Advertisement

Kerepek peria yang crunchy, jarang jumpa tapi sedap sangat.

KEREPEK PERIA YANG CRUNCHY, JARANG  JUMPA TAPI SEDAP SANGAT. Sebelum ni kita biasa tengok orang masak sayur peria samada tumis ataupun goreng tepung kan. Tapi, kali ni lain sikit peria dijadikan kerepek. Wow, dengar macam pelik je kan. Dan yang paling penting, sedap ke? Hehe. Rasanya semua orang kenal sayur ni kan. Cikla agak kebanyakan orang tak suka makan peria ni disebabkan rasanya yang pahit. Betul tak? Tapi, itulah. Orang tua-tua cakap, yang pahit itulah ubat. So, memang tak hairanlah peria sering dijadikan menu bagi mereka yang menghidap darah tinggi dan kencing manis kerana peria dikatakan dapat membantu merawat penyakit tersebut. 

Kerepek peria yang crunchy, jarang jumpa tapi sedap sangat. 

Berbalik kepada kisah si kerepek peria ni, kerepek ni cikla beli sebenarnya. Adik angkat adik cikla yang jual. First time dengar kerepek ni, macam excited pula nak cuba. Sebelum ni cikla ada jugalah nampak orang buat sayur bayam jadi kerepek. Yang peria ni, memang pertama kali dengar. 

Kerepek peria yang crunchy, jarang jumpa tapi sedap sangat.
Kerepek peria yang crunchy, jarang jumpa tapi sedap sangat. 

Disebabkan rasa terlalu ingin nak tahu macam mana rasa kerepek ni, kebetulan time cikla balik Kampung tempoh hari terus cikla order dengan adik ni. Tak salah cikla, sebalang kerepek peria ni berharga rm18. Tapi balang kecillah.

Rasanya? Sejujurnya, tekak cikla masih merasa pahit peria tu lagi. Tapi, takdelah terlalu pahit. Boleh telanlah senang cakap. Apa yang best, peria ni disalut dengan tepung istimewa secret resepi si penjual yang sangat crunchy. Rasa pedas-pedas rangup gitu. Memang sedaplah! 

Kerepek peria yang crunchy, jarang jumpa tapi sedap sangat.
Kerepek peria yang crunchy, jarang jumpa tapi sedap sangat. 

Kerepek peria yang crunchy, jarang jumpa tapi sedap sangat.
Kerepek peria yang crunchy, jarang jumpa tapi sedap sangat. 

Kalau korang nak try rasa, korang bolehlah contact puan Zuraya di WhatsApp 011-11022612 untuk tempahan. Rasanya dia buat COD juga tapi area Kuala Selangor dan kawasan sekitarnya. Selain itu, dia ada jual sandwich leleh yang sedap gila. 


Cikla bagi 5 bintang untuk kerepek peria yang sedap ni...

Post a Comment

19 Comments

  1. MN tak makan peria sebab pahit tulah...tapi kawan MN cakap kalau goreng guna tepung bestari tu tak rasa pahit sangat ..tapi MN tak cuba lagi buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, kalau yg kita buat tumis tu mmg rasa pahitnya. Tp yg ni mmg tak pahit sgt.

      Delete
  2. dulu kaella tak suka makan benda ni, tapi entah start bila entah suka makan benda ni, tapi yang kerepek ni kaella belum try lagilah, rasanya kena try juga ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peria mmg ramai yg tak suka makan sbb rasa pahit. But you should try this kerepek. Mmg sedap

      Delete
  3. haritu dah pernah makan, memang sedap! Tak rasa pun pahit tu :D

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Mmg jarang nk jumpa. Itupun kebetulan adik angkat adik yg jual. Dptlah merasa. Hehe

      Delete
  5. Baru je ckp kat mak suruh dia buat jajan peria sebab banyak kat kebun mak, tgk n3 ni terus excited

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try nnti. Jgn lupa update dekat blog eh. Hehe

      Delete
  6. Wah.. Menarik. Setahu sy bayam je boleh buat kerepek... Peria pun LG eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Sblm ni mmg cikla pernah nmpk kerepek Bayam. Kali ni lain sikit. MF patut try tau..

      Delete
  7. peria kan pahit...
    nieyl mmg xleh makan peria...
    tapi yg ni org kata sedap buat kerepek..
    teringin pulak nak rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Nieyl patut rasa sendiri tau. Mcm mne rasanya. Hehe

      Delete
  8. It seems like Pare in Indonesia use called Pare, how was the taste? pastinya pahit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya. Rasanya mmg pahit sikit. Tp oklah. Masih boleh ditelan sih. Hehe.

      Delete
  9. aida x brape makan peria.
    mak selalu buat, goreng dgn udang.
    skit skit la aida makan.
    and krepek peria? menarik, cikla.

    ReplyDelete
  10. Nak beli borong boleh ke

    ReplyDelete