Tak dinafikan kadang-kadang kita terletak garam lebih dalam kuah atau masakan kita. Betul tak? Tak kan nak tambah air kot, nanti kuahnya dah cair pulak. Kalau cair dah tak sedap dah. Sebenarnya, ada satu petua yang boleh kita cuba untuk mengembalikan 'keenakkan' masakan kita itu. Apa petuanya ye?
Adoi, termasin pulak kuah ni... Kredit Google |
Petua 1; Bila gulai dah mendidih, tutup api dan periuk, biar beberapa minit. Lepas tu, basuh tudung periuk tapi jangan keringkan, dan tutup balik masakan tadi. Rasa masin akan hilang dengan sendirinya. InshaAllah.
Petua 2; Ambil 2 atau 3 biji kentang dan potong dadu. Lepas tu, masukkan kentang dalam masakan. Bila kentang dah lembut, keluarkan kentang tu.
Sumber : Ruangan Petua Dapur.
boleh try ni nnt
ReplyDeleteHehe. Siqah baru je masak kuah spaggeti masa raya hari tu dan masin. Mujur ada kakak ipar tolong betulkan rasa itu. Tak pernah masak untuk ramai orang, tak tahu nak agak garam. Hee.
ReplyDeleteDah save petua cikla. Senang nak refer nanti :)
haa, ni tips paling berguna.. hehe.. thanks cikla
ReplyDeleteNICE TIPS
ReplyDelete