Kalau korang penggemar ikan bakar, ini resipi yang wajib korang cuba! Mungkin ada pelbagai versi dan cara, tapi bak kata orang takde yang salah dalam memasak ni. Semuanya betul. Ikut memasing sebab kita yang buat dia. Haha.
So, sambal ikan bakar yang padu adalah yang pekat, pedas dan beraroma. Resipi ini sesuai untuk sekor ikan dan korang boleh pilih ikan kegemaran seperti ikan pari, siakap atau kembung. Yang penting, bahan-bahannya mudah didapati dan cara memasaknya senang saja. Jom tengok bahan-bahannya.
Bahan-bahan.
Segenggam cili kering (direndam).
4 ulas bawang putih.
1 biji bawang Holland (sederhana)
2 inci halia
2 inci kunyit hidup.
1 sudu kecil serbuk kunyit.
2 batang serai.
½ cawan susu cair (atau santan untuk rasa lebih lemak).
½ cawan air.
¼ cawan minyak masak.
Gula dan garam secukup rasa.
Cara-cara.
1. Kisar semua bahan sehingga halus.
2. Lumur sambal pada ikan dan perap selama 30 minit (lagi lama lagi sedap!).
3. Panaskan oven pada suhu 200°C selama 10 minit.
4. Bakar ikan selama 15 minit menggunakan api atas bawah.
5. Kemudian tukar kepada api atas sahaja dan bakar lagi selama 5 minit.
6. Siap untuk dihidang!
Untuk menambahkan lagi ‘umph’, jangan lupa buat air asam atau sediakan sambal belacan sebagai pencicah. Selamat mencuba. Dijamin puas hati!
Kredit: Nurhaziqah untuk resipi dan gambar.
0 comments: