Advertisement

Ye ke pengidap hipotiroid pun boleh dapat jantung laju?

YE KE PENGIDAP HIPOTIROID BOLEH DAPAT MASALAH JANTUNG LAJU? Jawapannya, ya. Boleh. Memang ada pengidap hipotiroid yang dapat masalah jantung laju. Namun, ia bukanlah disebabkan oleh masalah hipotiroid itu sendiri. 

Untuk pengetahuan korang, heart palpitation atau denyutan jantung, boleh disebabkan oleh beberapa faktor seperti pengambilan caffeine, exercise, merokok atau stress. Malah, ia boleh menjadi serius apabila jantung laju dan diikuti dengan sakit dada, pitam, sukar bernafas ataupun dah pernah didiagnosed ada sakit jantung.

Ye ke pengidap hipotiroid pun boleh dapat jantung laju?
Ye ke pengidap hipotiroid pun boleh dapat jantung laju? Gambar diubahsuai dari carian Google. 

Selain tu, ada banyak lagi penyebab keadaan ni boleh berlaku, seperti:
 
1. Dehidration.
2.Hormon berubah, termasuklah sebab mengandung.
3. Low blood sugar.
4. Anemia.
5. Hipertiroid.
6. Kekurangan oksigen dalam badan.
7. Demam.
8.Ubat yang dibeli sendiri tanpa surat doktor termasuklah ubat batuk dan selsema.
9. Suppliment herba.
10. Asthma inhalers.
11. Dadah yang diharamkan.
                                    
Malah, pengidap hipotiroid yang dos ubatnya tinggi dari apa yang mereka perlukan, pun boleh dapat jantung laju. Sebab itulah, kena buat ujian darah secara rutin.

Jika rentak jantung melebihi 100-130 per-minit dan ke atas secara  berterusan, segeralah berjumpa doktor. Pergi klinik swasta biasa pun boleh. Mereka pun doktor jugak. Tapi jika keadaan diri sudah tak keruan (dapat panic attack contohnya), "shoot" terus ke kecemasan.

Kredit : FB grup Tiroid dan Anda (ORI).

Post a Comment

1 Comments

  1. Pernah nampak kakak sepupu yang alami penyakit ini mengalami nafas laju...masa tu tak tahu nak buat apa..nasib ayah ada sekali...

    ReplyDelete