4 January 2025

Resepi ikan terubuk masin masak sambal cili api. Confirm licin nasi!

Siapa kat sini peminat ikan masin? Kalau suka makan dengan nasi panas, nah! Resepi Ikan Terubuk Masin Masak Sambal Cili Api ni memang padu. Campur sambal pedas dengan ikan masin, memang buat bertambah-tambah nasi! Jom kita try masak ikut resepi ni.

Bahan-bahan:

Ikan masin – Boleh pilih ikan terubuk, talang, duri, atau apa-apa ikan masin yang korang suka.
Air asam jawa/asam keping.
Bawang besar – Dihiris nipis-nipis.
Cili besar merah – Hiris cantik-cantik.
Tomato – Belah 4.
Gula dan serbuk perasa – Untuk cukupkan rasa.

Bahan tumbuk kasar:

Bawang besar. 
Bawang merah.
Bawang putih.
Sedikit belacan.
Cili besar merah.
Cili padi merah/hijau.

Resepi ikan terubuk masin masak sambal cili api. Confirm licin nasi!
Ikan terubuk masin masak sambal cili api.

Cara masak:

1. Potong ikan masin ikut suka hati, rendam dalam air biasa selama 30 minit. Kalau nak kurang masin, rendam lama sikit.

2. Panaskan minyak, goreng ikan masin sampai masak. Angkat dan ketepikan.

3. Panaskan sikit minyak, tumis bahan tumbuk kasar tadi. Tumis sampai naik bau dan pecah minyak.

4. Masukkan air asam jawa, kacau rata. Letak gula dan serbuk perasa. Tak payah tambah garam, sebab ikan masin dah cukup rasa.

5. Masukkan bawang besar, cili besar, dan tomato. Masak sampai layu.

6. Last sekali, masukkan ikan masin goreng tadi. Gaul sebati.

7. Hidang dengan nasi panas. Memang padu!

Nota Extra:

- Rendam ikan masin ikut tahap kemasinan yang korang suka. Kalau suka rasa masin sikit, rendam sekejap je.
- Kalau suka lagi pedas, boleh tambah cili padi.

Selamat mencuba. 

Kredit resepi dan gambar: Juma Natul.

1 comment: