12 December 2016

Pelik.. tiup ayam nak bagi gemuk?

Pelik.. tiup ayam nak bagi gemuk? | Assalamualaikum wbt. Macam macam hal sekarang. Cikla rasa manusia ni kadang kadang makin lama makin pelik. Sebab apa cikla cakap pelik. Ada ke dia tiup ayam tu supaya ayam tu nampak gemuk dan berisi sebelum ayam itu dijual. Sebenarnya, cerita ni bukan berlaku di Malaysia *kalau kat Malaysia ada peniaga macam ni, memang kena kecamlah...

Kejadian ni berlaku di Venezuela, dah viral pun. Biasalah, benda benda rare ni cepat aje popularnya. Seorang peniaga ayam tanpa dia sedar, perbuatannya meniup mulut ayam telah dirakam dan disebar di Internet (mirror.co.uk). Dalam video tu, dia dilihat menggenggam leher ayam, kemudian meniup udara ke dalam mulut ayam tu sampai badan ayam tu mengembang. Haha. Sanggup tu. Teruk betul!

Pelik.. tiup ayam nak bagi gemuk?
Pelik.. tiup ayam nak bagi gemuk? Sumber Google.

Mereka dikatakan buat macam tu sebab mereka dapat menjual ayam tu pada harga yang lebih mahal. *Ini namanya nak untung, tapi cara yang salah. Selepas 'dimasukkan' angin, ayam tu dikatakan mempunyai berat 2 kg, tapi bila dah bawak balik, sampai rumah ayam tu dah kurus pulak, jadi sekilo je beratnya...

Isshhh... macam macam... 

Sumber Jurnal Viral Kosmo!

10 comments:

  1. Peniaga2 ayam kat Malaysia bolehlah cuba try test.
    Jadi tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah buat, kalau buat sah sah kena bahanlah jawabnya...

      Delete
  2. Replies
    1. Kan.... makin pelik dh manusia skng ni....

      Delete
  3. macam2 manusia skg kan.. kalau tiub jadi gemuk ayam tu kira tambh berat ke??

    ReplyDelete
  4. Pelik.. tapi menipu pengguna lah namanya ne. huhu

    ReplyDelete
  5. jadi ke? hahha. cam lawak la dia orang ni nk kaut untung. smpai terpkir cam tu. ingat belon ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah... terfikir jugak... mcm x logik pun ada... huhu...

      Delete






[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam entri ini, sila hubungi penulis di arinillalove82@gmail.com.

[PENAFIAN] ciklapunyabelog.blogspot.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.

Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab sama sekali terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.

Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.