Siapa tak nak jantung sihat, kan? Kalau nak elak penyakit macam serangan jantung atau tekanan darah tinggi, pemakanan kena jaga beb! Tak susah pun sebenarnya, cuma kena rajin pilih makanan yang baik untuk jantung. Meh baca sampai habis, cikla nak share cara mudah.
Pertama sekali, kurangkan makanan berminyak dan berlemak tepu. Contohnya macam ayam goreng, burger atau keropok lekor goreng yang korang suka sangat tu. Sesekali cuba tukar cara masak guna kaedah bakar ke, rebus ke atau kukus. Tapi kalau craving sangat, makan sesekali okey sikit je, buat pelepas hajat. Haha.
Next, sayur dan buah memang best friend jantung korang. Makan lebih banyak sayur hijau macam bayam, brokoli dan buah-buahan jangan lupa jugak seperti oren, epal dan pisang. Semua ni kaya dengan vitamin, seratbdan antioksidan yang bantu jaga saluran darah supaya tak tersumbat.
Lepas tu, tukar nasi putih kepada nasi perang atau bijirin penuh. Mula-mula memang rasa pelik tekak macam tak boleh nak telan kan, tapi cuba. Lama-lama korang akan rasa okay je. Bijirin penuh ni banyak serat, so memang bagus untuk kawal kolesterol, terutamanyalah.
Minyak pun kena pilih yang sihat. Gunakan minyak zaitun, minyak canola atau minyak kelapa dara. Jangan bantai minyak sawit je setiap masa. Tapi ingat, minyak sihat pun jangan pakai lebih-lebih, ya. Guna secukupnya.
Oh, jangan lupa makan ikan! Pilih ikan macam salmon, sardin atau tenggiri sebab ikan ni ada omega-3 yang power gila dalam penjagaan jantung. Kalau tak suka ikan, boleh cuba makan kacang walnut atau biji chia.
Last sekali, kurangkan pengambilan gula dan garam. Kalau korang selalu minum teh tarik manis macam air gula melaka tu, memanglah risiko dapat sakit jantung makin tinggi. Garam pun tak boleh banyak sebab boleh menaikkan tekanan darah. So, kalau masak sendiri, kawallah penggunaan garam. Okey.
Senang cerita, makanlah makanan yang natural dan kurang proses. Jaga portion, minum air kosong banyak-banyak dan jangan lupa bersenam. Kalau korang ikut tips ni, inshaAllah jantung korang sihat sampai tua! Moga bermanfaat.
No comments:
Post a Comment