Resepi nasi goreng kerabu padu, wangi dan membuka selera.

Kalau korang peminat nasi goreng, kena try resepi Nasi Goreng Kerabu ni. Aroma dia memang buat jiran sebelah pun terliur, tambahan pulak makan dengan telur mata lembu dan sambal belacan. Serius ngam habis!

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara masaknya.

Bahan-bahan:

3 cawan nasi (diperoi supaya tak bergumpal).
Udang (ikut suka nak banyak mana).
2 sudu besar ikan bilis (goreng dulu sampai rangup).
1 biji bawang merah (hiris nipis).
3 ulas bawang putih (ketuk).
1 batang cili hijau (hiris).
1 batang serai (hiris halus).
1 kuntum bunga kantan (hiris).
3 helai daun limau purut (hiris).
Petai (ikut suka, lagi banyak lagi power).
2 batang kacang panjang (potong pendek).
2-3 biji telur.
Garam, serbuk perasa dan serbuk lada putih (½ sudu kecil).
Sos ikan (2-3 sudu besar).

Resepi nasi goreng kerabu padu, wangi dan membuka selera.
Nasi goreng kerabu padu, wangi dan membuka selera.

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis dulu sampai garing. Lepas tu, tolak tepi sikit, pecahkan telur dan masak sampai masak.

2. Dalam minyak yang sama, tumis bawang putih, bawang merah, dan cili hijau sampai naik bau.

3. Masukkan udang dan taburkan serbuk lada putih. Goreng sampai udang bertukar warna.

4. Campakkan sekali bunga kantan, kacang panjang, petai, daun limau purut dan serai. Goreng sampai bahan-bahan tu layu sikit.

5. Masukkan serbuk perasa, garam, nasi, ikan bilis dan telur. Gaul rata bagi semua sebati.

6. Akhir sekali, tuangkan sos ikan dan goreng sampai nasi naik aroma berasap.


Tips extra:

- Kalau nak lagi kick, tambah hirisan cili padi. Pedas-pedas sedap!
- Boleh juga guna nasi sejuk semalam untuk rasa nasi goreng yang lagi padu.
- Siap untuk dihidang! Makan dengan sambal belacan memang buat korang tambah dua tiga pinggan.

Selamat mencuba. 

Kredit gambar dan resepi: Nurul Ateekah.

2 comments: