Nak buat rendang hijau? Ikut cara mudah ni, confirm terangkat!

Korang pernah tak dengar pasal rendang hijau? Selalu rendang ni warna coklat kemerahan, kan? Mungkin ada yang tak pernah try lagi. Apa kata kali ni korang buat versi hijau, baru rare! Resepi ni memang padu, confirm buat family korang repeat makan berkali-kali. Jom kita start!

Bahan-bahan;
1 ekor ayam/1 kilo daging. (ikut citarasa).
Santan. (dari sebiji kelapa).
5 helai daun limau purut. 
2 helai daun kunyit. (hiris halus).
3 sudu besar kerisik.
3 keping asam keping.
Garam, gula dan perasa.

Bahan blend;
2 genggam cili api hijau. (pedas-pedas power).
2 inci kunyit hidup. (kasi wangi rendang).
1 1/2 inci lengkuas. (potong kecil). 
4 ulas bawang putih. (kasi extra kick).
4 biji bawang besar. (wangi tumisan).
6 batang serai. (diketuk).
1 inci halia.

Nak buat rendang hijau? Ikut cara mudah ni, confirm terangkat!
Nak buat rendang hijau? Ikut cara mudah ni, confirm terangkat!

Cara-cara nak masak;

1. Panaskan minyak dan tumis pes sampai naik bau. Tunggu sampai kering sikit, pastu masukkan daun limau purut.

2. Masukkan ayam/daging bersama asam keping. Kalau guna daging, boleh tambah air sikit-sikit sampai empuk. Kalau ayam, guna air ayam tu je.

3. Dah nampak daging/ayam kering sikit, masukkan santan dan kerisik. Kacau-kacau biar sebati.

4. Tambah garam, gula dan bahan perasa ikut citarasa korang.

5. Last sekali, tabur daun kunyit yang korang hiris tadi. Dah siap, terus hidang panas-panas!

Tip extra;

Rendang ni lagi lama masak, lagi sedap sebab bahan-bahan tu lagi sebati. Kalau boleh, masak awal sehari sebelum nak makan.

Selamat mencuba! 

Kredit resepi dan gambar : To The Owner. 

No comments:

Powered by Blogger.