Kalau korang penggemar masakan Thai, kari ayam hijau ni memang kena try! Kombinasi rasa lemak, masam dan pedas ni confirm buat korang nak tambah nasi. Plus, boleh makan dengan tenang sebab ni masakan homemade. Jom tengok bahan-bahan dulu.
Bahan-bahan pes kari hijau Thai.
1 batang serai (hiris halus).
4 biji cili hijau (kalau suka pedas, tambah cili padi).
4 biji bawang merah.
4 ulas bawang putih.
1 inci lengkuas dan ½ inci halia.
1 pokok daun ketumbar (jangan lupa cuci bersih akar tu).
1 genggam daun selasih.
½ camca teh serbuk jintan manis & 1 camca teh serbuk ketumbar.
½ camca teh serbuk lada sulah.
3 camca besar sos ikan.
1 inci belacan (bakar dulu).
2 camca besar jus limau nipis.
1 camca besar gula melaka.
4 camca besar santan.
Sedikit air.
Cara buat pes:
1. Kisar semua bahan sampai lumat.
2. Tumis pes guna api kecil sampai naik minyak. Kacau selalu supaya tak hangit.
3. Dah garing, matikan api. Biar sejuk sebelum simpan dalam botol.
Bahan-bahan kari hijau Thai.
½ ekor ayam (potong ikut suka).
¾ cawan terung pipit.
1 biji tomato (belah 6).
¼ biji capsicum merah, hijau dan kuning (potong besar-besar).
2 batang serai (ketuk).
4 helai daun limau purut.
10 biji cili padi (ketuk).
Pes kari hijau Thai secukupnya.
300 ml pati santan.
Air secukupnya.
1 kiub pati ayam (optional).
Jus limau nipis & sos ikan secukup rasa.
Sedikit gula.
1 genggam daun selasih.
Cara masak:
1. Panaskan minyak, tumis serai sampai harum. Masukkan pes kari hijau, kacau rata.
2. Letak ayam dan terung pipit. Masak sampai ayam kecut. Tambah air hingga ayam tenggelam, biarkan mendidih.
3. Masukkan capsicum, cili padi dan santan. Perasakan dengan sos ikan dan gula.
4. Tambah jus limau nipis sikit-sikit, rasa dulu. Kalau suka masam, baru tambah lagi.
5. Akhir sekali, masukkan daun selasih. Kacau sekejap, matikan api.
Resepi kari ayam hijau Thai. |
Tips dan hidangan.
- Makan dengan nasi putih panas-panas, confirm puas hati!
- Kalau nak rasa pedas kaw, jangan takut tambah cili padi.
- Lagi lama pes kari tu simpan, lagi ‘kick’ rasa dia!
Selamat mencuba, geng!
Kredit resepi dan gambar : Resepi Masak Ayam.
No comments:
Post a Comment