'Santai Tapi Sampai'

5 December 2024

Ayam goreng berlado – Sedap dimakan panas-panas!

Kalau biasa kita dengar ikan goreng berlado, kali ni jom cuba twist sikit dengan ayam pula! Resepi ayam goreng berlado ni memang sesuai untuk peminat lauk pedas-pedas dan sesuai sangat untuk dijadikan hidangan tengah hari bersama nasi putih panas. Jom tengok bahan dan caranya. 

Ayam goreng berlado – Sedap dimakan panas-panas!
Ayam goreng berlado – Sedap dimakan panas-panas!

Bahan-bahan.

Ayam – Ikut berapa banyak yang korang nak. Kalau banyak, gandakan bahan-bahan lain.

Bahan kisar (atau tumbuk kalau rajin).

3 biji bawang merah besar (guna yang besar supaya sambal banyak) 
3-4 ulas bawang putih 
4-5 biji cili padi (ikut tahap pedas yang korang suka) 
5-6 biji cili besar (campur merah dan hijau untuk warna menarik)

Bahan tambahan.

3-4 helai daun limau purut (carik-carikkan) 
1 batang serai (ketuk sikit) 
1-2 keping asam gelugur 
Garam, gula dan perasa secukup rasa.

Cara.

1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.

2. Guna minyak gorengan ayam tadi untuk tumis bahan kisar/tumbuk. Kacau selalu supaya tak hangit. Bila dah naik minyak, masukkan serai, asam keping dan daun limau purut.

3. Bila tumisan dah masak sempurna, masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul hingga sebati. Kalau sambal nampak kering, tambahkan sedikit air (jangan banyak sangat).

4. Masukkan garam dan perasa secukup rasa. Gaul lagi hingga semuanya sekata.

Siap! Hidangkan dengan nasi putih panas, memang confirm tambah berkali-kali. Selamat mencuba!

Kredit resepi dan gambar: Adawiyah Farhan

2 comments:

  1. Dania buat ayam goreng berlada semalam...

    ReplyDelete
  2. sedap tu memang la sedap. cuma perut ni x buleh mkn yg pedas2 sgt. Takut kena ciri-biri. Matilanak!

    ReplyDelete