23 August 2019

Perkongsian Jumaat : Wasiat Imam Syafie.

August 23, 2019 2 Comments
Perkongsian Jumaat : Wasiat Imam Syafie. Assalamualaikum wbt. Jom baca perkongsian ini. Semoga bermanfaat. 

Sebelum Imam Syafie meninggal dunia, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut, "Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara."

Perkongsian Jumaat : Wasiat Imam Syafie.
Perkongsian Jumaat : Wasiat Imam Syafie. Gambar dari carian Google.

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT.
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat
persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR.
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR.
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT).
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT).
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA).
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA).
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha’ Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI S.A.W.
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT.
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Credit: Koleksi Short Note Ustaz Azhar Idrus

20 August 2019

Sardin masak lemak simple.

August 20, 2019 4 Comments
Sardin masak lemak simple. | Assalamualaikum wbt. Lamanya tak mecoret di sini. Winduuu tetiba. Huhu. Wokeh laa, cikla nak share satu lagi resepi senang dengan korang semua. 

Since pak mertua all the time asyik request masak lemak, masak lemak, masak lemak kadang-kadang blur gak nak masak lemak apa.
Nak makan ayam dengan daging, macam dah jemu plak sebab baru jek makan ritu. 

So, disebabkan kemalasan nak ke pasar gak, mujur ada sardin sepot kat dalam lemari tu, jadinya ku buatlah masak lemak.

Fuh, berdebar-debar gak laa takut tak kena kat tekak ni haa (tekak aku yang penting tu, haha) tapi, ok la rasa dia. Sedap gak.

Kot ada yang tak tahu camne nak masak lauk ni, cikla share la ye. Yang dah tau tu, dediam sudah. Haha.

Sardin masak lemak simple.

Sardin masak lemak simple.
Sardin masak lemak simple. 

Bahan-bahan :

1 pot ikan sardin (apa-apa brand). 
1 labu bawang merah (hiris). 
2-3 ulas bawang putih (hiris). 
1/2 inci halia (hiris). 
1/2 sudu besar cili giling. 
1 kotak kecil santan. 
Sedikit minyak untuk menumis. 
Garam, asam keping, serbuk kunyit, daun limau purut dan daun kunyit.


Caranya :

Asingkan isi ikan sardin dari kuah dia. Dalam kuali yang sesuai, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan hiris sampai kekuningan.

Kemudian, masukkan cili giling dan sedikit air. Tumis sampai garing dan naik bau. Then, masukkan santan dan air secukupnya. Biarkan mendidih.

Selepas itu, masukkan, sedikit serbuk kunyit, asam keping dan perasakan dengan garam. Biarkan kejap.

Masukkan isi ikan sardin bersama daun limau purut dan daun  kunyit. Biarkan sampai isi ikan lembut dan kuah masak sepenuhnya.

Tutup api, dan siap untuk dihidangkan.

Sardin masak lemak simple.
Sardin masak lemak simple. 

Sardin masak lemak simple.
Sardin masak lemak simple. 

Rasanya, sedap gak not bad. Bukan nak puji diri sendiri tau, tapi memang sedap laa. Sardin lover bole terai cuba resepi ni.

Selamat mencuba!






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.