25 March 2019

Info kanser tiroid secara ringkas.

Info kanser tiroid secara ringkas. | Assalamualaikum wbt. Gaiss, korang nak tau macam mana boleh jadi kanser tiroid?

Kanser ni asalnya dari sel-sel tiroid normal yang bertukar menjadi tak normal. Sel yang tak normal ni pulak dia grow tak terkawal. 

Ada sesetengah tu, sekali desupp dia boleh jadi banyak. Ishh, takutnya kan. Bila dah lama-lama tu, bertukar rupa dah dia. Jadilah dia tumor malignant. Inilah yang dah jadi bahaya tu. 

Tumor ni pulak tak semestinya kecik ke besar. Kadang-kadang, saiz kecik cinonet pun boleh jadi tumor yang bahaya.

Info kanser tiroid secara ringkas.
Gambar diubahsuai dari carian Google. Info kanser tiroid secara ringkas. 

Ehh jap, kanser ni jugak ada 4 sekawan, papillary, follicular, medullary dan anaplastic (ni yang paling bahaya).

Emm, kalau sel kanser ni tak dikesan dan pengesanan awal rawatan tak dilakukan, ia boleh merebak ke bahagian lain dalam badan  atau organ melalui aliran darah.

Nauzubillah, mintak dijauhkan.

So, kot korang yang ada bengkak tu baik pergi check. Kita bukan nak takutkan, tapi kalau ada apa-apa yang tak ok boleh dapatkan rawatan cepat.

Cepat dapat rawatan, cepat sihat. InshaAllah.

Tak payah nak try test dengan supplement yang karottt marott tuhh. Diri kita, kita yang tentukan.

Tetttt...

3 comments:

  1. takut pulak tgk ni..

    ReplyDelete
  2. terima kasih berkongsi informasi ini. yang penting jagalah kesihatan kita

    ReplyDelete






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.