Jom pulihkan badan selepas melahirkan.

Jom pulihkan badan selepas melahirkan. | Assalamualaikum wbt. Wanita yang pertama kali melahirkan mesti risau je kan bila fikir macam mana nak dapatkan balik bentuk badan dan berat ideal macam sebelum melahirkan. Pening jugaklah nak fikir dan cuba macam macam diet kan? Itu pun tak tau lagi berkesan ke tak.

Sebenarnya ada banyak tips yag boleh kita cuba dan praktik untuk mengembalikan berat badan ideal idaman kita. Jom kita semak apakah dia.

Jom pulihkan badan selepas melahirkan.

Jom pulihkan badan selepas melahirkan.
Jom pulihkan badan selepas melahirkan. Sumber Google.

Kalau korang nak tau, cara paling cepat nak kembalikan berat badan asal adalah dengan merajinkan diri menyusukan anak. Ini sebabnya, kalau kita susukan anak ini secara tak langsung kita akan menjaga pemakanan kita demi kesihatan baby. Dah tentu makanan yang kita ambil kurang berlemak, sejuk dan lain-lain. Itu sebab kita tengok kebanyakan ibu yang menyusukan anak, badannya mantain langsing je.

Macam zaman anak dara dulu...

Jangan pandang ringan pasal pemakaian bengkung nak-nak pulak masa berpantang. Sebenarnya ia penting, sebab pemakaian bengkung yang berterusan boleh mengecilkan otot-otot yang mengembang pada perut. So, rajin-rajinkanlah pakai bengkung ye lepas ni. Selain itu, biasakan diri dengan kudapan, sebab kalau boleh jangan biarkan perut kosong. Tapi, pastikan kudapan tu berkhasiatlah ye macam buah-buahan.

Bukan apa, tabiat ni akan menjadikan kita rasa sentiasa kenyang, dan dah tentu kita akan kurang ambil makanan berat yang menggemukkan.

Lakukan aktiviti fizikal, tapi bukan yang berat-berat. Apa yang boleh kita buat, main-main je dengan anak itu pun dah cukup. Mungkin kesannya ambil masa, tapi kesannya nanti pasti tak mengecewakan. Kalau tak sempat nak berjongging, jalan kaki pun boleh. Just 15 minit je masa baby tidur boleh bantu kita turunkan berat badan. Cubalah.

Bagi cikla apa yang penting kita sendiri kena rajin. Kalau dah malas tu memang tak dapatlah nak menolongnya. Jangan lepas ni merungut badan makin berisilah, pinggang dah tak 'slim' lah. Dah awak yang tak usaha, macam mana tu...

Sumber : Ruangan Info Sihat.

*Pssstttt.... Nak tau resepi jus sihat? Baca SINI.

Share:

No comments:

Post a Comment






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Author


I am Cikla Shahril (Shahila Shahril)

Penyebar kasih sayang melalui blog picisannya. Orang kurang hormon tiroid. Positive person. Suri bisnes. Minyak Urut Moden MMG/Pembekal seragam guru open meter dan kain pasang retail.

Any reviews or collaboration, just send email at arinillalove82@gmail.com

I am SuriBisnes

I am SuriBisnes
POS ONLY (Seluruh Malaysia). Trusted Seller. Untuk order dan sebarang pertanyaan stok, sila wasap ke 017-3815843. Terima kasih.

My Blog Page

My Biz Page

Latest Post

Recent Posts Widget

Friend Owsem

Plizz Say Something!