Masih mood raya ke? Raya haji dah seminggu berlalu kan, tapi rasanya masih ada lagi lebihan daging kurban yang tersimpan rapi dalam peti sejuk tu. Betul tak? Kadang-kadang sampai buntu, tak tau nak masak apa. Kari dah, sup pun dah. Apa kata korang cuba pulak resepi ni. Senang je kot. Resepi ni cikla dapat dari kakak ipar cikla. Boleh dikatakan setiap tahun menu ni mesti ada, tak kiralah masa raya puasa ataupun raya haji. Jom kita tengok bahan-bahannya dulu.
Bahan Utama:
1 kg daging (potong ikut suka).
Bahan A :
4 biji bawang besar.
3 ulas bawang kecil.
1 ulas bawang putih.
1 inci halia.
5 batang serai.
Bahan B :
6-10 tangkai cili kering.
Bahan C :
1/3 botol kicap kipas udang manis.
Sedikit minyak untuk menumis.
Cara membuatnya.
Daging dipotong ikut suka, kemudian direbus sampai empuk. Bila dah empuk, toskan daging dan goreng sekejap dalam kuali dengan sedikit minyak. Biar nampak macam garing-garing sikit. Selepas tu, angkat daging dan tumbuk daging dalam lesung batu. Ikut sukalah, nak hancur halus gitu atau kasar-kasar sikit. Dah siap, ketepikan dulu.
Kisar bahan A dalam blender. Kemudian, panaskan sedikit minyak. Tumis bahan A yang dikisar tadi sampai kering airnya, tapi jangan sampai hangit. Tumis sampai naik minyak. Bahan B dibersihkan dan dikisar. Lepas tu, tumis cili tu dengan sedikit minyak dalam kuali berasingan. Jangan campur dengan bahan A. Tumis sampai naik minyak dan kering airnya.
Daging yang dah siap ditumbuk tu dimasukkan dalam kuali, kemudian masukkan kicap manis dan gaulkan sebati. Kalau boleh biarkan basah-basah gitu. Perapkan daging dengan kicap selama lebih kurang 10 minit. Lepas diperap, campurkan daging dengan bahan A dan bahan B, kemudian gaul rata. Rasa, kalau kurang lembap boleh tambah kicap. Kalau rasa dah ok, siap dah dendeng awak tu.
Itulah dendengnya, macam kat dalam gambar tu. Dendeng ni sedap dimakan dengan apa aje. Dengan nasi impit pun sedap, dengan lemang, ketupat nasi, ketupat palas, bahkan dengan nasi putih panas panas pun sedap. Lagipun, dendeng ni tahan lama. Boleh disimpan lama. Selamat mencuba.
ni rupanya dendeng daging. selalu dengar kawan sembang pasal ni tapi tak pernah tengok lagi rupa dia. hahahaha
ReplyDeleteNak rasa kena cubalah buat. Sonang jo.. Hihi
DeleteTk prnah try buat. Nice sharing cik la
ReplyDeleteMek try lah buat. Nnti share.. Hihi
Deletesimplenya.. ni yang rasa nak try nihhhh :D
ReplyDeleteMmg simple walaupun mcm byk step kan.. Kena tumbuk bagai. Tapi, cikla jamin mmg sedap sgt tau... Cubalah...
DeleteSaya ada dapat daging korban..Bolehlah try masak daging saya dapat ni guna resipe Cikla share ni. Resipe ni nampak macam senang. Bahan pun senang jugak yang memang dah ada kat dapur..
ReplyDeleteMmg senang.. Bdk2 pun boleh mkn sbb tak pedas sgt. Nanti dh buat share tau... Slmt mencuba...
Deletesinggah pagi..
ReplyDeletewah!sedapnyaaa...
Hihi.. Mmg sedap. Cubalah...
DeleteYey yey boleh cuba nanti.. hehehe..
ReplyDeleteSelamat mencuba... Confirm sedap punya...
DeleteSiqah suka makan dendeng daging tapi tak reti masak. Hehe
ReplyDeletecubalah ni. senang je... sedap pun sedap... hihi
Deletedaging dipotong ikut suke? haha..nice sharing!
ReplyDeleteKalau boleh potong nipis sbb cepat empuk. Lagipun nnti nk tumbuk or siat siat daging tu...
Delete