Ada makanan boleh menjadi cepat basi disebabkan oleh beberapa sebab, contohnya tercemar oleh kuman atau najis dan virus.
Pastu, ia jugak boleh disebabkan oleh bahan asal makanan itu sudah busuk atau tak fresh seperti santan masam, cili kisar yang dah tercemar atau tak disimpan di tempat sejuk.
Kalau korang nak tau jugak, makanan yang kaya protein dan lemak seperti daging, ayam, seafood yang tak dimasak dengan sempurna pun boleh menjadi punca makanan cepat rosak atau basi.
Apa kata korang try tip yang mungkin boleh pratikkan untuk elakkan 'kejadian' ni berlaku.
1. Elak guna sayur yang cepat berair seperti timun dan tomato.
2. Kalau makanan berkuah, masak makanan tersebut sampai mendidih atau dalam tempoh yang lama. Masukkan bahan yang lembut dan mudah empuk ketika memasak.
3. Bila siap masak, angkat dan jauhkam daripada bahang api.
4. Jangan biarkan makanan tersimpan dalam periuk atau kuali.
5. Guna senduk yang kering masa menceduk makanan.
6. Jangan guna sudu basah atau tangan. Masakan tak boleh terkena tangan atau air mentah untuk mengelakkan pencemaran.
7. Jangsn masukkan kembali makanan yang dah disenduk ke dalam periuk.
8. Sebelum memasukkan makanan dalam bekas dan bertutup pastikan ia betul betul sejuk.
9. Biasanya makanan yang berasaskan santan mudah basi. So, masukkan satu atau dua asam keping ke dalam makanan semasa atau bila dah hampir selesai memasak.
Moga bermanfaat.
0 comments: