Duduk lepak petang-petang macam ni best kan. Nak-nak pekena cekodok pisang dengan kopi O panas. Wah, indahnya dunia hahaha. Ermmm, dah lama cikla tak share resepi kan? So, cikla nak share satu resepi 'pencuci mulut' untuk minum petang. Mana tau kot-kot perkongsian cikla ni bagi idea korang nak buat menu apa kan? Dah-dah, jom kita tengok bahan-bahannya dulu.
Bahan-bahan:
1 sikat pisang masak. (Pisang yang sesuai untuk dibuat kuih tau, contohnya pisang masam, pisang abu dan sebagainya. Tapi, pastikan pisang tu masak. Lagi ranum lagi bagus.)
1-2 cawan tepung gandum.
1/2 cawan serbuk koko/milo.
3-4 sudu besar gula.
1 camca kecil serbuk bikarbonat.
Minyak untuk menggoreng.
Caranya pulak.
Cikla mention satu-persatu, ok.
- Kupas dan buang kulitnya. Lepas tu, lenyek pisang sampai semuanya lumat.
- Masukkan tepung, serbuk koko gula dan serbuk bikarbonat. Gaul rata bahan-bahan tadi.
- Panaskan minyak dalam kuali. Bila panas, bentukkan adunan tadi sederhana besar, guna tangan je senang. Buat dan ulang cara yang sama sampai aduan habis.
- Goreng sampai kekuningan atau kecoklatan, angkat dan toskan minyaknya. Kemudian, bolehlah dihidang.
Inilah hasilnya. Taraaaa.
Nampak sedap kan? Selamat mencuba.
wah... idea br tuk akak ni... kt umah da koko tak tau nak perabih buat apa... hehe nice idea sis... thnks
ReplyDeleteWelcme... Wah... try lah... nanti boleh share pulak kt blog apa hasilnya... hehe..
DeleteMasa nak makan macam senang je. Cuba kalau kene macam aku yang jarang-jarang ke dapur ni ahahha XD jadi sebiji pun dah bersyukur XD
ReplyDeleteHehe....
Deletedapnyaaaaa chocolate <333
ReplyDeleteYum yummmm...
Deletenak !! kene try ni
ReplyDeleteCuba jgn tak cuba... hehe
Deleteboleh try laa lepas, thanks sharing :)
ReplyDeleteWlcme... slmt mencuba...
DeleteBoleh la try pas ni. Hehe. Tq. :-)
ReplyDeleteWlcm... happy trying.. hehe
Deletehamboi!!! 1st time dengar ni. haha
ReplyDeleteHehe... kdg2 yg tak pernah dgr ni kita kena cuba... betul tak?? Peace.. ^_^
Delete