30 April 2018

Jom rebut peluang raih kelebihan malam Nisfu Sya'ban.

Korang, malam ni sebaik saja masuk waktu Maghrib tadi adalah malam Nisfu Sya'ban. Ia bermula dari lepas maghrib 14 Sya'ban sehingga subuh 15 Sya'ban. 

So, jangan lepaskan peluang minta apa saja hajat kita kepada Allah SWT. Inilah peluang kita! 

Gambar diubahsuai dari Sumber Google.

Di sini dinyatakan kelebihan malam nisfu Sya'ban sebagaimana sabda Nabi Muhammad SAW, 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا كَانَ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا نَهَارَهَا، فَإِنَّ اللهَ تَعَالَى يَنْزِلُ فِيهَا لِغُرُوبِ الشَّمْسِ إِلَى سَمَاءِ الدُّنْيَا فَيَقُولُ: أَلاَ مُسْـتَغْفِر فَأَغْفِر لَهُ، أَلاَ مَسْتَرْزق فَأَرْزُقهُ، أَلاَ مُبْتَلى فَأُعَافِيه، أَلاَ كَذَا، أَلاَ كَذَا حَتَّى يَطلعُ الفَجْر.

Yang bermaksud, 

"Rasulullah SAW telah bersabda: Apabila tiba malam Nisfu Sya'ban maka kamu hidupkanlah malamnya dan kamu berpuasa di siang harinya, sesungguhnya Allah turun (hampir) padanya dari terbenam matahari ke langit dunia dan berfirman: Sekiranya terdapat orang yang memohon keampunan maka Aku ampunkannya, sekiranya terdapat orang yang meminta rezeki maka Aku beri rezeki kepadanya, sekiranya terdapat orang yang ditimpa bala maka Aku sejahterakannya, sekiranya begitu, sekiranya begini sehinggalah terbitnya fajar." (Riwayat Ibnu Majah)

Banyak kelebihan malam Nisfu Sya’ban, antaranya malam ini adalah terbukanya pintu langit dan malam dimakbulkan doa. Malam Nisfu Sya’ban juga dipanggil:

 • Lailatul Mubarakah (malam keberkatan). 
 • Lailatul Baraah (malam pelepasan). 
 • Lailatul Qismah wal-taqdir (malam pembahagian dan penentuan). 
 • Lailatul Takfir (malam mengkifaratkan dosa).
 • Lailatul Ijabah (malam diperkenankan doa). 
 • Lailatul Syafaah (malam syafaat). 
 • Lailatul Idil Malaikah (malam raya malaikat).
 • Lailatul Hayat (malam hidup), iaitu malam yang tidak dimatikan apabila seseorang menghidupkan malamnya.


Jom rebut peluang raih kelebihan malam Nisfu Sya'ban.
Jom rebut peluang raih kelebihan malam Nisfu Sya'ban. Sumber Google. 

7 kelebihan malam Nisfu Sya’ban.

1. Dari sayyidina Ali: Baginda Rasulullah SAW maksudnya:

"Apabila datang malam Nisfu Sya’ban maka beribadahlah di malamnya dan puasalah di siang harinya sesungguhnya Allah menurunkan rahmatNya dan para Malaikatnya pada malam itu dan berkata siapa yang minta rezeki ku beri, siapa meminta keselamatan aku pelihara, siapa yang hendak sesuatu maka akan ku kabulkan sampai terbit fajar."

2. Dari Muaz bin jabal, Bersabda baginda Rasulullahu SAW maksudnya:

"Pada malam Nisfu Sya’ban menurunkan Allah akan rahmatNyA dan para malaikatNya maka mengampuni Allah akan dosa-dosa hambanya."

Di riwayatkan bahawa pemindahan semua perkara dari lauhil mahfuz pada malam nisfu sya’ban dan selesai pada malam lailatul Qadar diserahkan urusan rezeki pada Malaikat Mikail urusan perang/gempa/bencana pada Malaikat Jibril, urusan amal pada Malaikat penghulu langit dunia dan urusan Musibah pada Malaikat maut.

3. Daripada sayyidah Aisyah  berkata:

"Malam Nisfu Sya’ban, aku terbangun dan rasulullah tidak ada di sampingku maka aku cari dan ternyata baginda ada di pekuburan sambil memandang ke langit kemudian berkata sungguh Allah menurunkan rahmatNya dan MalaikatNya ke langit dunia pada malam nisfu sya’ban dan mengampuni dosa hambanya."

4. Daripada Sayidah Aisyah berkata:

"Rasulullah berdiri sembahyang dan kemudian sujud sangat lama sehingga aku menyangka beginda telah wafat.

Was-was aku melihat sedemikian maka aku gerak-gerakan hujung kaki beliau maka bergeraklah. Kemudian aku kembali ke rumah dan ketika beginda selesai dari sembahyang,  Baginda datang dan berkata: ”tahukah kamu malam apakah ini?”

Berkata Aisyah: Allah dan Rasulnya yang lebih tahu.

Berkata Baginda: Malam ini adalah malam Nisfu sya’ban sesungguhnya Allah Memandang dan mengampuni Hamba-hambanya pada malam ini."

5. Dari Naufal al bakali bahwasanya:

Sayidina Ali keluar rumah pada malam Nisfu Sya’ban dan memandang ke langit sambil berkata keluar pada malam Nisfu Sya’ban nabiullah Daud alaihissalam dan memandang ke langit dan berkata Ya Allah sesungguhnya malam ini adalah malam mustajab do’a tidak berdo’a seseorang melainkan engkau kabulkan.

6. Diriwayatkan dari Ka’ab al ahbar berkata:

"Sesungguhnya Allah Mengutus malaikat Jibril pada malam Nisfu Sya’ban ke syurga dan memerintahkan  dihiaskan syurga."

Allah melepaskan dari api neraka pada malam ini hambanya sebanyak bilangan bintang di langit, sebilangan hari dan malam di dunia, sebilangan daun-daun pepohonan, seberat gunung-gunung dan sebilangan pasir-pasir.

7. Pada malam Nisfu Sya’ban Allah menambahkan air Zam Zam.

Jom rebut peluang raih kelebihan malam Nisfu Sya'ban.
Jom rebut peluang raih kelebihan malam Nisfu Sya'ban. Sumber Google. 

Faedah amalan pada malam Nisfu Sya’ban.

Disunatkan menghidupkan dan menghidupkan malam Nisfu Sya’ban dengan beribadah seperti sembahyang sunat tasbih, baca Al-Quran, berzikir, selawat, dan berdoa dengan niat:

 1. Panjang umur sihat wal’afiat dalam taat dan ibadah kepada Allah.
 2. Selamat dari pada musibah, bala, penyakit, wabak penyakit.
 3. Minta rezeki yang halal dan kaya hati dari sekalian makhluk dan mati dalam keadaan husnul khatimah baik kesudahan.
 4. Dan sekurang-kurangnya pada malam Nisfu Sya’ban beribadah dengan mengerjakan Solat Isyak berjamaah dan Solat Subuh berjamaah.

Semoga kita semua mendapat kerahmatan dan hidayah dari Yang Maha Esa. 

Kredit : WhatsApp Group. 

4 comments:

 1. Amin. Semoga mendapat keberkatan malam nisfu Syaaban

  ReplyDelete
 2. Aamiin.. Nice sharing cikla..

  ReplyDelete
 3. tahun ni sama macam tahun sebelum ,tak dapat nak meriahkan sebab bendera merah

  ReplyDelete

Disclamiers

Ini adalah blog peribadi. Semua perkongsian di dalam blog ini adalah untuk simpanan dan rujukan pemilik blog pada masa akan datang. Perkongsian yang dipaparkan adalah dari pendapat peribadi dan sebahagiannya adalah dari sumber yang telah dinyatakan pemilik asalnya. Komen yang berbau negatif akan dipadam serta merta.