Advertisement

Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...

RESEPI PUDING ROTI BERKUAH KASTAD YANG MUDAH DIBUAT, ENAK RASANYA! JOM BUAT... Niat nak buat puding roti ni dah lama sebenarnya. Cuma tak sempat nak mencari bahan dia. Kebetulan, adik cikla tanya pasal resepi puding roti, itu yang tetiba tergerak nak cuba. Tengok bahan pun senang nak dapat. Apa lagi kita kasi jadilah. Haha. Jom tengok bahan-bahan dia dulu... 

Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...

Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...
Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...

Bahan utama untuk puding roti. 
10 keping roti gardenia (potong empat segi. Nak guna roti brand lain pun boleh). 
Planta atau marjerin. 

Bahan blender : 
1 tin susu cair. 
3 biji telur. 
1 penutup esen vanilla. 
4 sudu besar gula aising/gula. (cikla kurangkan sikit, kalau suka manis lebihkan). 

Hiasan : 
Kismis atau buah campur kering (rendam dalam air panas sekejap). Tapi kalau tak nak letak pun takpe. 

Bahan untuk kuah kastad : 
1 tin susu cair. 
1/2 cawan air. 
2 sudu besar tepung kastad. 
4 sudu besar gula aising/gula. 

Cara nak buat. 
Panaskan kukus dulu. Pastikan air kukus dan mendidih semasa masukkan puding roti nanti. Sapukan permukaan roti loyang dengan planta. Kemudian, susun roti dalam loyang. Tuangkan bahan yang telah diblend. Tekan-tekan roti bagi roti tenggelam dalam bahan yang diblend tadi. Last, taburkan kismis atau buah kering. Sedia untuk dikukus. Kukus selama 20 atau sampai masak. Cucuk puding dengan lidi yang bersih untuk tahu dah masak ke belum. Kalau lidi bersih, dah masaklah tu. 

Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...
Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...

Cara nak masak kuah kastad :
Dalam periuk yang sesuai, campurkan air dan tepung kastad. Kacau biar tepung melarut. Kemudian, campurkan bahan lain dan kacau di atas api yang sederhana sehingga kuah menjadi pekat sedikit. Tutup api dan sedia untuk dihidang. So, inilah hasilnya. Puding roti bermandikan kuah kastad yang enak. Hehe.

Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...
Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...

Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...
Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...

Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...
Resepi puding roti berkuah kastad yang mudah dibuat, enak rasanya! Jom buat...

Sudahlah sedap, senang pula nak buat. Cuba tau! 

Kredit: Nurul Shafirma.

Post a Comment

5 Comments

  1. Baru juga buat utk minum petang dua hari lepas ... Tapi mrs pip guna pisang ganti kismis ... Ada juga letak coklat cip kalau suka coklat.. Yummy kan puding roti ni..

    ReplyDelete
  2. mudah je rupanya nak buat puding roti ni!

    ReplyDelete
  3. aida x pernah buat ni tau, cikla.
    anak2 tak brape gemar.
    paling best if ada potluck kat ofis, member bawak.
    masa tu la aida belasah makan byk skit.
    best bila sejuk. wow!

    ReplyDelete