Apakah itu Sun Protection Factor, SPF dan kepentingannya?

Apakah itu Sun Protection Factor, SPF dan kepentingannya? | Assalamualaikum wbt. Sekarang rasanya dah tiba musim panas kembali. Dalam seminggu kadang-kadang hujan tak turun langsung kan. Bagi cikla, masa sebeginilah kita amat memerlukan sunblock untuk melindungi kita daripada kesan sinaran matahari yang mungkin memudaratkan. Bercerita pasal sunblock pulak, biasanya kalau kita tengok dekat botol sunblock atau krim muka kita mesti ada tulis SPF kan. Betul tak? Lepas tu, banyak jenis pulak tu SPF ni. Ada SPF15. Ada SPF30.  Ada SPF50. Tapi, yang mana pulak yang sesuai dengan kulit kita? Sebelum tu, cikla nak tanya korang, apa pulak sebenarnya SPF ni ye agaknya? Untuk pengetahuan korang, SPF merupakan singkatan singkatan bagi Sun Protection Factor dan ia ditentukan berdasarkan kepada seberapa lama ia boleh melindungi kulit kita dan seberapa kuat sesuatu produk itu kepada kulit kita.

Apakah itu Sun Protection Factor, SPF dan kepentingannya?

Macam mana nak kira SPF ni ye? 

Menurut Dr. Erna Nadia dalam Facebook pagenya di SINI, berikut merupakan contoh pengiraannya. Jom kita fahamkan sama-sama. 

Cara macam mana nak kira sejauh mana ia boleh melindungi kulit kita. Contohnya, SPF15.

Tolak satu dari nilai SPF itu. Contohnya, SPF15, maknanya (15(SPF) -1)/15(SPF) iaitu 0.93. So, 93% sunblock itu dapat melindungi kulit kita dari sinaran uv. Teknik yang sama untuk nilai SPF yang berlainan.

Untuk pengetahuan korang, setiap warna kulit yang berbeza, maka kadar pertahanannya terhadap sinaran UV juga berbeza. Bagi mereka yang berkulit putih, biasanya hanya boleh bertahan 10 minit, yang berkulit kuning langsat pulak biasanya 15 minit, manakala yang berkulit sawo matang bertahan 20 minit. Ini menunjukkan, semakin gelap kulit kita, semakin tinggi daya ketahanannya di bawah sinaran UV disebabkan oleh kandungan pigmen melanin yang tinggi.

Berikut merupakan kaedah untuk mengira tempoh masa SPF melindungi kulit mengikut jenis kulit, iaitu: 

Kalau mereka yang berkulit putih menggunakan  SPF15, so sunblock yang digunakan itu akan mengambil masa lebih kurang 15 (nilai SPF) x 10 (masa yang dianggarkan ia dapat bertahan ikut warna kulit) = 150 minit untuk bertahan. Sama jugak pengiraannya untuk mereka yang berkulit kuning langsat dan sawo matang.

So, korang faham tak?

Apakah itu Sun Protection Factor, SPF dan kepentingannya?
Apakah itu Sun Protection Factor, SPF dan kepentingannya? Sumber Google. 

Apa lagi tip lain untuk memilih sunblock? 

Kalau korang nak tau, selain dari nilai SPF, tip untuk memilih sunblock yang sesuai adalah ia mempunyai perlindungan dari sinaran UV (ultraviolet) A & B. Apa pulak benda alah ni? Haha. Meh baca lagi...

UV A adalah merujuk kepada sinaran UV yang boleh menembusi lapisan kulit kita yang mana ia boleh menyebabkan kulit kita jadi kusam, berkedut, dan nampak lebih tua. Manakala, UV B pulak merupakan sinaran yang tak menembusi lapisan kulit kita dan ia hanya menyerang lapisan luar kulit je. So, sebab itulah kita kulit kita jadi burn bila terdedah kepada matahari secara berlebihan.

Selain dari SPF, ketahanan kepada UV A dan UV B juga sama pentingnya. Kadang-kadang, korang mesti pernah ternampak kan ada sunblock tu hanya tertulis PA+++ sahaja? Apa pulak maknanya tu? Sebenarnya, PA merupakan pengiraan untuk UV A, dan +++ pula bermaksud kadar kekuatan UV A di dalam sesuatu sunblock itu. Maknanya, kalau sesuatu sunblock itu hanya tertulis PA++ je, ia tak mempunyai pertahanan UV B.

Apakah itu Sun Protection Factor, SPF dan kepentingannya?
Apakah itu Sun Protection Factor, SPF dan kepentingannya? Sumber Google. 

Kesimpulannya, kalau aktiviti harian korang tak memerlukan korang untuk terdedah di bawah sinaran mentari dalam tempoh yang lama atau terdedah masa jangka masa yang singkat (kurang dari 4 jam), SPF15 pun dah memadai. Tapi, kalau sebaliknya dan korang juga selalu berpeluh, elok gunakan SPF30. Lainlah, kalau kulit korang memang tersangatlah putihnya mengalahkan salju, SPF50 lah yang sesuai untuk korang. Apa yang korang kena tau adalah perbezaan SPF hanya pada jangkamasa atau tempoh ia boleh bertahan je, tapi kekuatannya adalah lebih kurang sama. So, kalau takde keperluan SPF yang rendah pun dah ok dah. Selain itu, kalau korang nak berenang di laut atau melakukan aktiviti dalam air, kena lebih kerap apply sunblock sebab rasanya belum ada sunblock yang waterproof kan. Masuk dalam air je, it's gone!

Sebaiknya, gunakanlah sunblock setiap hari untuk mengurangkan kulit kita terkena pancaran matahari berlebihan yang akhirnya akan menjadikan kulit semakin nipis ditambah pulak dengan masalah kulit yang lain seperti jeragat  dan jerawat. Apa yang paling kita takut adalah kanser kulit. Nauzubillah, mintak dijauhkanlah. Amin. Jangan lupa jugak korang perlu minum air kosong secukupnya supaya kulit kekal lembab dan anjal sentiasa.

Semoga bermanfaat.


Share:

2 comments:

  1. Thanks for sharing the infos. Tak pernah pakai pun sun block sebab takut ada kesan sampingan produk

    ReplyDelete
  2. thats why kat pasaran kita biasa nampak BB cream & CC cream. yang lainnya dua cream ni kc perasan dari segi SPF dia. bila baca entri ni, kc lebih faham apa beza dua cream tu hehehe. tq for info cikla!

    ReplyDelete






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.


Author


I am Cikla Shahril (Shahila Shahril)

Penyebar kasih sayang melalui blog picisannya. Orang kurang hormon tiroid. Positive person. Suri bisnes. Minyak Urut Moden MMG/Pembekal seragam guru open meter dan kain pasang retail.

Any reviews or collaboration, just send email at arinillalove82@gmail.com

I am SuriBisnes

I am SuriBisnes
POS ONLY (Seluruh Malaysia). Trusted Seller. Untuk order dan sebarang pertanyaan stok, sila wasap ke 017-3815843. Terima kasih.

My Blog Page

My Biz Page

Latest Post

Recent Posts Widget

Friend Owsem

Plizz Say Something!