Siapa peminat sambal udang? Sambal udang ni kalau padan dengan petai, wowww lagi terangkat kan. Tapi, senang ke susah nak masak sambal udang ni? Sebenarnya, nak masak sambal udang senang je. Tapi, nak buat sambal udang yang sedap tu yang susah. Haha.. Iye ke susah. Jangan risau. Ada resepi sambal udang yang senang je nak buat, dan semestinya sedap. Nak tau?
Mudahnya masak sambal udang. Jom cuba sendiri! |
Bahan-bahan:
3 kilo udang segar yang dibuang kepalanya je.
2 biji bawang merah (dihiris).
4 ulas bawang putih (dihiris).
1/2 inci halia (dihiris).
2-3 senduk cili kisar.
4 labu bawang besar (potong empat).
Air bancuhan belacan.
Air asam jawa, sedikit santan, garam, gula dan perasa.
Minyak untuk menumis.
Mudahnya masak sambal udang. Jom cuba sendiri! |
Mudahnya masak sambal udang. Jom cuba sendiri! |
Cara nak buat :
Langkah demi langkah adalah seperti berikut :
- Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumiskan bahan yang dihiris sehingga kekuningan dan naik baunya.
- Kemudian, masukkan cili giling dan air bancuhan belacan. Gaul campuran tersebut dan biarkan sehingga cili garing dan masak. Kacau dengan kerap supaya cili tidak hangit. Kalau cili nampak kering, tambahkan sedikit air ikut kesesuaian.
- Bila cili sudah garing, masukkan santan dan udang. Biarkan sehingga udang masak dan kuah agak kering sedikit. Lagipun, udang tu nanti akan keluarkan airnya.
- Bila cili dan udang sudah mesra, masukkan bawang yang telah dipotong empat, garam, gula dan perasa (kalau perlu). Kacau rata.
- Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Mudahnya masak sambal udang. Jom cuba sendiri! |
Macam mana? Senang je kan. Cikla tak boleh makan udang sebab alergik, tapi dapat makan sambal dia pun dah heaven dah. Haha. Cicah pulak dengan timun jepun. Wow. Cruppp craappp, crruuppp craaappp bunyi diaaa. Hihi. Selamat mencuba!
udang ni kalau masak sambal memang fevret saya lahhh :Q
ReplyDeletesama la kita.
ReplyDeleteelergi udang.
memang x pernah masak udang kat umah.