Advertisement

Anak selalu kembung? Meh cuba tip ni.

ANAK SELALU KEMBUNG? MEH CUBA TIP NI. Siapa yang ada anak kecik? Anak korang selalu kena kembung perut tak? Bukan pe, baby ni ada sesetengahnya memang senang nak kena kembung perut. Tapi, macam baby Aaira sejak dari dalam pantang memang jarang kena kembung perut ni. Syukur sangatlah, sebab kurang la sikit meragamnya kan. Mungkin ibu ibu dah try semua petua kan, tapi masih tak ok jugak. So, macam mana pulak nak atasi masalah ni ye? 


Anak selalu kembung? Meh cuba tip ni.
Anak selalu kembung? Meh cuba tip ni. Gambar diubahsuai dari carian Google.

Apa kata ibu ibu try tip yang cikla nak share ni, mana tau serasi kan. Lagipun, kesian kat anak kan. Nak cakap tak pandai, yang dia tau menangis je. Huhu. 


  1. Ibu menyusukan sentiasa pastikan perut tak kosong sebab ia merupakan salah satu punca baby kembung.
  2. Ibu menyusu elak makan makanan berangin seperti kobis dan kailan.
  3. Buat urutan dan sapukan minyak baby pada perut dan tapak kaki baby setiap kali lepas mandi. 
  4. Pastikan baby latch dengan sempurna masa menyusu. Lepas proses penyusuan, tak kiralah direct feeding atau botol susu, pastikan ibu sedawakan baby.
  5. Tuam perut baby secara berlapik dengan daun sirih yang telah dilayurkan. Sebelum letak diperut baby, test dulu di kulit ibu supaya dapat kawal suhu yang sesuai untuk baby.
  6. Buat urutan sendiri pada badan baby, seperti I Love You dan Bicycling. 

Kredit : MamaCerita.My

Post a Comment

2 Comments

  1. suka tuam dekat perut baby tu sebab bau sirih wangi haha

    ReplyDelete
  2. susah hati kalau anak kembung ni, meragam je

    ReplyDelete