Isnin dah hari ni kan. Hari ketiga bulan Disember. Cepatnya masa berlalu kan. Kalau hari isnin, mesti orang cakap Monday blues. Hehe. Ala, asyik Monday blues je. Chill ok. Semangat! Dah sarapan ke korang? Sarapan apa tu? Pagi ni, cikla sarapan cucur manis viral. Sebenarnya, dah lama dah save resepi ni. Bukan apa, walaupun ia hanya sekadar cucur, tapi memang sedap weh. Apa yang best, dah sejuk pun cucur still lembut je. Nak tau macam mana nak buat? Jom ikut resepi ni. Sebelum tu, terima kasih tuan punya resepi. Tapi, tak ingat cikla ambil di mana, mungkin di Facebook atau Google.
Cucur Manis Viral! Sedap dan lembut walaupun dah sejuk. |
Sebelum itu, jom tengok bahan-bahannya dulu.
Bahan-bahannya :
2 cawan tepung gandum (Cikla guna cawan kopi).
2 cawan air panas.
3 sudu besar gula (Cikla kurangkan sikit, tak nak manis sangat).
1/2 sudu teh garam (Cikla guna sudu kfc tu).
Caranya :
Dalam mangkuk yang sesuai, campurkan tepung gandum bersama gula dan garam ke dalam mangkuk dan gaul sebati. Selepas itu, masukkan air panas dan kacau dengan menggunakan senduk sampai bahan-bahan itu sebati. Biarkan adunan sejuk sedikit. Kemudian, panaskan minyak secukupnya. Guna kaedah minyak penuh, maknanya cucur tu tenggelam dalam minyak.
Berbalik kepada adunan tadi, bila adunan dah sejuk, ambil sedikit adunan dan bulatkan. Ikutkan bentuk saiz yang korang suka ikut kesukaan korang. Tapi, cikla suka buat kecil-kecil. Senang cakap macam kita buat cekodok pisang tu.
Bila minyak dah panas, perlahan kan sikit api kemudian masukkan cucur yang telah dibentuk ke dalam minyak. Goreng cucur sambil kacau-kacau, golek-golek cucur tu untuk dapatkan warna cucur yang sekata. Dah masak, angkat dan toskan minyak. Sedia dinikmati. Inilah hasilnya. Kita close-up sikit. Hehe. Gebusss kan.
Cucur Manis Viral! Sedap dan lembut walaupun dah sejuk.
|
Cucur Manis Viral! Sedap dan lembut walaupun dah sejuk.
|
Cucur Manis Viral! Sedap dan lembut walaupun dah sejuk.
|
Nak tau sedap ke tak, kenalah cuba sendiri. Selamat mencuba!
sdap ni..blh cuba..:)
ReplyDeletemacam sedap je. nak try! thank youuu for the recipe 😍
ReplyDeletepeberet en somi dan sofia kecik tu. tapi shu buat version, xletak air panas, shu letak air biasa, dan biarkan dalam 10 minit. kalau rajin baru letak air panas. sebab ada assistant yang rajin nak menolong.hee
ReplyDeletejom shu tag cikla :D https://www.shuhaidasaad.com/2018/12/mystery-boxes-giveaway-by-liyana-jasmi.html
Samalah. Kaella suka buat kecik2 gini sekali ngap je dekat mulut hehe
ReplyDeleteOwh.. pakai air panas sepenuhnya ye.. sedap nie kalau dihidangkan bersama kopi atau teh..
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete