Jom pulihkan badan selepas melahirkan.

By Cikla Shahril - May 29, 2016

JOM PULIHKAN BADAN SELEPAS MELAHIRKAN. Wanita yang pertama kali melahirkan mesti risau je kan bila fikir macam mana nak dapatkan balik bentuk badan dan berat ideal macam sebelum melahirkan. Pening jugaklah nak fikir dan cuba macam macam diet kan? Itu pun tak tau lagi berkesan ke tak. Sebenarnya ada banyak tips yag boleh kita cuba dan praktik untuk mengembalikan berat badan ideal idaman kita. Jom kita semak apakah dia.

Jom pulihkan badan selepas melahirkan.

Kalau korang nak tau, cara paling cepat nak kembalikan berat badan asal adalah dengan merajinkan diri menyusukan anak. Ini sebabnya, kalau kita susukan anak ini secara tak langsung kita akan menjaga pemakanan kita demi kesihatan baby. Dah tentu makanan yang kita ambil kurang berlemak, sejuk dan lain-lain. Itu sebab kita tengok kebanyakan ibu yang menyusukan anak, badannya mantain langsing je. Macam zaman anak dara dulu...

Jangan pandang ringan pasal pemakaian bengkung nak-nak pulak masa berpantang. Sebenarnya ia penting, sebab pemakaian bengkung yang berterusan boleh mengecilkan otot-otot yang mengembang pada perut. So, rajin-rajinkanlah pakai bengkung ye lepas ni. Selain itu, biasakan diri dengan kudapan, sebab kalau boleh jangan biarkan perut kosong. Tapi, pastikan kudapan tu berkhasiatlah ye macam buah-buahan. Bukan apa, tabiat ni akan menjadikan kita rasa sentiasa kenyang, dan dah tentu kita akan kurang ambil makanan berat yang menggemukkan.

Lakukan aktiviti fizikal, tapi bukan yang berat-berat. Apa yang boleh kita buat, main-main je dengan anak itu pun dah cukup. Mungkin kesannya ambil masa, tapi kesannya nanti pasti tak mengecewakan. Kalau tak sempat nak berjongging, jalan kaki pun boleh. Just 15 minit je masa baby tidur boleh bantu kita turunkan berat badan. Cubalah.

Bagi cikla apa yang penting kita sendiri kena rajin. Kalau dah malas tu memang tak dapatlah nak menolongnya. Jangan lepas ni merungut badan makin berisilah, pinggang dah tak 'slim' lah. Dah awak yang tak usaha, macam mana tu...

Sumber : Ruangan Info Sihat.

*Pssstttt.... Nak tau resepi jus sihat? Baca SINI.

  • Share:

You Might Also Like

0 Orang yang komen.