Malam semalam, lepas Maghrib cikla sekeluarga pergi jalan-jalan di Putrajaya. Disebabkan cuti 4 hari ni takde pun perancangan cuti untuk anak-anak sebab encik suami kena kerja, so kira oklah kan bawak budak berempat ni jalan-jalan sini.

Tapi itulah. Jalan-jalan pada waktu malam memang agak terbataslah. Tak kira dari segi masa dan tempat nak pergi kan. Semuanya tutup awal. Emm, cuma di dataran Putrajaya ni ye agak happening dengan ramai umat.

Memang ramai!

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Kebanyakannya excited dengan aktiviti masing-masing. Budak-budak biasalah, ada yang berbasikal, berkereta mini kanak-kanak tu dan bermain. Parent mereka pulak, bersantai lepak-lepak di kawasan situ.

Bawa budak-budak berempat tu berjalan malam memang agak mencabar juga. Bukan apa, kakak Damia memang jenis tidur cepat, baru masuk kereta dah landing lepas tu terus tidur. Kakak Batrisyia pulak asyik cakap mengantuk aje. Adoii.

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Adik Zara mujur dia tidur siang lama. So, steady lagilah. Segar matanya. Abang Ammar memang tenaga dia maintain 100%. Aktif dari siang. Hurmmm.

Sampai Putrajaya memang orang pack gila. Cari parking pun memang berpeluh jugalah. Dapat parking, terus walking sekitar dataran. Cumanya cikla tak ambil gambar pula. Tengah round tu, ternampak pula kereta kuda. 

So, tetiba rasa nak naik kereta kuda. Haha. Memang rezekinya, sebab kami family yang kedua terakhir naik sebab servis dia berakhir pada pukul 10 malam.

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Counting punya counting, sembang punya sembang, bayar harga tiket so tunggulah turnlah. Tunggu dan menunggu lagi.

Akhirnya, kudaku lari gagah berani.

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Sebelum naik kereta kuda tu haruslah posing posing dulu di sisi 'abang' kuda. Tak gitu. Hihi. Kakak Damia cakap dia takut, padahal baru ni masa Floria tu dia dah pernah naik kuda dengan Abang Ammar. Mungkin sebab dia masih mamai kot sebab tidur masa on the way datang tu.

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Kami di bawa bersiar-siar di kawasan berdekatan tempat kami naik tadi. Disebabkan kereta kuda melalui jalan raya, lepas tu jalan raya pula agak banyak kenderaannya, memang perjalanan kami jadi terganggu juga. Sepanjang perjalanan dapatkan kami melihat bangunan-bangunan dan kawasan yang telah dihiasi lampu-lampu yang berwarna-warni. 

Menarik aaa juga.

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Perasaan cikla? Tentunya teruja. Maklumlah pertama kali. Semua orang akan rasa macam tu kot. Tapi, rasa risau juga sebab kereta kuda tu takde pintu yang boleh ditutup semasa kereta kuda bergerak.

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

Korang faham-faham sajalah. Anak-anak cikla semuanya 'aktif-aktif' belaka, especially abang Ammar. Memang time kereta tu bergerak, memang tak reti diam.

Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya.
Pengalaman menaiki kereta kuda di Putrajaya. 

So, kalau korang pergi ke Putrajaya pada waktu malam tentunya boleh rasai sendiri pengalaman naik kereta kuda. Best!