25 December 2024

Resepi ayam cili padi bersantan. Pedas lemak, padu gila!

Kalau korang peminat masakan kampung, resepi Ayam Cili Padi Bersantan ni wajib korang try! Rasa dia pedas kaw-kaw, lemak berkrim, memang ngam untuk lunch atau dinner. Yang penting, cara nak buat dia mudah sangat. Jom kita buat sama-sama!

Bahan-bahan.

Ayam (anggaran 5 ketul).
Cili besar (10 biji)*
Cili padi (10 biji)*
Bawang besar (1 biji)*
Bawang putih (4 ulas)*
Belacan (besar ibu jari)*
Santan (½ kotak kecil).
Sos tiram (1 sudu besar).
Asam keping (1 keping).
Gula (1 sudu kecil).
Cukup rasa.
Daun kunyit (racik halus).

(Blend kasar bahan bertanda * dengan minyak  dan sikit air).

Resepi ayam cili padi bersantan. Pedas lemak, padu gila!
Resepi ayam cili padi bersantan.

Cara nak masak.

1. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Ketepikan. Dengan menggunakan minyak gorengan ayam tadi, tumis bahan blend sampai naik bau wangi dan pecah minyak. Part ni yang buat jiran-jiran tanya, "Haii, masak apa tu?" Haha.

2. Bila dah garing, masukkan santan, asam keping, gula dan perasa. Kacau sampai kuah mendidih sikit. Jangan lupa rasa kuah, cukup masin manis dia!

3. Letak ayam yang korang goreng separuh masak tadi. Gaul sebati, pastikan kuah menyerap dalam ayam tu.

4. Last sekali, masukkan daun kunyit yang diracik halus. Kacau rata dan biar kuah pekat sikit. Siap!

-Kalau nak pedas lagi, boleh tambah cili padi extra.
-Santan jangan banyak sangat kalau tak nak kuah cair.

Selamat mencuba!

Kredit resepi dan gambar to the Owner.

No comments:

Post a Comment