Kisah tauladan yang mesti korang baca.

By Cikla Shahril - March 29, 2020

KISAH TAULADAN YANG MESTI KORANG BACA. Hai korang. Dah tidur ke tu? Sebelum tidur, meh baca kisah ni. Mungkin ada yang dah pernah baca kisah ni, tapi tak apalah. Berbagi hal yang baik itu sangat digalakkan kan? Terima kasih kepada tuan punya sharing ni. Sangat bermamfaat. Moga dapat menjentik sedikit hati kita yang pendosa ini. Allahu. 

Sebelum kematiannya, Iskandar Zulkarnain mengarahkan jeneralnya melakukan 3 perkara berikut ; pertama, keranda mayatnya diusung oleh doktor-doktor pakar terhebat. Kedua, semua hartanya (duit, emas, batu permata) ditebarkan di sepanjang jalan menuju tapak perkuburan. Ketiga, tangannya dibiarkan supaya terkulai dan terkeluar dari kerandanya.

Ditanya oleh salah seorang jeneralnya, Iskandar Zulkarnain menjelaskan begini ;

1. Aku mahu doktor-doktor terbaik mengusung keranda aku kerana aku mahu mengingatkan manusia bahawa disaat kematian, setinggi mana kepakaran doktor, dia tetap tidak akan boleh menghalang kematian.

2. Aku mahu jalan menuju ke kuburku dipenuhi dengan harta kekayaan aku supaya semua orang akan memahami segala harta kekayaan sudah tidak berguna dan tidak boleh dibawa mati. Ia tetap akan terus berada di dunia.

3. Aku mahu tangan aku terlepas bebas supaya ia mengingatkan yang kita datang ke dunia dengan tangan kosong dan akan pergi juga dengan tangan kosong setelah sumber termahal kita hilang, iaitu MASA.

Maka, tak kiralah betapa hebatnya kamu semasa hidupmu takkan mungkin kamu dapat menyelamatkan dirimu dari mati. Pada masa itu terputuslah segala-galanya kecuali amal jariah dan warisan-warisan kebaikan yang kamu telah wakafkan kepada masyarakat dan keluarga kamu. Kebahagiaan hidup.

Pada saat kita memakai jam tangan berharga RM500 atau RM50, kedua jam itu menunjukkan waktu yg sama.

Ketika kita membawa beg atau dompet berharga RM500 atau RM50, keduanya sama dapat membantumu membawa sebahagian barang/wang.

Ketika kita tinggal di rumah seluas 50m2 atau 5.000m2, kesepian yg kita alami tetaplah sama. Ketika kita terbang dengan "first class" atau "economy class", kita akan mendarat di waktu dan tempat yg sama.

Kebahagiaan sejati bukan datang dari harta duniawi.

Jadi ketika kita memiliki pasangan, anak, saudara, teman dekat, teman baru dan lama lalu kita berbual, bergurau, tertawa, bernyanyi, bercerita tentang berbagai hal, berbagi suka dan duka. Itulah kebahagiaan sesungguhnya.

Hal penting yang patut direnungkan dalam hidup ;

1. Jangan mendidik anakmu untuk obses menjadi kaya. Didiklah mereka menjadi bahagia. Apabila mereka dewasa kelak, mereka akan menilai segala sesuatu bukan dari harganya.

2. Kata-kata yang terbaik: "Makan makananmu sebagai ubat. Jika tidak, kamu akan makan ubat-ubatan sebagai makanan.

3. Seseorang yang mencintaimu tidak akan pernah meninggalkanmu kerana walaupun ada 100 alasan untuk menyerah, dia akan menemukan 1 alasan untuk bertahan.

4. Banyak sekali perbezaan antara "manusia dan menjadi manusia". Hanya orang bijak yang mengerti tentang itu.

5. Hidup itu antara "B" birth (lahir) dan "D" death (mati). Di antaranya adalah ada "C" choice (pilihan) hidup yang kita jalani. Keberhasilannya ditentukan oleh setiap pilihan kita.

Jika kamu mau berjalan cepat, jalanlah sendirian. Tetapi, jika kamu ingin berjalan jauh, jalanlah bersama sama.

Ada 6 "DOKTOR" terbaik ;

a. Keluarga.
b. Santai/rehat.
c. Bersenam/solat 5 waktu dan tahajud. 
d. Makanan yang sihat.
e. Sahabat/kawan.
f. Ketawa.


Pelihara semua itu dalam semua aspek kehidupan dan nikmatilah. Wallahua'lam.

#kreditpadatuanpuntasharing

  • Share:

You Might Also Like

1 Orang yang komen.