Nak makan rendang yang lain daripada yang lain? Cuba resepi rendang ikan tenggiri ni! Resepi ni sangat mudah, bahan-bahan pun tak banyak. Ikan tenggiri goreng yang rangup dicampur dengan rempah-rempah yang sedap, jadi hidangan ni memang perfect untuk makan tengah hari atau dinner. Jom cuba!
Bahan-bahan:
- Beberapa keping ikan tenggiri goreng
- Daun kunyit hiris
- Daun limau hiris
- Kerisik secukupnya
- Garam secukup rasa
- Gula melaka secukup manis
- Santan (agak-agak)
- Air asam (jangan banyak sangat, nanti masam)
- Rempah kari ikan Babas (agak-agak).
Bahan kisar:
- Cili merah + hijau
- Cili padi merah + hijau (ikut suka nak pedas mana)
- Bawang merah kecil
- Bawang putih
- Halia
- Serai
- Ketumbar biji, jintan halus & kasar (ikut suka).
Resepi rendang ikan tenggiri, cara masak sedap dan mudah. |
Cara-cara:
- Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bahan-bahan kisar tadi sampai garing dan keluar minyak.
- Masukkan rempah kari ikan Babas, tumis lagi supaya naik bau wangi.
- Lepas tu, masukkan kerisik dan air asam. Kacau rata.
- Tambahkan santan dan biarkan seketika supaya semuanya mesra.
- Masukkan garam, gula melaka, daun limau, dan daun kunyit. Kacau lagi supaya sebati.
- Akhir sekali, masukkan ikan tenggiri goreng, kacau perlahan-lahan supaya ikan tak hancur.
- Perlahankan api dan biar mereneh sekejap.
- Tutup api dan siap untuk dihidang!
Sedapnya rendang ikan tenggiri ni, pasti buat korang teringat-ingat. Selamat mencuba.
Kredit: Laila Aznam.
No comments:
Post a Comment