Sejujurnya, sebelum ni cikla ingat kimchi ni macam sejenis kuih or pencuci mulut orang korea. Tapi, bila cikla baca pasal kimchi dan resepi yang boleh kita bikin berasaskan kimchi ni, barulah cikla tau yang kimchi ni adalah sejenis jeruk kubis cina yang diperam dengan adunan pedas. Rasanya pedas-pedas masam gitu. Aduhai, teruk betul kan? Nampak sangat cikla ni kurang ilmu 'pengetahuan am'.
Lagi satu, cikla pun belum pernah rasa kimchi ni macam mana. Haru betul. Hahaha. *larikk nyorok belakang pintu.
Katanya ada dua jenis kimchi ni, satu jenis masin dan satu lagi jenis pedas. Ye ke? Tapi, kalau orang yang tak pernah tau dan tengok *macam cikla ni mesti ingat kimchi ni masam-masam masin manis gitu kan sebab dah cakap ia dijeruk kan.
Rupanya, selain ia boleh dimakan begitu aje, kimchi ni jugak kita boleh 'suai gabung'kan dengan masakan melayu jugak. Ye lah, lagipun cikla rasa 'demam korea' ni memang dah lama menular dalam masyarakat kita ni, lebih-lebih lagi anak remaja kan yang mereka suka tengok cerita-cerita korea tu.
Memang banyak dah di tv ni. Mungkin ni satu cara jugak ia disesuaikan dengan tekak masyarakat kita, selain ia dijadikan sebagai 'bahan perasa' tambahan dalam masakan kita. Menarik jugak tu.
Memang banyak dah di tv ni. Mungkin ni satu cara jugak ia disesuaikan dengan tekak masyarakat kita, selain ia dijadikan sebagai 'bahan perasa' tambahan dalam masakan kita. Menarik jugak tu.
Dah alang alang ni kan, meh cikla nak share resepi ringkas yang boleh kita buat dengan kimchi ni. Resepi cikla amik dari Ruangan Selera, Majalah Wanita. Korang cubalah ye.
Cikla belum try lagi ni. Share dulu resepinya. Nanti try. *boleh tak macam tu? Hehe. Inilah resepinya. Senang je kot resepinya.
Bahan bahan
100 gm udang dibersihkan.
100 gm kimchi.
100 gm cili dikisar.
50 gm bawang merah dikisar.
20 gm bawang putih dikisar.
30 ml minyak untuk menumis.
Cara nak buat:
Panaskan minyak, kemudian tumis bawang merah dan putih sampai garing. Kemudian, masukkan cili yang dikisar dan tumis lagi sampai cili garing dan naik bau. Masukkan kimchi dan kalau nak tambah sedikit gula. Biarkan sekejap beberapa minit, kemudian masukkan udang. Kacau udang sampai udang masak sebelum diangkat. Inilah dia.
Sambal udang kimchi. - Image credited to Majalah Wanita. |
Selamat mencuba tau. Kalau korang dah cuba jangan lupa share tau.
tak pernah rasa pun kimchi ni..kalau tengok cerita korea,diorang makan macam sedap je
ReplyDeleteTu la kan.. Rupanya kimchi ni jeruk sayur rupanya...
DeleteAkak dh mkn kimchi...ingat rasa mcm pelik..tp sedap...trust me..you need to try...
ReplyDeleteTu la.. Mesti kena rasa ni...
DeleteSalam Perkenalan ... follow sini no 338.
ReplyDeleteSambal udang kimci macam sedap juga. Akak selalu beli kimci kat JJ yg ada tanda halal tu,kalau tak tak beli.
Thanks sis sudi follow blog ni. Kita share je dulu resepi sambal udang tu... Nnti2 nk try jugak. Salam perkenalan jugak...
DeleteMenarik ni...bila tengok cerita korea mereka makan kimci nampak menyelerakan..nampak membuka selera je...
ReplyDeleteTu la. PC kena cba resepi ni... Hihi
DeleteWaaa~ cik La dah share resepi kimchi... Sedap kimchi tapi if ikut lidah nadia , if g kedai makan korea di Malaysia , rasa nya ada kurang sikit dari kimchi masa nadia makan di Korea . Tak tahu lah if ada ingredients yg kurang ke ... Tapi taste org lan-lain kan... Tq share resepi dan selamat mencuba cik La
ReplyDeletehttp://lanadia-nia.blogspot.my/2016/07/10-steps-to-be-happier-person.html?m=1
Mungkin dia nk sesuai kan dgn tekak org Malaysia kot.. hihi
Delete