Sebenarnya, resepi asal guna biskut marie perisa kopi. Tapi, disebabkan cikla tak jumpa pun biskut tu dekat kedai, yang ada pun biskut marie perisa coklat. So, cikla onzz ajelah since bahan-bahan lain semua dah ada. Tukar nama dia ajelah, dari kastad tiramisu ke kastad coklat. Settle! Haha. Walauapapun, thanks pada tuan punya resepi share resepi senang dan sedap ini. 

Jom tengok bahan-bahannya dulu. Check it out! 

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Bahan-bahan :

1 tin susu pekat. 
1 tin susu cair. 
3 sudu makan gula aising. (Kalau korang suka manis, tambah je sukatan gula tu. Tapi, cikla rasa 3 sudu dah ok dah manisnya.)
11 sudu makan tepung kastad.
Air (Ikut sukutan 5 tin susu yang digunakan.)
Biskut marie perisa coklat (Kalau korang nak guna perisa kopi pun boleh). 
Milo dan garam secukupnya.

Cara nak buat pula :
  1. Dalam periuk yang sesuai, masukkan susu pekat, susu cair, tepung kastad, gula dan garam. Kacau sebati. 
  2. Selepas itu, letakkan periuk tersebut di atas api sederhana besar dan kacau bahan tadi sehingga menjadi pekat dan berkilat. 
  3. Tutup api dan sejuk kan sekejap. 
  4. Dalam bekas yang sesuai (cikla guna loyang je, korang boleh juga guna bekas kecil sikit senang nak makan kan), korang masukkan adunan kastad sebagai lapisan pertama. Diikuti dengan milo yang di tabur dan lapisan biskut marie. Ulang langkah tersebut sampai habis. 
  5. Bila dah siap, simpan dalam ice box semalaman. Memang sedap gila weh... Oh ye, kalau adunan kastad korang terlalu pekat, boleh cairkan sikit.

Inilah kejadiannya.

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Tapi, memang sedap dimakan sejuk. Serius! Kalau nak tau sedap ke tak, kenalah cuba ye. Jangan lupa cuba tau!

Kredit : Solehah Yusoff