14 October 2024

Resepi ayam goreng cili padi mudah dimasak.

Ayam goreng sememangnya menjadi kegemaran ramai, tapi bagaimana kalau kita tambahkan sentuhan pedas yang menggigit? Resepi ayam goreng cili padi ini pasti akan membuatkan sesiapa saja yang menggemari makanan pedas tergoda. 

Dengan gabungan bahan yang mudah didapati, resepi ini bukan hanya menjanjikan keenakan tapi juga cepat untuk disediakan. Jadi, bagi yang suka masakan berempah dan pedas, jom kita cuba resepi ini!

Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dibelah 10 bahagian) – dibersihkan.
Serbuk kunyit – dilumur pada ayam.
1 batang serai – diketuk.
1 helai daun kunyit – dihiris halus.
1 tangkai daun ketumbar – gunakan akar je.
Garam secukupnya.
Serbuk perasa (optional).
Minyak masak secukupnya

Bahan kisar:

20 batang cili padi hijau.
7 batang cili padi merah.
2-3 biji bawang merah.
3 ulas bawang putih.

Resepi ayam goreng cili padi mudah dimasak.
Resepi ayam goreng cili padi mudah dimasak.

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Lumurkan garam dan serbuk kunyit pada ayam yang telah dibersihkan. Goreng ayam hingga masak dan garing. Angkat dan ketepikan.

2. Pakai minyak yang sama (tinggalkan kira-kira 6 sudu besar dalam kuali), panaskan semula minyak itu.

3. Masukkan serai yang diketuk tadi dan tumis sehingga naik bau wangi yang harum.

4. Kemudian, masukkan bahan kisar (cili padi, bawang merah, dan bawang putih) ke dalam kuali. Tumis seketika sehingga cili benar-benar masak dan pecah minyak.

5. Tambahkan akar ketumbar dan daun kunyit yang dihiris. Ini akan memberi aroma yang unik dan menyegarkan kepada masakan.

6. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa mengikut cita rasa. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi ke dalam kuali. Gaul rata ayam dengan bahan tumis dan biarkan ianya merenih seketika agar ayam menyerap segala rempah dan rasa.

7. Siap!

Kalau korang nak lebih rasa fresh, tambahkan hirisan limau kasturi atau taburan daun ketumbar di atas ayam sebelum menghidangkannya.

Resepi ayam goreng cili padi ini bukan sahaja pedas dan berempah, malah penuh dengan rasa yang lazat. Gabungan cili padi dan daun ketumbar memberikan aroma dan kepedasan yang cukup "umph"! 

Selamat mencuba!

Kredit resepi dan gambar kepada tuan punya resepi yang asal. Thanks!

2 comments:

  1. Ni memang selalu SA buat sebab suami suka..masa dia kerja Spore memang selalu buat banyak dan bekalkan untuk dia

    ReplyDelete
  2. Saya jarang buat ayam goreng, bukan tak suka, tapi takut minyak terpercik hahahahah. Makanya kalo dah goreng2, minta suami balik2kan lauknya 😄.

    ReplyDelete