29 March 2019

Betul ke manusia HYPOTHYROID ni seorang yang GEMUK, PEMALAS dan ASYIK MENGANTUK NAK TIDUR 24/7?

March 29, 2019 5 Comments
Betul ke manusia HYPOTHYROID ni seorang yang GEMUK, PEMALAS dan ASYIK MENGANTUK NAK TIDUR 24/7? | Assalamualaikum wbt. Gaiss, siapa sini seorang yang hypotiroid? Tak kiralah hypo sebab MEMANG KELENJAR TIROID KORANG TU BERMASALAH, sebab UBAT, sebab buat RAI atau DAH BUAT OPERATE TOTAL?

Macam cikla, cikla hypo sebab dah buat operate total hampir 2 tahun lebih yang lalu.

Ehh jap. Korangg tau tak sebab apa ia dipanggil hypo atau hypothyroid? Untuk korangg yang tak tau, hypothyroid adalah keadaan di mana kelenjar tiroid menjadi kurang atau tak aktif.

So, efek dia adalah fungsi badan korangg semua pun jadi perlahan. Semua slow. Sloww and steady. Dah macam siput sedutt, ehh.

Biasanya penyebab spesifik hypo dikenali sebagai Hashimoto’s thyroiditis’. Keadaan ni jadi bila kelenjar tiroid tu memula bengkak, then dibiarkan pulak tanpa dirawat, dahh habis condemn semua kelenjar tu. Masakkk!

Tapi, ada sesetengah orang tu memang takde bengkak pun kan. Memang hormon dia bermasalah.

Sebab yang lain, macam cikla cakap dia hyper, then makan ubat jadi hypo, ataupun dia dah opret total  yang semua kelenjar tiroid pas tu jadi hypo dan satu lagi dia hyper then buat RAI jadi hypo. Tapi, ada orang yang hyper buat RAI boleh jadi normal. Itu rezeki memasinglah. Tak tentu.

Hmm, macam mana plak nak tau atau detect yang korang tu hypo?

Yess, mestilah korang kena alert pada simptom yang mungkin ada kat diri korang tu.

Betul ke manusia HYPOTHYROID ni seorang yang GEMUK, PEMALAS dan ASYIK MENGANTUK NAK TIDUR 24/7?
Betul ke manusia HYPOTHYROID ni seorang yang GEMUK, PEMALAS dan ASYIK MENGANTUK NAK TIDUR 24/7?

So, cikla nak list beberapa simptom hypo yang menunjukkan korang tu hypo.

⏭️ Orang hypo memang TAK TAHAN SEJUK. Yess, ini betul. Macam cikla, ada masanya belum lagi tengah malam nak tido tu rasa sejuk gila. Rasa macam duduk dalam esbok bahagian freezer tu haa.

Ada sampai satu tahap tu, dah pakai sweater stokin semua. Kaki, tapak kaki, betis semua dah sapu minyak angin, still sejuk sampai shaking. Uishh. Macam teruk nauu kan. Sampai berselubunng dengan selimut nampak jambul je. Hehe.

⏭️ SEMBELIT, susah nauu nak membuang. Emm, ni pun sama. Hari-hari memang kena telan buah, sayur, minum susu ke atau telan buah prune tu. Baru oklah. Lancar je kuar. Kalo tak, time masuk jamban tu,  memang lama la duk dalam tu. Sampaikan orang lain terlolong luar jamban nak guna pulak.

⏭️ BERAT BADAN NAIK BAGAIKAN JOHAN. Emm, kalau part berat badan ni cikla agak ikut orang jugak kot. Tengok metabolism badan memasing. Tapi, kebanyakan mereka yang hypo memang akan mengalami masalah kenaikan berat badan macam kek pisang kak Umi Hannan yang sedap tu. Hehe. 

Tapi, macam cikla. Alhamdullilah, berat badan masih dalam kawalan. Masih boleh bergaya dengan baju kebaya pinggang kerengga cik Salmah ronggeng di hari raya nanti. Kehh.

⏭️ Asyik letih je. Kekadang bukan buat apa pun. Macam cikla laa, baru bangun tido pepagi tu dah rasa letih. Adehh, untungnya kalau dapat sambung tido lagi kann. Haha.

⏭️ Kulit kering dan kasar. Yang ni pun cikla alami gak. Tapi, alhamdulillah masih terkawallah. Kalo rasa gatal merenyam ke, kulit timbul macam bintik bintik ke, cepat-cepat sapu Vaseline. Kalo yang ni memang menjadi. Bintik-bintik hilang, gatal pun kuranglah. Gatal lain tak leh nak tolong ehh. Hehe. 

Sebenarnya, ada banyak lagi simptom yang lain tau. Selebihanya korang gogel ajelah ye. Kang tulis semua kat sini, satu hari satu malam korang tak habis baca. Last last, terkulai layu ketiduran haha. Maklumlah, hypo kann. Haha.
Ehh jap. Tapi kan ada sesetengah orang tu dia mengalami keadaan dimana dia takde pun simptom hypo ni semua. Bila cek darah, ooo baru tau.

Keadaan ni kita panggil ‘subclinical hypothyroidism’.

#genghypo #tiroiddanandaori

Perencah Asam Pedas ADABI, pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang sibuk tapi masih mahu memasak untuk keluarga.

March 29, 2019 3 Comments
Perencah Asam Pedas ADABI, pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang sibuk tapi masih mahu memasak untuk keluarga. | Assalamualaikum wbt. Cikla agak semua orang suka makan masakan asam pedas kan. Kalau cikla, hari-hari menu asam pedas pun takpe. Haha. Memang suka sangat. Tak payah lauk banyak-banyak. Dia satu je ni pun dah cukup dah.

Tapi itulah. Cikla yang suri rumah ni pun kadang-kadang ada masanya busy jugak. Nak nak pulak sekarang dah mula jebakkan diri berbisnes online. Uishh, nak masak pun tak sempat. Time tu memang beli ajelah JAWABNYA. Dalam kebizian yang melanda tu, sebolehnya nak jugak masak untuk keluarga. 

Salah satu cara, cari pes yang instant. Tumis-tumis, masuk ikan dan bahan lain dah settle.

Perencah Asam Pedas ADABI, sedap dan senang disediakan. 

Baru-baru ni, cikla pergi kedai nampak pulak pes perencah Asam Pedas ADABI ni. Wah, tengok macam menarik je. Apa lagi, sambarlah dua pek. Kita try sedap ke tidak. Hehe.


Biasanya, sebelum ni kalau buat asam pedas buat rencah dia sendiri. Ini kali pertama cikla try. Apa rasanya?

Perencah Asam Pedas ADABI, pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang sibuk tapi masih mahu memasak untuk keluarga.
Perencah Asam Pedas ADABI, pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang sibuk tapi masih mahu memasak untuk keluarga. 

Cara nak penyediaannya pun sangat senang. Jom cikla tunjuk langkah demi langkah. Memang senang gila.

Cara penyediaan resepi asam pedas ADABI.

Bahan :
2 peket pes perencah Asam Pedas ADABI.
6-8 ekor ikan kembung/mambong (dibersihkan dan diperap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit). 
1 tangkai daun kari. 
1 sudu kecil biji halba. 
Daun kesum/bunga kantan (nak letak pun ok, tak letak pun takpe). 
Minyak untuk menumis, garam dan air secukupnya.


Caranya : 
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. 
2. Tumiskan pes asam pedas ADABI sehingga garing dan naik bau. Masukkan daun kari dan biji halba. Tumis sekejap. 
3. Masukkan ikan, garam dan air secukupnya. Sesuaikan rasa. Biarkan mendidih. 
4. Last, masukkan daun kesum dan bunga kantan. Biarkan sekejap. Tutup api, dan bolehlah dihidangkan.

Perencah Asam Pedas ADABI, pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang sibuk tapi masih mahu memasak untuk keluarga.
Perencah Asam Pedas ADABI, pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang sibuk tapi masih mahu memasak untuk keluarga. 

Perencah Asam Pedas ADABI, pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang sibuk tapi masih mahu memasak untuk keluarga.
Perencah Asam Pedas ADABI, pilihan terbaik untuk ibu-ibu yang sibuk tapi masih mahu memasak untuk keluarga. 


Serius, sedap juga pes asam pedas ADABI ni. Bagi cikla dah cukup asam garam dia semua. Cukup rasalah.

Nak tau sedap ke tak, kenalah cuba.

25 March 2019

Info kanser tiroid secara ringkas.

March 25, 2019 8 Comments
Info kanser tiroid secara ringkas. | Assalamualaikum wbt. Gaiss, korang nak tau macam mana boleh jadi kanser tiroid?

Kanser ni asalnya dari sel-sel tiroid normal yang bertukar menjadi tak normal. Sel yang tak normal ni pulak dia grow tak terkawal. 

Ada sesetengah tu, sekali desupp dia boleh jadi banyak. Ishh, takutnya kan. Bila dah lama-lama tu, bertukar rupa dah dia. Jadilah dia tumor malignant. Inilah yang dah jadi bahaya tu. 

Tumor ni pulak tak semestinya kecik ke besar. Kadang-kadang, saiz kecik cinonet pun boleh jadi tumor yang bahaya.

Info kanser tiroid secara ringkas.
Gambar diubahsuai dari carian Google. Info kanser tiroid secara ringkas. 

Ehh jap, kanser ni jugak ada 4 sekawan, papillary, follicular, medullary dan anaplastic (ni yang paling bahaya).

Emm, kalau sel kanser ni tak dikesan dan pengesanan awal rawatan tak dilakukan, ia boleh merebak ke bahagian lain dalam badan  atau organ melalui aliran darah.

Nauzubillah, mintak dijauhkan.

So, kot korang yang ada bengkak tu baik pergi check. Kita bukan nak takutkan, tapi kalau ada apa-apa yang tak ok boleh dapatkan rawatan cepat.

Cepat dapat rawatan, cepat sihat. InshaAllah.

Tak payah nak try test dengan supplement yang karottt marott tuhh. Diri kita, kita yang tentukan.

Tetttt...

20 March 2019

Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com.

March 20, 2019 7 Comments
Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com. | Assalamualaikum wbt . Lambat tak join segmen. Rindu pulak. 


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2019 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 20 Mac 2019, iaitu tepat jam 8.30 pagi sehingga hari esok, 8.30 pagi 21 Mac 2019. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #32 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2019.

** jom support Mia Liana....

Masker daun mint bantu kecutkan jerawat?

March 20, 2019 2 Comments
Masker daun mint bantu kecutkan jerawat? | Assalamualaikum wbt. Gaiss, korang pernah try ke masker daun mint? Makk aiii, ada ke masker cam gitu? Ehhh, ada laa. Cikla pun baru tau nih. Kehh.

Kalau korang nak tau, katanya daun mint ni memang sangat owsem nak bagi hilang noda hitam macam polkadot kat muka korang tuhh.

Masker daun mint bantu kecutkan jerawat?
Gambar diubah dari carian Google. Masker daun mint bantu kecutkan jerawat? 

Cumanya, ikut rajin malas korang je la nak buat. Kalau korang rajin amal, buat konsisten plak tu, confirm kulit muka korang bole jadi cerah bersinar-sinar gitu. Dah macam emas 14 karat lip lap lip lap. Silau mata oii.

Ehh jap, ni lagi satu hal. Daun mint boleh keringkan jerawat? Biar betik weh.

Apa yang cikla taulah kan, daun mint ni sifat dia anti bakteria. So, memang kenalah buku dengan ruas tuh. Sah dah kena desummm desummm la cik jerawat ni dengan daun mint.

Haa, padan!

Tak yah nak kesian kesian dah dengan cik jerawat ni. Kasi hantam je. Biasa dia, nak berkampung dekat muka korang tuh. Grrrr, geram.

Tapi, kalau cikla kan senang je. Keluar je jerawat seketul memang terus calit minyak urut moden MMG ni jee haa. Settle.

Calit konsisten, InshaAllah memang cepat kecut mecut jerawat tuhh. Macam belon Kempis dah rupa dia. Hihi.

Masker daun mint bantu kecutkan jerawat?
Masker daun mint bantu kecutkan jerawat? 

Lagipun kat dalam MMG ni dah sesiap ada mintsejukkool, pakej plak dengan minyak kayu putih dengan aloe vera.

Bau dia pulak toksah risau, serius wangi yakmat. Dah macam dok kat tetengah ladang Lavendar dah.

Senang krojee kan, guna satu benda semua dah ada kat dalam dia. Tinggal rajin dengan malas je nak apply. Ahaks.

Jatuh cinta golek golek dah dengan MMG ni.

Korang wanita berumur 30-an? Korang kena baca tips ni!

March 20, 2019 5 Comments
Korang wanita berumur 30-an? Korang kena baca tips ni! | Assalamualaikum wbt. Siapa sini umur 30-an? Tak kiralah awal 30-an ke, akhir 30-an ke. Kita genggg. Sepp sikit!

Dalam usia dah 30-an ni, kekadang kita rasa macam sempat tak sempat je nak manjakan diri sendiri kann tak kiralah kita ni berkerjaya ke atau suri rumah tangga. Sama je bizi nyaa. Haha.

So, kita kenalah pandai-pandai curi masa untuk belai dan manja diri sendiri, supaya nanti kesihatan dan ketrampilan diri kita sentiasa terjaga. 'Me time' orang putih kata.

Jangan nanti orang cop kita 'tua sebelum waktunya'. Adehh, sakitnya tuh di sini.

Jom buat tips ni. Kalo tak dapat buat semua, buat separuh pun dah ok dah kann. Betul kan?

Korang wanita berumur 30-an? Korang kena baca tips ni!
Gambar diubahsuai dari carian Google. Korang wanita berumur 30-an? Korang kena baca tips ni!

πŸ‘ŒKawal apa yang masuk dalam perut korangg tuh, sebab proses penuaan dapat 'dilambatkan' kalo korang sentiasa mengamalkan makanan seimbang. Junk food kena dikurangkan atau dielakkan terusss termasuklah minuman berkafein. No no no!

πŸ‘Œ Pakai pelembap yang sesuai dengan kulit muka korangg sebab kulit korang menjadi kurang anjal dan kurang lembap bila umur dahh masuk 30-an.

πŸ‘ŒTry avoid pancaran cahaya matahari sebanyak mungkin nak nak pulak dalam jangka masa yang panjang. Kalo korangg "terpaksa", pakai lah sunblock ke untuk lindungi kulit korangg tu. Bukan apa, kalo terdedah terus dalam tempoh yang lama, kulit korang bukan aje gelap tapi ia jadi kering. Kusam terus jadi. Huhu.

πŸ‘Œ Kalo ada masa tu, bersenamlah. Sebab dengan senaman ajelah dapat bantu tingkatkan keupayaan dan kesihatan kita. Paling tak pun, setiap kali korang bangun tidur tu, buat je la senaman ringan. Buat bangkit tubi ke, tekan tubi ke.

πŸ‘Œ Minum air yang cukup untuk kesihatan kulit muka koranglah, terutamanya. Lagipun, minum air yang cukup kan bagus untuk kesihatan. Minum lebih pun takpe. Hehe.

πŸ‘Œ Korang jenis yang suka amik vitamin ke, makanan tambahan ke boleh je kalo nakk kan tapi kena pastikanlah kandungan bahan tu bebetul selamat. Jangan nanti, nak sihat punya pasal sakit pulak yang mendapatnya. Alert ya!

πŸ‘Œ Kot yang suka bermekap tu plak, janganlah mekap tetebal sangat. Mekap je la nipis dan sederhana. Takdelah 'tenggelam' natural beauty korangg tu nanti.

πŸ‘Œ Haaa, ni yang paling penting. Korangg kena sentiasa positif, ceria dan selalu bersama yang tersayang sebab mereka ni semua bole bantu korangg lebih yakin. Stress pun taknak dekat tau.

Jom buat!

19 March 2019

Jom alert simptom hipertiroid. Mungkin korang ada salah satunya!

March 19, 2019 7 Comments
Jom alert simptom hipertiroid. Mungkin korang ada salah satunya! | Assalamualaikum wbt. Pesakit tiroid, nampak sihat tapi sakit? Aikk? 

Seketul manusia hipertiroid ni memang badannya memang kurus walaupun banyak makan. Ehh jangan ingan mereka ni 'membela' pulak kononnya ada makhluk lain share makan dengan dia. Hiks.

Lepas tu, dia ni jenis tak tahan panas. Maknanya, walaupun dia ni duk dalam bilik ber econ berkipas bagai, tapi masih hottt.

Kalau dah sokmo hott jek, dah tentu kulit dia lembab berpeluh je kan nak nak pulak dekat tapak tangan. Tang rambut pulak, ayooo memang nipis dan nampak kulit kepala dah.

Ada yang sadiss madiss lagik tu, dah macam nak botak kepala dia. Iyelah, rambut asik gugur jek.

Itu belum lagi nak hadap bab shaking jari tangan semua. Pegang barang tak best je rasa. Dah macam orang ada parkinson lak. Adehh. 

Jom alert simptom hipertiroid. Mungkin korang ada salah satunya!
Jom alert simptom hipertiroid. Mungkin korang ada salah satunya! Kredit Google. 

Dengupp jantung plak? Dupp dapp dupp dap berdebar laju je. Dah macam kuda ku lariii gagah berani dah. Ehemm, kalo debaran cinta panahan asmara syok gak la kann, ni debaran hipertiroid. Lajuu banyak tak pepasal ke zon merah kang. Aiyokk.

Kalo nak cite bab emosi lak, haa ni lagi weng weng. Diaorang ni kadang-kadang tetiba boleh gugup, cepat nak marah, mood swing sokmo, nak tidur pun asyik resah gelisah.

Ada sesetengahnya plak kena cherry berry pulak dengan period yang macam mabuk ketum kalau yang perempuannya laa. Kadang datang, kadang tu berbulan tak datang.

Hishh, tengok macam rumit je hidup mereka ni kan. Huhu.

Klimaks kepada kisah manusia hipertiroid ini adalah bila hormon dia terlalu tinggi dan tak terkawal, haaa tolong siap diri hadap episod yang lebih menyeramkan.

Confirm mereka ini akan dapat pakejjj extra tekanan darah tinggi, suhu badan yang tinggi ke langit, pernafasan dengan heart beat laju kalah nafas orang lepas lari pecut berhalangan 400 meter tapau sekali dengan loya, muntah, dehidrasi, keliru dan KOMA. 

Ye, KOMA! Senang cakap, inilah THYROID STORM namanyaaa.

So, pliss jangan ambil mudah ye, sebab kes macam ni bole meragut nyawa.

Ehh, jangan takut pulak. Kesan tu semua bila hipertiroid tu tak dirawat dan makan ubat pulak ikut mood dia. Tapi, percaya laaaa, hipertiroid ni senang  nak rawat dengan ubat. Syaratnya, kena tooatt laa makan ubat dan doa bebanyakk.

Nak cari orang yang betul-betul faham peel kita di pesakit tiroid?

Dapat sesuatu?

15 March 2019

Tips bersihkan hati.

March 15, 2019 4 Comments
Tips bersihkan hati. | Assalamualaikum wbt. Seriously, membaca 'sesuatu' itu memang senang yakmat kann. Tapi nak buat apa yang ditulis tu kadang-kadang payah nauu. Betul?

Ada yang paling sadisss, bila baca langsung harammm tak rasa apa punn. Baca pun macam, angin lalu membawa diriku. Sepintas lalu ku terkenangkan mu.

Ehh, ternyanyi pulak. Haha. 

Apa kata lepas ni kita cuba buat, salah satu walaupun tak dapat nakk buat semua kann. At least, adaa laa 'sesuatu' kann dari takde. Kehh.

Tips hati bersih hidup​ ​bahagia.

Tips bersihkan hati.
Gambar diubahsuai dari carian Google. Tips bersihkan hati.

⏭️ Jangan sibuk nak cari salah orang, sebab salah sendiri banyak kitaa bukan sedo pun. 
⏭️ Jangan nak hina orang, sebab Allah tak penah pun hina kitaa kann.
⏭️ Jangan bukak aib orang, sebab Allah simpan aib kita sampai hari akhirat. Allahu. 
⏭️ Jangan sesuka nak perlekehkan orang, sebab Allah akan hargai setiap usaha hambaNya. 
⏭️ Jangan dokk mengutuk mengataa orang, sebab manalah taw  kann orang yang kita dokk kutuk tu laa yang tolong kita masa kita susah. Karma! 
⏭️ Jangan nak sakitkan hati orang, sebab doa orang yang teraniaya itu makbul taww. 
⏭️ Janganlaa dokk bangga sangat dengan amal ibadah kita, sebab Allah je yang taww amalan tu diterima ke idokkk. 
⏭️ Jangan nakk sombong eksen taik hidung masin  dengan apa yang kita ada, sebab Allah boleh tarik nikmat harta benda kitaa ni sekelip mata je. Bebila pun yang Dia nakk. Kun fa yakun. 
⏭️ Jangan bandingkan rezeki orang lain dengan kita, sebab Allah bagi rezeki tu lelain untuk setiap hambaNya. Rezeki tak kan salah alamat! 
⏭️ Jangan laa dok sedih, meratap, sesal tak sudah dengan kekurangan kita. Sebab, Allah taww apa yang terbaik untuk hambaNya. Bersangka baik dan ikhlas. InshaAllah semuanya baik-baik aje.


Sila #SHARE supaya orang lain juga mendapat manfaat dan sama-sama mempraktikkannya. 

Kredit tips : Bahagian Dakwah, JAKIM.

12 March 2019

Korang yang suka makan ulam raja mesti baca ni.

March 12, 2019 5 Comments
Korang yang suka makan ulam raja mesti baca ni. | Assalamualaikum wbt. Peminat ulaman wajib menjadi ulam sebagai menu wajib setiap kali mereka makan. Macam cikla, dulu memang agak memilih ulam. Tapi, sekarang semua ulam cikla telan. Kecuali, jeringlah. Kalau yang tu tak pernah cuba lagi.

Rupanya, makan ulam ni memang bahyak manfaatnya. Ini telah dibuktikan oleh 'orang lama' yang sememangnya menjadikan ulam ini sebagai menu utama mereka. Itu sebab kita tengok atuk nenek kita amat jarang jatuh sakit kan. Sebabnya, inilah amalan mereka.

Okeh, salah satu ulam yang popular dan biasa kita jumpa adalah ulam raja. Betul? 

Jom kita check apakah kelebihan ulam raja ini kepada diri kita, khasnya penggemar ulam ini.

Kelebihan ulam raja.

Korang yang suka makan ulam raja mesti baca ni.
Gambar telah diubahsuai dari carian Google. Korang yang suka makan ulam raja mesti baca ni. 

Untuk pengetahuan korang, ulam raja dikatakan dapat membantu me naikkan selera makan. Caranya, ambil 100 gm daun ulam raja yang fresh, then bersihkan. Lepas tu, makan je macam tu ataupun makan dengan nasi.


Next, ulam raja untuk halau serangga?

Wow, baca macam tipu je kan. Nak percaya ke tak ni. Haha. Tapi, memang betul ni. Ulam raja boleh bantu halau serangga. Caranya pun senang je, just ambil daun ulam raja dan tumbuk sehingga halus. Lepas tu, letakkan kat tempat-tempat yang serangga selalu lalu. Senang cakap, pot dia laa.

Lagi, kelebihan ulam raja. Untuk awet muda. Wow, ni sudah bagus. Senyumlahhh tu si wanita kan. Nak awet muda, makan ulam raja je. Hehe. Sihat dapat, cantik pun dapat.

Seterusnya, ulam raja boleh bantu hilangkan bau mulut. Senang je, korang amalkan je makan ulam raja hari-hari, InshaAllah ia dapat mengatasi masalah ni. Ohh ye, dalam ulam raja pun banyak kalsium. So, nak tulang kuat dan sihat, makan banyak sikit ulam raja ye. Hehe.

Ehh jap. Selain dimakan macam tu je atau makan mentah, ulam raja ni sedap gak kalau buat kerabu. Tapi, kalau makan gitu je lawan dia sambal belacan. Adehh, kecur liur terus. nyumm. Jom makan ulam raja untuk cantik dan sihat. Yesss.

Kredit Group Telegram PetuaDanKesihatan.

11 March 2019

Rahsia isteri sentiasa macam anak dara. Para isteri mesti baca!

March 11, 2019 5 Comments
Rahsia isteri sentiasa macam anak dara. Para isteri mesti baca! | Assalamualaikum wbt. Wah wahh wahh, mesti berbunga-bunga je hati kan bila encik suami asyik puji isteri dia kan. Yang paling best bila, encik suami cakap isterinya sama macam anak dara masa Baru-baru berkenalan dulu.

Mak aii, rasa nak lompat bintang dua puluh kali je kan. Haha.

Sebenarnya, benda ni semua kita bukan boleh dapat macam tu je tau. Semuanya kena ada usaha dan amalan yang boleh kita buat. Salah satunya, haa inilah dia.

Petua dari Dr. Fatimah Az-Zahra untuk para isteri sentiasa kelihatan cantik macam anak dara. 

Rahsia isteri sentiasa macam anak dara. Para isteri mesti baca!
Gambar diubahsuai dari carian Google. Rahsia isteri sentiasa macam anak dara. Para isteri mesti baca! 

Dr. Fatimah Az-Zahra telah menurunkan petua untuk para isteri dan ibu dalam menjaga diri supaya selalu jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah. Kalau korang nak tau, 'Abqaro' ni maksudnya perawan yang sentiasa menjadi perawan. Wow!


So, ayat ni memang elok sangat diamalkan setiap hari oleh kaum ibu dan isteri demi menjaga kesihatan dan kecantikan luar dalam.

Macam mana caranya tu? 

Sangat mudah.


Selepas solat Isyak, ambil air segelas kemudian baca surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.

Kemudian, tiup dalam air tersebut dan minum. Niatlah dekat dalam hati tu untuk  menjaga kecantikan diri dan untuk kebahagiaan rumahtangga.

Oh ye, untuk pengetahuan korang, makna surah Al-Waqiah ayat 35-38 adalah seperti berikut:

  • (56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. 
  • (56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh).
  • (56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya. 
  • (56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.


Jom amalkan. InshaAllah.

Kredit Group telegram PetuaDanKesihatan.

05 March 2019

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

March 05, 2019 6 Comments
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja! | Assalamualaikum wbt. Hi readers. What's up! Cikla harap korang sihat-sihatlah ye. Maklumlah, cuaca sekarang memang sangat tak menentu. Kejap panas lit lit, kejap hujan. Tapi, hujan memang jaranglah. Yang selalunya, panas. Sampai ke petang pulak tu.

Walau apa pun, kenalah bersyukur kan. Nikmat Allah bagi. Alhamdullilah.

Cikla faham, bila time siang memang kita rasa bahang, panas, hangat walaupun kita duk dalam rumah. Pendek kata, macam-macam la. Perasaan bercampur baur gitu.

So, memang tak dinafikan setiap rumah dekat Malaysia ni mesti ada kipas kan, tak kiralah kipas siling ke atau kipas meja. Kalau yang jenis berduit sikit, bolehlah pasang aircond. Tapi, kena standby lah duit lebih nak bayar bil elektrik cukup bulan nanti. Hehe.

Bagi peminat kipas siling, lebih-lebih lagi kipas yang design dia sangatlah owsem, cikla ada something interesting nak share dengan korang pasal kipas ni.

Nak tahu? Kenalah baca sampai habis kan kan kan. Hihi.

Crestar Fans? Apakah dia? 

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Cikla agak, warga Singapore mesti dah familiar sangat dah dengan brand ni kan? Crestar Fans, adalah kipas siling terbaik dan popular di Singapore. Kalau korang nak tau, syarikat pengeluar kipas Crestar ni  established pada tahun 2004 dengan nama syarikat Crestar Fans Enterprise.


Sejak penubuhannya, ia telah berkembang pesat dan mempunyai reputasi yang sangat mantap di kalangan pelanggan. So, lima tahun kemudian, ia telah me langkah setapak lagi mengorak langkah menjadi Crestar Fans Pte Ltd. Wow!

Apa yang menarik di Crestar Fans ni? 

Setiap benda mesti ada keistimewaannya yang tersendiri kan. Betul? Macam tu gak dengan Crestar Fans.

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!


Antara keistimewaannya adalah :

  1. Mempunyai 6 pilihan warna yang menarik. 
  2. Mempunyai 3 saiz kipas yang berbeza iaitu 32 hingga 55 inci, dan dengan atau tanpa lampu LED. 
  3. Design atau rekabentuk kipasnya yang berbeza dan ergonomik. Moden dan up to date. 
  4. Mempunyai ketahanan paling tinggi. Tahan lama dengan Alumi Motor ™ (AC & DC). 
  5. Didatangkan dengan aksesori asal seperti remote control. Original gitu.

Gambar kipas siling Crestar Fans.

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Testimoni pelanggan yang berpuas hati dengan Crestar Fans.

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

So, kalau korang berminat boleh terjah ke link berikut. Bolehlah usha kot kot ada promosi ke kan dan tengok design terbaru.

Facebook : CRESTAR FANS 
Instagram : CRESTAR FANS 

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!


Oh ye, mereka juga mempunyai perkhidmatan Online Warranty dengan Online Service Booking. So, lagi senang kan. Mudah dan cepat! Just klik, tunggu je kipas siling Crestar Fans mendarat depan rumah korang. Hihi. Yang penting siapkan wangnya saja. Settle.

Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!
Mahukan kipas siling yang menarik dengan rekabentuk terkini? Jom terjah Crestar Fans, korang pasti teruja!

Jom sejukkan diri dengan Crestar Fans!

Kredit gambar SINI

01 March 2019

Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.

March 01, 2019 7 Comments
Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019. | Assalamualaikum wbt. Alhamdullilah, kita dah pun masuk bulan Mac 2019. Pejam celik pejam celik dah masuk 3 bulan kita di tahun 2019 kan. Syukurlah kita masih diberi kesempatan menikmati rezeki sihat dariNya.

Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.
Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019. Gambar diubahsuai dari carian Google. 

So, macam biasa habis je bulan cikla akan pilih top commentator yang akan menerima cenderahati dari cikla. Kali ni cikla nak pilih 2 orang yang bertuah sebagai tanda menghargai kesudian korang singgah nak tinggalkan komen di entri cikla.

Sebelum tu, jom kita tengok top 10 mereka yang rajin singgah sini. Check it out!

Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.
Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.

Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.

Dengan menggunakan khidmat random.org cikla akan pilih dua orang pemenang. Memula kita pilihan untuk hadian topup Rm10 ye. Jom kita tengok siapa yang kena.

Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.
Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.


Tahniah pada pokcik WARISAN PETANI kerana terpilih. Nanti wasap cikla ye kat no 017 3815843 dengan menaip SAYA MENANG TOPUP untuk tebus hadiah.

Okeh, sekarang kita nak pilih pemenang yang akan menerima hadiah cenderahati pulak. Jom kita tengok siapa yang bertuah tu. Jeng jeng jeng.

Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.
Top commentator pilihan cikla untuk bulan Februari 2019.

Yeayyy, tahniah pada blogger CIK CAPPUCCINO LATTE sebab terpilih ya. So, cepat-cepat WhatsApp cikla di yang sama di atas dengan menaip SAYA MENANG HADIAH CENDERAHATI.

Tahniah sekali kali pada kedua-dua pemenang yang terpilih. Pada yang tak terpilih jangan sedih, InshaAllah lepas ni rezeki korang pulak kan. Jangan serik singgah sini ya.

A million thanks again.






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.