Advertisement

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!

RESEPI KASTAD COKLAT SEJUK. SEDAP DAN SENANG JE NAK BUAT! Sebenarnya, resepi asal guna biskut marie perisa kopi. Tapi, disebabkan cikla tak jumpa pun biskut tu dekat kedai, yang ada pun biskut marie perisa coklat. So, cikla onzz ajelah since bahan-bahan lain semua dah ada. Tukar nama dia ajelah, dari kastad tiramisu ke kastad coklat. Settle! Haha. Walauapapun, thanks pada tuan punya resepi share resepi senang dan sedap ini. 

Resepi kastad coklat sejuk. 

Jom tengok bahan-bahannya dulu. Check it out! 
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Bahan-bahan :
1 tin susu pekat. 
1 tin susu cair. 
3 sudu makan gula aising. (Kalau korang suka manis, tambah je sukatan gula tu. Tapi, cikla rasa 3 sudu dah ok dah manisnya.)
11 sudu makan tepung kastad.
Air (Ikut sukutan 5 tin susu yang digunakan.)
Biskut marie perisa coklat (Kalau korang nak guna perisa kopi pun boleh). 
Milo dan garam secukupnya.

Cara nak buat pula :

  1. Dalam periuk yang sesuai, masukkan susu pekat, susu cair, tepung kastad, gula dan garam. Kacau sebati. 
  2. Selepas itu, letakkan periuk tersebut di atas api sederhana besar dan kacau bahan tadi sehingga menjadi pekat dan berkilat. 
  3. Tutup api dan sejuk kan sekejap. 
  4. Dalam bekas yang sesuai (cikla guna loyang je, korang boleh juga guna bekas kecil sikit senang nak makan kan), korang masukkan adunan kastad sebagai lapisan pertama. Diikuti dengan milo yang di tabur dan lapisan biskut marie. Ulang langkah tersebut sampai habis. 
  5. Bila dah siap, simpan dalam ice box semalaman. Memang sedap gila weh... Oh ye, kalau adunan kastad korang terlalu pekat, boleh cairkan sikit.

Inilah kejadiannya...

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat!
Resepi kastad coklat sejuk. Sedap dan senang je nak buat! 

Tapi, memang sedap dimakan sejuk. Serius! Kalau nak tau sedap ke tak, kenalah cuba ye. Jangan lupa cuba tau!

Kredit : Solehah Yusoff

Post a Comment

9 Comments

  1. Sedapnyaaaa cik laa dok terbayang bayang nii cam eskrimmm

    ReplyDelete
  2. sdapnya..blh cuba ni..:)

    ReplyDelete
  3. sedapnya tgk gmbr tuu, tringin nak buat tp skrg on diet program, so kena hold dlu haha

    ReplyDelete
  4. Nanti nak cuba .. Air tu masuk semua dgn bahan2 kan ...

    ReplyDelete
  5. Wah, resepi yg simple mimple ni rugi kalo tak cuba. Tapi biskut marie nk kena beli dulu, kt umh mmg takde stok biskut marie sbb anak2 tak suka, so klau buat camni rasanya dorang makanla.
    Tq sharing

    ReplyDelete
  6. Ya Allah menggoda ni Cik La, tunggu tunggu rajin datang singgah Aien buat. ^^

    ReplyDelete
  7. senangnya resepi ni cikla. ana nak buat lah juga nanti. bahan2 pun semua ada kat umah. nampak sedap giler gamabr tu.

    ReplyDelete
  8. Ini game jahat nihhh...saje je Cik La nihhh....adoiii..tergugat iman..okeh kita star kan resepi nihh...kena buat nihh..

    ReplyDelete