Advertisement

Jerawat badan? Ouchh!

JERAWAT BADAN? OUCH! Gais, jangan ingat jerawat ada dekat muka jer tau. Dekat belakang badan pun dia boleh keluar. Jerawat badan ni walaupun tak merisaukan sanubari korang sebagaimana korang merisaukan jerawat di muka, namun kalau dah banyak sangat pun mesti jadi macam tak selesa kan. Hurmm, sakit mata pun ye jugak, sebab tengok dia bermaharajalela kat belakang badan tu haa. Amboi amboi, biasa dia tu. Hehe. So, apa punca jerawat badan ni boleh jadi eh? 

Jerawat badan? Ouchh!
Jerawat badan? Ouchh! Gambar diubahsuai dari carian Google.

Basically, jerawat ni jadi bila liang roma dekat kulit tu tersumbat disebabkan sel kulit mati yang banyak. Makanya, sebum sebum ni semua tersekat, maka jadilah si jerawat tu.  Punca lain pulak adalah faktor genetik, perubahan hormon, stress, disebabkan ubat tertentu dan kulit yang jenis extra berpeluh. Nak tau detail pasal ni, korang gogel ajelah. 

Macam mana pulak nak rawat jerawat yang menyakitkan mata ni? Haa, ada banyak cara selain dari penggunaan krim sapu yang disyorkan oleh doktor. Antaranya adalah kerap mandi terutama kalau korang baru lepas bersukan. Tunggulah 30 minit atau sejam sebelum korang pergi mandi tu. Bukan apa, tunggu lebihan peluh tu keluar semua. 

Nak lagi bagus, masa mandi tu guna shower gel bidmon ni. Bukan apa, bahan bahan yang ada dalam shower gel ni seperti bidara dan ginseng boleh bantu kurangkan jerawat terutama di belakang badan. Lemon pulak boleh buat badan korang jadi fresh. Segar je tau. Tapi, kenalah guna konsisten kan. Kalau setakat sekali dua, memang 'sadaqallahulazim'lah jawabnya. Lepas mandi, sapu pulak minyak urut moden MMG ni dekat area pinggang, perut dengan betis. Selesa sangat. Kalau korang nak sapu time korang nak tidur pun molek jugak. Lavendar yang ada dekat dalam dia boleh buat korang tidur lena. Aromaterapi, release tension lagi. 

Tu haa ada pek set jimat. Nak ke? Ceh, sempat iklan. Hihi. 


Tata. 

Post a Comment

3 Comments

  1. hehe betul, tak suka jerawat badan

    ReplyDelete
  2. Kalau ada resdung mesti naik di belakang. rasa geram nak picit tak boleh haha

    ReplyDelete
  3. tak penah kena jerawat badan tapi penah tngk kawan kena.. mmg kesian tngk dia sakit2..
    tapi saya ruam pernah kalau terlalu kerap berpeluh..

    ReplyDelete