Korang tau tak, secara proksinya, rakyat Malaysia mengambil kira-kira 7.15 gram garam sehari, yang mana ia bersamaan dengan setengah sudu teh, hampir dua kali ganda daripada saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Risiko pengambilan garam berlebihan :
1. Hipertensi.
2. Kanser.
3. Kegagalan buah pinggang.
4. Strok.
5. Penyakit jantung.
So, kurangkan pengambilan telur masin, ikan masin, sayur jeruk, snek masin, makanan proses, kicap, sos, taucu, kiub pati dan serbuk perasa.
Sebaiknya, gantikan garam dengan perencah asli seperti lada hitam, limau nipis dan sebagainya dalam masakan. Kurangkan pengambilan garam kepada kurang dari 5 gram setiap hari iaitu bersamaan dengan kurang 1 sudu teh.
Jom mulakan dengan mengurangkan pengambilan makanan segera dan makanan terproses. Jangan lupa jalani saringan kesihatan untuk mengetahui tahap risiko korang.
Kredit Public Health Malaysia,
0 comments: