12 July 2016

Adoi, termasin pulak kuah ni...

Adoi, termasin pulak kuah ni...  | Assalamualaikum wbt. Tak dinafikan kadang-kadang kita terletak garam lebih dalam kuah atau masakan kita. Betul tak? Tak kan nak tambah air kot, nanti kuahnya dah cair pulak. Kalau cair dah tak sedap dah. Sebenarnya, ada satu petua yang boleh kita cuba untuk mengembalikan 'keenakkan' masakan kita itu. Apa petuanya ye? Baca ni....

Adoi, termasin pulak kuah ni...

Petua 1; Bila gulai dah mendidih, tutup api dan periuk, biar beberapa minit. Lepas tu, basuh tudung periuk tapi jangan keringkan, dan tutup balik masakan tadi. Rasa masin akan hilang dengan sendirinya. InshaAllah....

Adoi, termasin pulak kuah ni...
Adoi, termasin pulak kuah ni... Image credited to google.

Petua 2; Ambil 2 atau 3 biji kentang dan potong dadu. Lepas tu, masukkan kentang dalam masakan. Bila kentang dah lembut, keluarkan kentang tu.

Macam mana? Senang kan... Selamat mencuba. ❤❤

Sumber : Ruangan Petua Dapur.

4 comments:

  1. Hehe. Siqah baru je masak kuah spaggeti masa raya hari tu dan masin. Mujur ada kakak ipar tolong betulkan rasa itu. Tak pernah masak untuk ramai orang, tak tahu nak agak garam. Hee.

    Dah save petua cikla. Senang nak refer nanti :)

    ReplyDelete
  2. haa, ni tips paling berguna.. hehe.. thanks cikla

    ReplyDelete






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.