Cara rebus jagung supaya sedap dan kekal manis. Ini tipnya.

Jagung rebus memang antara snek yang paling senang dan sedap untuk dinikmati. Tapi nak hasilkan jagung yang juicy dan manis tu ada juga caranya tau. Kalau tak kena gaya, jagung boleh jadi keras atau hilang rasa asli dia. So, cikla nak share cara rebus jagung yang betul.

Cara rebus jagung supaya sedap dan kekal manis. Ini tipnya.
Cara rebus jagung supaya sedap dan kekal manis. Ini tipnya. 

1. Jangan letak garam masa rebus.

Ramai salah faham, letak garam masa rebus jagung boleh buat rasa lebih sedap. Salah tu geng! Garam masa rebus akan buat isi jagung jadi keras. Kalau nak rasa masin, tunggu dah masak, baru taburkan sikit garam halus kat atas dia. Barulah tak spoil tekstur jagung tu.

2. Nak rasa lagi sedap? Tambah gula!

Masa rebus jagung, cuba letak sedikit gula dalam air rebusan. Tak perlu banyak, cukup sekadar nak boost lagi rasa manis semula jadi jagung tu. Hasilnya, confirm lebih puas hati!

3. Simpan jagung segar dengan betul.

Kalau baru beli jagung segar, jangan biarkan lama kat luar. Jagung yang dibiarkan terdedah akan cepat hilang manisnya. Terus simpan dalam peti sejuk, lagi-lagi kalau kulit dia masih hijau dan segar. Jagung segar ni ada ‘sweet spot’ yang kena jaga.

4. Teknik rebus jagung yang betul.

Pastikan air rebusan dah betul-betul mendidih sebelum masukkan jagung. Lepas masukkan jagung, tunggu air mendidih balik, kemudian kecilkan api. Rebus dalam keadaan reneh atau simmer dalam 5 hingga 10 minit je dah cukup. Jangan lama sangat, nanti isi jagung jadi lembik.

5. Selepas masak, tambahkan perisa.

Lepas angkat jagung yang dah masak, boleh sapukan butter untuk tambah rasa lemak. Kalau suka, taburkan sikit garam halus dan serbuk lada putih. Kombinasi ni memang ngam, buatkan jagung lebih ‘umphh’ bila makan panas-panas.

6. Kalau tanam sendiri jagung, ini tips dia.

Untuk yang tanam jagung sendiri, sebaiknya petik waktu pagi. Pada waktu ni, jagung lebih segar. Kalau tak nak rebus terus, simpan jagung dalam peti sejuk supaya rasa manisnya kekal terjaga.

Senang je sebenarnya nak rebus jagung dengan hasil yang sedap dan sempurna. Lepas ni, cubalah tips ni dan tengok hasilnya. Jagung rebus yang sedap dan manis pasti buat anda tersenyum puas hati!

Moga bermanfaat. 

Kredit tip dan gambar to owner

No comments:

Powered by Blogger.