Kismis California, pilihan terbaik pengganti gula.

By Cikla Shahril - June 20, 2020

Siapa peminat kismis? Korang tau tak yang kismis boleh dijadikan pengganti gula disebabkan rasa manis semulajadi yang dimilikinya. 

Kismis California, pilihan terbaik pengganti gula.
Kismis California, pilihan terbaik pengganti gula. Gambar diubahsuai dari carian Google. 

Ia diakui juga oleh ramai pakar pemakanan, termasuklah Nurul Aziah Musa, seorang pakar pemakanan bertauliah. 

Katanya lagi, kismis California contohnya adalah sumber makanan manis semulajadi yang takde gula tambahan di dalamnnya selain dari berkualiti tinggi. 

So, ia memang sesuai dijadikan pengganti gula terutama dalam pembuatan kek dan roti. 

Apa yang penting, makanan kita ambil tu mestilah seimbang dan sihat. Patuhi panduan penyediaan dan pengambilan makanan seperti; 

  1. Gunakan daging yang telah dibuang lemak dan ayam yang dah dibuang kulit.
  2. Guna susu rendah lemak.
  3. Kurangkan gula, minyak dan lemak.
  4. Kurangkan penggunaan pewarna tiruan.  
  5. Guna bahan tinggi serat seperti oat, kismis dan bijirin penuh. 
  6. Makan dalam saiz hidangan yang kecil.
  7. Pilih makanan yang sihat.
  8. Pilih buah-buahan segar sebagai snek atau pencuci mulut. 
  9. Hadkan pengambilan makanan tinggi garam. 
  10. Minum air kosong secukupnya. 

Moga kita semua sihat selalu. Aamin.

  • Share:

You Might Also Like

1 Comments