Bihun goreng kampung ni memang senang nak buat dan semestinya sedap. Rahsianya pada ikan bilis tumbuk. Jom tengok bahan dan cara masak.
Resepi bihun goreng kampung yang sedap. |
Bahan-bahan:
1 bungkus bihun – direndam hingga lembut dan toskan.
1 biji bawang besar – dihiris.
1 mangkuk sotong atau udang.
1 mangkuk lobak – hiris memanjang.
1 mangkuk kubis.
3 sudu besar cili kisar.
3 sudu besar sos tiram.
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen (kicap lain pun boleh je).
Garam, gula dan serbuk perasa kalau suka.
Minyak masak.
Bahan tumbuk:
3 ulas bawang merah.
3 ulas bawang putih.
1/2 genggam ikan bilis – direndam.
Bahan hiasan:
Bawang goreng.
Daun sup.
Cili merah.
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sampai naik bau. Inilah rahsia yang akan menjadikan sambal bihun goreng jadi lebih yummy.
2. Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sampai naik bau. Masukkan pulak cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sampai cili betul-betul masak dan garing.
3. Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sampai sambal terbit minyak.
4. Setelah terbit minyak, masukkan lobak dan sedikit air lagi untuk melembutkan lobak. Agak-agak lobak dah lembut, bolehlah masukkan sotong dan kacau rata seketika sahaja sebab tak nak sotong overcooked masa ini.
5. Kemudian masukkan bihun. Kacau rata sampai bihun lembut. Kalau bihun belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit.
6. Last, masukkan sayur kubis. Setelah sayur lembut, bolehlah tutup api. Tabur dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan.
Kredit resepi dan gambar : Pamapedia.
Sedapnya...nanti nak buat la bawak bekal pi keja nanti....
ReplyDeletekan. makan panas-panas pastu goreng telur mata kuning cair2 hihi
DeleteBihun kampung ini sering saya beli dulu saat masih di Penang. Sedap memang. Rasa simple saja. Tapi kalo dah jauh begini, macam rindu juga nak rasa lagi 😄. Nantilah saya coba resepnya. Beli ikan bilis nya dulu
ReplyDelete