'santai tapi sampai'

Kalau hari-hari masak resepi sama jemu jugak kan? Apa kata try resepi ni. Guna ikan kembong. Tapi, kalau nak tukar ikan siakap pun boleh. J...

Resepi ikan kembong masak 3 rasa.

Kalau hari-hari masak resepi sama jemu jugak kan? Apa kata try resepi ni. Guna ikan kembong. Tapi, kalau nak tukar ikan siakap pun boleh. Jom tengok resepi. 

Resepi ikan kembong masak 3 rasa.
Resepi ikan kembong masak 3 rasa.

Bahan utama:
1-3 ekor ikan kembong atau ikan siakap di kelar-kelar.
Lumurkan kunyit dan garam.
Tepung jagung sikit lumur kat ikan.
Goreng garing.

Bahan kuah:
Tumiskan;
3 ulas bawang putih - cincang.
1 Bawang merah - cincang.
1 inci halia - dihiris halus.
1 batang serai - ketuk.

Dah tumis garing masukkan; 

3 sudu besar tomato puri atau sos tomato.
3 sudu besar sos cili 
1 sudu paste cili atau serbuk cili 
2 sudu besar sos tiram.
2 sudu besar sos ikan.
1 sudu besar minyak bijan (takde pun takpe).
1 sudu besar serbuk ikan bilis atau 1 kiub ayam.
Perahan lemon sikit atau 1 sudu besar cuka (balancekan rasa masam mengikut selera korang).
1 sudu kecil serbuk sup (optional).
1 cawan air (Air agak-agak).

Tumis lagi sampai pecah minyak. 

Dah pecah minyak masukkan; 

1 biji bawang besar - dipotong dadu.
1 biji tomato - dipotong dadu.
1 biji cili hijau besar dihiris.
3 biji cili padi merah atau hijau (dihiris, nak pedas banyakkan lagi).
Nenas 1/2 cawan - potong dadu.
3 helai daun limau purut (takde pun takpe).
Garam gula (sesuaikan rasa). 

Pastu, kacau seminit dua camtu, kemudian tutup api. 

Lepas tu, tuang kuah kat atas ikan, then taburkan daun ketumbar atau aun bawang kat atas  nak kasi nampak sedap dan menyelerakan. Siap!

Kredit resepi  dan gambar : Tuan empunya resepi.

0 comments: