Allah sentiasa memberi jalan keluar sebab walau sesulit mana keadaan kita akan ada tangan-tangan yang membantu akan ada manusia-manusia yang menguatkan. 

Walau kita merasa jauh daripadaNya, tetaplah meminta pertolongan daripadaNya. Walau kita sentiasa melupakanNya, tetaplah merayu kepadaNya. 

Sebab, Dia Yang Maha Baik. Tak akan pernah menolak permintaan hambaNya yang meminta. Dengan khusyuk dan merendah diri, kita meminta diberi kekuatan.

Kita diuji kerana kita istimewa.
Kita diuji kerana kita istimewa. Kredit Google.

Allah memberi lewat ujian, sebab hanya mereka yang kuat mampu bertahan ujianNya. Ujian Allah hanya untuk menguji keimanan dan kesabaran kita. Sampai masa yang ditetapkan Allah jua yang memberi jalannya. 

Ujian Allah mematangkan kita, menguatkan kita, menghapus kesalahan kita, mengangkat darjat kita. Dengan ujian daripada Dia, Allah memuliakan kita. Daripada insan biasa makhlukNya menjadi permata berkilauan antara berjuta.

Apa kita tidak pernah terfikir? Mengapa kita yang dipilihNya? Sebab Allah melihat kita, 'istimewa' berbanding hambaNya yang lain. Teruskan melakukan kebaikan kerana Allah. 

#cnp
#sharingiscaring