'santai tapi sampai'

Bagi peminat makanan pedas, pasti sudah biasa dengan asam pedas, kan? Salah satunya Asam Pedas Ikan Pari? Rasa pedas, masam, dan aromanya ya...

Asam pedas ikan pari: Resipi paling 'kick' untuk peminat masakan pedas!

Bagi peminat makanan pedas, pasti sudah biasa dengan asam pedas, kan? Salah satunya Asam Pedas Ikan Pari? Rasa pedas, masam, dan aromanya yang menyelerakan memang boleh buat sesiapa kecur air liur! Resepi ini sangat mudah dan pasti menjadi kegemaran seisi keluarga. Jom kita lihat bahan-bahan dan cara memasaknya.

Asam pedas ikan pari: Resipi paling 'kick' untuk peminat masakan pedas!
Asam pedas ikan pari: Resipi paling 'kick' untuk peminat masakan pedas!

Bahan-bahan:

Ikan pari saiz sederhana.
5 ulas bawang merah (kisar).
3 ulas bawang putih (kisar).
Sedikit belacan (kisar).
30 gm cili kering (buang biji, rebus, kisar).
1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
3 inci halia (ketuk).
2 tangkai serai (ketuk).
Daun kesum secukupnya.
4 sudu besar jintan putih serbuk (jintan halus).
Air secukupnya.
Air bancuhan asam jawa secukupnya.
Garam secukup rasa.
Sedikit gula.
Minyak untuk menumis

Cara memasak:

1. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar, halia, serai, serbuk kunyit dan serbuk jintan putih hingga naik bau dan pecah minyak. Memang aroma ni buat jiran pun tertarik nak datang! Haha 

2. Masukkan air secukupnya, biar kuah mendidih sekejap supaya lebih sebati dan berasa.

3. Masukkan ikan pari bersama daun kesum. Masak sehingga kuah mendidih dan ikan masak sepenuhnya. Jangan lupa kacau sesekali supaya kuahnya lebih menyerap.

4. Akhir sekali, masukkan air bancuhan asam jawa, garam, dan sedikit gula. Biar seketika hingga rasa masam, manis dan pedasnya cukup sempurna.

5. Tutup api dan siap dihidangkan! Hidang panas-panas dengan nasi putih. Memang ‘padu’!

Asam pedas ikan pari ni memang terbaik untuk mereka yang suka masakan berempah dan berasa ‘kick’. Rasa masam dari asam jawa dan pedas dari cili kering memang kena dengan selera rakyat Malaysia. Cubalah resipi ini di rumah, pasti tak menyesal! 

Selamat mencuba. 

Kredit resepi dan gambar kepada owner asal.

0 comments: