1 January 2025

Resepi ayam goreng mamak paling senang dan sedap. Crispy, juicy dan padu!

Ayam goreng mamak ni memang lain macam sedap dia. Sekali cuba, confirm teringat-ingat. Tak payah tunggu pergi kedai mamak, buat je sendiri kat rumah. Nak tahu cara dia? Nah, baca ni sampai habis!

Bahan-bahan:

1 ekor ayam (potong ikut suka hati).
6 sudu makan tepung jagung.
6 sudu makan tepung beras.
3 tangkai daun kari (ini yang kasi bau naik!)

Bahan kisar:

6 ulas bawang putih.
2 inci halia.
5 tangkai cili kering (nak pedas lebih, tambah!).
2 sudu makan rempah kari.
1 biji telur.
Garam secukup rasa.
1 sudu makan serbuk lada sulah.

Resepi ayam goreng mamak paling senang dan sedap. Crispy, juicy dan padu!
Resepi ayam goreng mamak paling senang dan sedap.

Cara:

1. Campur ayam dengan bahan kisar, tepung jagung, tepung beras, dan daun kari. Gaul kasi mesra. Lepas tu, perap minimum 1 jam. Kalau boleh, lagi lama lagi padu rasa dia!

2. Panaskan minyak. Goreng ayam sampai garing keemasan. Nak tahu masak? Tengok ayam tu dah naik bau semerbak satu dapur!

Tips extra:

- Kalau suka tekstur ayam yang extra crispy, tambah sikit tepung jagung masa goreng.
- Jangan lupa balik-balikkan ayam masa goreng, takut nanti hangus sebelah je.

Dah siap! Makan panas-panas dengan nasi putih, sambal belacan, atau cicah dengan sos cili. Confirm repeat buat lagi! Selamat mencuba. 

Kredit resepi dan gambar asal to the owner.

No comments:

Post a Comment