Siapa kat sini suka makan lauk kari? Tak kiralah kari ayam ke, kari daging ke, kari udang ke, kari ikan ke, atau kari sotong. Pendek kata, macam-macam kari ada. Tapi kali ni cikla nak share dengan korang kari kepala ikan gerut-gerut. Korang kenal tak ikan gerut-gerut tu macam mana rupanya? Alah, macam ikanlah. Haha. Cikla agak, ikan gerut-gerut ni biasanya jenis ikan yang bersaiz besar. Kalau korang tak percaya, tengok ajelah kepala dia besar mana. Hehe. Ikan ni jugak adalah dari spesis ikan air masin. 
![]()  | 
| Kari kepala ikan gerut-gerut. | 
Bahan-bahan:
1 ekor ikan gerut-gerut sederhana besar. (dibersihkan dan diperap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit). 
1 biji bawang besar (hiris). 
2-3 ulas bawang putih (hiris). 
1/2 inci halia (hiris). 
1 sudu kecil halba. 
2 tangkai daun kari. 
1 peket kecil rempah kari ikan BABAS. 
1 kotak kecil santan M&S. 
2 biji tomato (belah 4).
6 biji sayur bendi. 
1 keping asam keping. 
Sedikit minyak untuk menumis, garam dan perasa (jika perlu).
![]()  | 
| Kari kepala ikan gerut-gerut. | 
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan dihiris bersama halba. Kacau hingga kekuningan.
 - Selepas itu, masukkan rempah kari dan sedikit air. Tumis sampai naik bau dan pecah minyak. Masukkan daun kari.
 - Kemudian, masukkan santan dan air. Sesuaikan kuantiti kuah yang dikehendaki.
 - Bila kuah dah menggelegak, masukkan ikan, asam keping, tomato bendi, garam dan perasa (jika perlu).
 - Biarkan sekejap, tutup api dan bolehlah dihidang.
 
Selamat mencuba! 


				
baru je lepas makan kari ikan :D
ReplyDeleteYummy...
Deletex pernah dgr, cikla.
ReplyDeletetapi aida ni makan aje semua nyer.
kari kepala ikan?
feveret!