Cara buat kerabu pucuk paku dengan kerang yang simple tapi lazat.

Kalau korang tengah cari lauk simple tapi membuka selera sampai bertambah-tambah nasi, apa kata cuba Kerabu Pucuk Paku dengan Isi Kerang ni? Pergh, gabungan pucuk paku yang segar, isi kerang yang juicy dan rasa pedas masam memang bikin kecur air liur weh! Resepi ni confirm tak mengecewakan.

Bahan-bahan:

250g taugeh.
500g isi kerang (rebus kejap, jangan overcook).
Pucuk paku – celur dan tos 
Sedikit belacan – tumbuk halus. 
2 biji cili merah – tumbuk.
10 biji cili padi (ikut tahap pedas masing-masing) – tumbuk.
2 biji limau nipis – perah jusnya.
Garam dan gula – ikut rasa.
1 biji bawang besar – hiris nipis.
2 sudu besar kerisik. 

Cara buat kerabu pucuk paku dengan kerang yang simple tapi lazat.
Resepi kerabu pucuk paku dengan kerang yang simple tapi lazat.

Cara-cara:

1. Dalam mangkuk besar, masukkan taugeh, isi kerang, pucuk paku, kerisik, bahan hiris dan bahan tumbuk. Gaul sampai sebati.

2. Perahkan jus limau nipis. Tambah garam dan gula ikut selera korang. Gaul lagi sampai semua bahan bersalut.

3. Dah siap! Hidangkan dalam pinggan cantik, terus makan dengan nasi panas.

Tips Ekstra:

- Kalau tak suka kerang, boleh ganti dengan udang atau sotong.
- Pucuk paku jangan celur lama sangat, nanti hilang ‘crunchy’.

Selamat mencuba. 

Kredit resepi dan gambar : Noor Baini Bakar.

Post a Comment

4 Comments

  1. Kalo di sini sebut ya urap. Dan saya sukaaaa sangat 😍😍😍. Dah lama tak makan, Krn selalu nunggu mama yg buat 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni kena cuba buat sendiri. bagi mama pulak rasa. hihi

      Delete
  2. Fav SA ni...sedapnya..semalam ada beli kerang..tapi tu la...beli dha malam..memang xdenya la nak buat kerabu..rebus gitu je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. kalau dah malam memang masak mana yang cepat ajelah

      Delete