags, lunch bags, toys). 
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Pilihan toys yang comel, diperbuat dari dua lapisan kain yang disumbat dengan bahan lembut (soft quilted fabrics). Hadir dalam 3 pilihan warna yang pastel yang lembut. Backpack yang cute sesuai untuk kanak-kanak lelaki perempuan dengan design yang menarik dan penuh fantasi. Apa kata tambah nama si manja anda supaya ia menjadi kenangan abadi untuk mereka. 

Oh ye, ini yang paling best. Lovingly Signed menawarkan penghantaran percuma di Singapura (anggaran tempoh penghantaran adalah 4 hingga 5 hari), manakala untuk penghantaran antarabangsa pula adalah FREE atau PERCUMA untuk semua tempahan yang melebihi SDG$250. Masa penghantaran juga adalah dalam lingkungan 4 hingga 5 hari. Cara pembayaran boleh dilakukan dalam 2 cara samada melalui PayPal atau Googlepay.

Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.
Personalised your gift at Lovingly Signed. Inilah kelainan yang mungkin korang cari-cari untuk yang tersayang.

Untuk lebih info dan promosi atau apa-apa yang berkaitan, korang boleh pergi ke laman sosial rasmi mereka, seperti berikut :

Laman web : LOVINGLY SIGNED
Facebook : lovinglysigned
Instagram : lovinglysigned

Kredit picture from Lovingly Signed Instagram. 
Share:





[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang disiarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Owner


I am Cikla Shahril (Shahila Shahril).
Isteri, ibu, part time blogger, hypothyroid dan suri bisnes. Positive vibes.

Any reviews or collaboration, just send email at arinillalove82@gmail.com

Blog Page

Business Page

Latest Post

Recent Posts Widget

Say Something Here