'Santai Tapi Sampai'

27 May 2018

Kari kepala ikan gerut-gerut.

Siapa kat sini suka makan lauk kari? Tak kiralah kari ayam ke, kari daging ke, kari udang ke, kari ikan ke, atau kari sotong. Pendek kata, macam-macam kari ada. Tapi kali ni cikla nak share dengan korang kari kepala ikan gerut-gerut. Korang kenal tak ikan gerut-gerut tu macam mana rupanya? Alah, macam ikanlah. Haha. Cikla agak, ikan gerut-gerut ni biasanya jenis ikan yang bersaiz besar. Kalau korang tak percaya, tengok ajelah kepala dia besar mana. Hehe. Ikan ni jugak adalah dari spesis ikan air masin. 

Kari kepala ikan gerut-gerut.
Kari kepala ikan gerut-gerut.


Bahan-bahan:

1 ekor ikan gerut-gerut sederhana besar. (dibersihkan dan diperap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit). 
1 biji bawang besar (hiris). 
2-3 ulas bawang putih (hiris). 
1/2 inci halia (hiris). 
1 sudu kecil halba. 
2 tangkai daun kari. 
1 peket kecil rempah kari ikan BABAS. 
1 kotak kecil santan M&S. 
2 biji tomato (belah 4).
6 biji sayur bendi. 
1 keping asam keping. 
Sedikit minyak untuk menumis, garam dan perasa (jika perlu).

Kari kepala ikan gerut-gerut.
Kari kepala ikan gerut-gerut.


Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan dihiris bersama halba. Kacau hingga kekuningan. 
  2. Selepas itu, masukkan rempah kari dan sedikit air. Tumis sampai naik bau dan pecah minyak. Masukkan daun kari. 
  3. Kemudian, masukkan santan dan air. Sesuaikan kuantiti kuah yang dikehendaki. 
  4. Bila kuah dah menggelegak, masukkan ikan, asam keping, tomato bendi, garam dan perasa (jika perlu). 
  5. Biarkan sekejap, tutup api dan bolehlah dihidang. 

Selamat mencuba!

3 comments:

  1. baru je lepas makan kari ikan :D

    ReplyDelete
  2. x pernah dgr, cikla.
    tapi aida ni makan aje semua nyer.
    kari kepala ikan?
    feveret!

    ReplyDelete