Resepi kek lagi. Jom tengok bahan-bahan dulu.
Bahan A :
2 1/2 tepung gandum.
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 sudu teh baking powder.
Secubit garam.
Bahan B :
3 biji telur.
1 sudu teh ovalette.
1 cawan gula aising.
Bahan C :
1 cawan susu cair.
1 cawan minyak masak.
1/2 cawan air daun pandan.
Sedikit pewarna hijau.
Cara buat kek.
- Bahan A diayak. Ketepikan.
- Blender atau mixer bahan B sampai gebu.
- Kemudian, masukkan bahan C ke dalam blender atau mixer berisi bahan B. Blender bahan tu kira-kira 2 hingga 3 minit.
- Dalam bekas yang sesuai, campurkan bahan A dah hasil blender tadi. Just kaup balik je bahan-bahan tu.
- Masukkan dalam loyang dan kukus dengan menggunakan api sederhana besar. Pastikan kukus dipanaskan dulu sebelum dimasukkan adunan tadi.
- Kukus selama 40 minit atau sampai kek masak. Kalau korang guna bekas yang kecil tu, kukus dalam 10 minit je.
- Dah masak, keluarkan dari pengukus. Sejukkan dulu sebelum dipotong.
Inilah hasilnya.
Kek pandan lembut dan gebu. InshaAllah, sedap punya! |
Kek pandan lembut dan gebu. InshaAllah, sedap punya! |
Kek pandan lembut dan gebu. InshaAllah, sedap punya! |
Kek pandan lembut dan gebu. InshaAllah, sedap punya! |
Sebenarnya, kek ni ada topping dia. Kalau korang nak buat boleh je. Cikla tak buat sebab bahan takde. Hehe.
Cara nak buat topping.
Bahan-bahannya :
250g cream cheese
1/2 cawan susu pekat.
1/2 cawan susu cair
1 cawan whipping cream.
Cara :
Mixer semua bahan sampai kembang dan ringan.
Cara nak hias :
- Bahagikan kek kepada 2 bahagian. Kemudian, ratakan topping di atas kek, lepas tu letak bahagian yang satu lagi.
- Then, curahkan lebihan topping. Last, sangat cheddar cheese. Siap!
Kredit resepi : Nur Idayu.
2 Comments
Nyumnyumnyum 😍😍😍
ReplyDeleteyumms..!! sedap kek pandan =D
ReplyDelete