'santai tapi sampai'

Gulai Ayam Padang adalah hidangan yang kaya dengan rempah dan santan. Dengan kombinasi rasa pedas, masam dan lemak, gulai ini menjadi piliha...

Resepi gulai ayam padang: Hidangan pedas penuh rasa.

Gulai Ayam Padang adalah hidangan yang kaya dengan rempah dan santan. Dengan kombinasi rasa pedas, masam dan lemak, gulai ini menjadi pilihan ramai dalam pelbagai majlis atau hidangan harian. Resepi ini memerlukan bahan-bahan yang mudah didapati, namun teknik penyediaannya akan menghasilkan rasa yang luar biasa.

Siapa yang belum cuba resepi ni, jom try.  

Bahan-bahan:

Bahan A:

4 ulas bawang putih.
5 biji bawang merah.
2 inci halia.
2 inci kunyit hidup.
3 biji cili merah.
5-10 biji cili padi (bergantung kepada tahap kepedasan yang diingini)

Bahan B:

2 batang serai (diketuk).
1 inci lengkuas (diketuk).
3 helai daun limau purut (dicarik kasar).
3 helai daun kunyit (dihiris besar).
1 ekor ayam (dipotong kepada beberapa bahagian).
500 ml santan (boleh kurangkan jika mahu kurang berlemak).
Gula, garam dan perasa (kalau suka).

Resepi gulai ayam padang: Hidangan pedas penuh rasa.
Resepi gulai ayam padang.

Cara:

1. Kisar semua bahan yang ditanda * (bawang putih, bawang merah, halia, kunyit hidup, cili merah dan cili padi) sampai halus.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak dan wangi. Pastikan api tak terlalu besar untuk mengelakkan bahan tersebut hangus.

3. Masukkan potongan ayam ke dalam kuali dan biarkan ayam masak seketika sampai ia mula mengecut. Korang boleh tambahkan sedikit air jika diperlukan.

4. Setelah ayam mula mengecut, masukkan serai, lengkuas, daun limau purut dan daun kunyit. Gaul sebati.

5. Masukkan santan dan biarkan ia mendidih dengan api kecil. Tambahkan gula, garam dan perasa mengikut citarasa.

6. Biarkan gulai ayam mendidih selama 10-15 minit hingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat. Sesuaikan rasa kalau perlu.


Gulai Ayam Padang menggunakan santan yang banyak, tapi korang boleh mengurangkan jumlah santan mengikut kesukaan korang. Kalau korang suka rasa yang lebih pedas pulak, just tambahkan lebih banyak cili padi. Selamat mencuba.

Kredit resepi dan gambar to Owner. Terima kasih. 

0 comments: