02 May 2019

Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

May 02, 2019 11 Comments
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya. | Rasanya ramai yang tahu mengenai kisah lelaki owsem bernama Nizam yang berjiwa kental dan mempunyai semangat juang yang tinggi ni. Apa yang buat cikla rasa kagum sangat dengan dia ni, walaupun dia seorang OKU, tapi dia berjaya membuktikan kekurangan yang dimilikinya bukan penghalang untuk dia mencapai apa yang diimpikan. 

Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Bila membaca kisah luahan hati yang dikongsikannya di Facebook KHAIRUL NIZAM miliknya, terlalu banyak yang menyentuh hati kecilku ni. Tiba-tiba diri terasa kecil dan kekurangan pulak bila nak dibandingkan dengan semangat luarbiasa yang dimilikinya. Bayangkan, di saat umur dia baru 30 tahun, ditambah pulak dengan keadaan dirinya yang serba kekurangan, tapi dia berjaya membina empayar syarikatnya sendiri. Korang mesti pernah dengar JAMUMALL.COM kan. Haa, owner dia adalah insan istimewa ni laa.


Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Meh cikla share sikit apa kata dia, semoga korang boleh ambil ikhtibar dan buat korang lebih bersemangat lagi.

Katanya, 

"Di usia 30, dengan keadaan cacat aku bersyukur dengan kehidupan. Aku berjaya membina satu syarikat Jamumall Sdn Bhd, dan membina platform jualan JAMUMALL.COM. Aku happy mampu beli apa yang aku nak, mampu makan yang mewah, mampu travel ke Dubai, Korea, Japan, Australia dan banyak negara aku dah sampai. Yang paling best aku dapat sediakan rumah mewah untuk keluarga, tanggung family dan bersedekah setiap hari. "

Allahu, bila baca tu apa yang korang rasa?

Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Mesti rasa, ya Allah aku yang lebih 'sempurna' dari dia pun tak sekuat dia. Mungkin ada kalanya, aku tak bersyukur pun dengan apa yang Allah bagi. Malah, aku meminta minta lagi dengan Allah. Semuanya tak puas di hati aku. Betul kan? Yup, memang betul apa yang dikata Nizam. Semua orang nak jadi macam dia. Banyak duit, dapat pergi sana sini, dapat beli apa yang berkenan di hati, nak bahagiakan family dan orang tersayang, tapi adakah kita sekuat dia? Tepuk dada tanya selera. 

Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Emmm, baru diuji sikit, kita dah menyalahkan Allah. Menyalahkan orang sekeliling kita. Adehh, macam mana nak jadi macam Nizam? Kalau ujian sekecil tu pun kita seribu kali mengeluh? Sejuta kali merungut? Kehidupan yang penuh liku ini ditanggung oleh Nizam bukan sehari, bukan seminggu, bukan sebulan dik, tapi bertahun-tahun. Pendek kata, segala keperluan diri semuanya 'dibantu', tak kiralah masa nak makan, bersihkan diri. Tapi, dia tak pernah give up dan tak hanya berserah diri fikir nak mati jek.

No, no, no...

Apa yang menjadi dia lebih kuat adalah dia bertekad untuk buktikan 'sesuatu' yang bermanfaat sebab Allah masih bagi dia nikmat nyawa dan masih boleh bernafas. Buktikan sesuatu, walaupun dikurniakan sedikit kekuatan jari dan akal.


Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.
Jom ambil aura lelaki 3 jari yang bersemangat kental ini. Status OKU bukan halangan untuk berjaya.

Dia percaya, dia boleh. Boleh lakukan walaupun hanya dengan tiga jari. Dia nak diri dia bermanfaat untuk orang lain. Dan dia nak tengok orang sekeliling dia sentiasa tersenyum dan gembira. Inilah yang dia nak BUKTIKAN, dan dah terbukti pun. Value yang ada dalam diri Nizam sangat berharga dan kekurangan diri dia bukan batu penghalang untuk dia capai apa yang dia nak. 

Jom jadi sekental Nizam untuk capai apa yang kita nak tak kira apa pun. Jangan cari seribu alasan untuk kata TIDAK, sebab semuanya bermula dari diri kita. Luahan hati Nizam, hayatilah. Korang pasti tersentuh.








[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.